Eğlenmek masumdur alkol asla! - page 24

DOSYA
Beyinde:
Mantıklı düşünme, karar verme ve hareket
etme yeteneklerinde bozulma; bu nedenle ciddi
kazalar, yaralanmalar ve hatta ölümler.
Başta:
Baş ağrısı.
Yüzde:
Damarlarda genişleme ve yüze daha fazla kan
gelmesi, bu sebeple de yüzde kızarıklık ve şişkinlikler.
Burunda:
Koku alma duyusunda azalma, özellikle
derinin ince olduğu burun çevresi bölgesinde kılcal
Gözlerde:
Göze giden görme sinirlerinde tahribata
neden olarak zamanla körlüğe kadar varabilecek
hasarlara neden olabilir.
Beyinde:
Alkolün en fazla tahribata neden olduğu
organ beyindir. Alkol, beyin hücrelerini öldürdüğü için
zamanla beyin küçülür. Bu durum erken yaşlanma ve
bunamaya yol açar.
Kalpte:
Uzun süreli alkol kullanımı kalpte ritim
bozukluğu ve damar kireçlenmesine neden
olmaktadır. Ayrıca kalp kasının yapısını bozarak
kanserden daha ağır bir tablo olan kalp yetersizliği
oluşmasına zemin hazırlar.
Mide ve Yemek Borusunda:
Alkol kullanımı mide
ve yemek borusunu tahriş eder. Gastrit, ülser ve
damarlarda kırılma veya patlamalar, bu sebeple burun
kanamaları.
Ağızda:
Ağız kuruluğu, tat alma duyusunda bozulma, ağız
kokusu, ağız içi enfeksiyonlar.
Dişlerde:
Çeşitli diş eti hastalıkları.
Boğazda:
Öksürük, zamanla ses telleri üzerindeki ince
kan damarlarında genişleme ve ses kısıklığı, düşük perdeli
kalın bir ses.
mide iltihabı oluşumuna yol açar. Vitaminlerin ve diğer
besin maddelerinin vücut tarafından emilmesine engel olur.
Bunun sonucunda da vücut direnci ve sağlığı bozulur.
Yüzde:
Uzun süre ve fazla miktarda alkol kullanımı,
damarların sürekli olarak genişlemesine ve büyümesine yol
açar. Bu durumun doğal bir sonucu olarak cilt olağan tonunu
kaybeder, kalıcı kızarıklık ve yamalı bir kızarıklık gelişir.
Akciğerlerde:
Alkolizmde sık kusmalarla birlikte akciğerin
fiziki savunmasının da azalmış olması kusmalar sırasında
mide içeriğinin akciğerlere kaçmasıyla birlikte akut akciğer
iltihabına yol açar. Alkol kullanan kişilerde tüberküloz
görülme riski diğer insanlara göre 28 kat fazladır.
Karaciğerde:
Alkol kullanımı karaciğerde yağlanmameydana
getirir. Bu da ciddi karaciğer hastalıklarına sebep olur.
ALKOL KULLANIMININ KISA VADELİ SONUÇLARI
ALKOL KULLANIMININ UZUN VADELİ SONUÇLARI
Karaciğerin normal şartlarda önceliği yağ asitleridir, onlar
yakılarak enerji elde edilir. Ancak işin içine alkol girince
öncelik alkole verilir çünkü kandaki alkol seviyesi arttıkça
vücut alarm vermeye başlar. Karaciğer sürekli alkolü parça-
lamak için vakit harcarsa normal süreçte parçalayacağı yağ
asitleri karaciğer bünyesinde birikmeye başlar ve karaciğer
yağlanır. Alkolü fazlaca tüketenlerin karaciğerlerindeki yağ-
lanmanın sebebi budur.
Karaciğere ulaşan alkolün bir anda parçalanması mümkün
değildir. Bu nedenle alkol içeren kan, kalp üzerinden yoluna
devam eder. Kalpten sonra akciğerlere pompalanan kan
bronşlara ulaştığında içindeki alkolün bir kısmı kirli havayla
birlikte dışarıya atılır. Alkol almış birinin ağzının kokmasının
başlıca sebebi, verdiği nefese karışan alkol molekülleridir.
Alkolün akciğerlerden sonra beyne ulaşması çok zaman
almaz. Dakikalar içinde beyne geçen alkol, beyinde uyuş-
ma etkisi yapar. Kana karışan alkol miktarına göre, beynin
çalışması yavaşlar.
İçki içen kişinin kanına karışan alkol miktarı, ne kadar içtiği-
ne, vücut ölçülerine, cinsiyetine, vücut yapısına ve meta-
bolizmasına, midedeki yiyecek çeşidine ve miktarına göre
değişir. Beyne iletilmesi ve kalp ile tüm vücuda pompalan-
masının ardından alkol, vücuda alındığı ilk andan itibaren
sadece 3 dakika sonra vücuttaki tüm hücrelere ulaşmış olur.
Sınırlı bir zaman dilimi içinde vücuda alınan alkol miktarı,
belirli seviyeyi geçerse solunum yavaşlayabilir. Bu durum ki-
şide koma ve ölüm sonucunu doğurabilir çünkü artık beyne
oksijen taşınamamaktadır.
yesilay.org.tr
22
YEŞiLAY
ARALIK 2014
1...,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,...88
Powered by FlippingBook