EKİM 2017 73
KIYMALI VE BULGURLU
KIRMIZIBİBER DOLMASI
(6-8 kişilik)
●
1 kg orta boy kırmızıbiber
●
300 gram kıyma
●
1 su bardağı bulgur
●
1 Türk kahvesi fincanı pirinç
●
1 adet büyük boy soğan
●
Yarım demet kıyılmış dereotu
●
1 çorba kaşığı salça
●
8-10 adet kurutulmuş domates
●
2 su bardağı sıcak su
●
2 çorba kaşığı tereyağı
●
Tuz, karabiber
Kırmızıbiberlerin
üst kısımlarını kapak şeklinde çıkarıp içlerini
temizleyin. Bulgur ve pirinci yıkayıp süzün. Kıymayı geniş bir kaba
alıp üzerine bulgur, pirinç, ince kıyılmış soğan, dereotu, salça, tuz
ve karabiber ekleyip karıştırın. Hazırladığınız harcı biberlerin içine
doldurun. Ağızlarını kurutulmuş domatesle kapatın ve tencereye
yerleştirin. Sıcak suyu üzerine gezdirin. Küçük parçalar halinde
kestiğiniz tereyağını tencereye katın. 1 çay kaşığı tuz serpin. 20-25
dakika pişirip servis yapın.
NANELİ BULGUR PİLAVI
(8-10 kişilik)
●
2 su bardağı
pilavlık iri bulgur
●
Yarım demet nane
●
3 çorba kaşığı tereyağı
●
12 adet arpacık soğan
●
1 Türk kahvesi fincanı
soyulmuş badem
●
2’şer adet kırmızı ve
sivri biber
●
Üç buçuk su bardağı et veya
tavuk suyu
●
1’er Türk kahvesi fincanı
haşlanmış nohut, yeşil
mercimek ve kuru fasulye
●
Yarım Türk kahvesi fincanı
kuşüzümü
●
Tuz, pulbiber
Bir tencereye
tereyağını koyun ve eritin. Arpacık soğan ve bademi
hafif pembeleşene kadar kavurun. Doğranmış biberleri ilave edip, 1-2
dakika soteleyin. Bulguru katın ve şöyle bir çevirdikten sonra et suyu
veya tavuk suyu ekleyin. Kaynamaya başlayana kadar harlı, sonra
suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra
nohut, yeşil mercimek, kuru fasulye, kuşüzümü, kıyılmış nane, tuz ve
pulbiberi ekleyin. Karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis yapın.