kültür
Yeşilay
74
AVCI BÖREĞİ
(12 adet)
Hamuru için:
●
3 adet yufka
İç harç için:
●
3 çorba kaşığı tereyağı
●
4 adet soğan, 400 gram kıyma
●
1 su bardağı dövülmüş ceviz
●
1 çay bardağı kaynamış su
●
1 çay bardağı ince bulgur
●
Yarım demet maydanoz
●
Tuz, karabiber, pulbiber
Süslemek için:
●
Bir buçuk su bardağı ayran
●
1 Türk kahvesi fincanı
sıvıyağ
●
1 paket kabartma tozu
●
1 su bardağı galeta unu
GÜNEY KISIRI
(6- kişilik)
●
2 su bardağı ince bulgur
●
2 adet büyük boy domates
●
3 adet sivri biber
●
2 diş sarımsak
●
1 adet büyük boy soğan
●
Yarım su bardağı zeytinyağı
●
2 çorba kaşığı ketçap
●
1 çorba kaşığı biber salçası
●
Yarım demet maydanoz
●
1 su bardağı dövülmüş ceviz
●
Tuz, kimyon, pulbiber
Tereyağını
bir tavaya alın ve eritin. Yemeklik doğranmış soğanı
katıp, soteleyin. Kıymayı ilave edin ve rengi dönene kadar kavurun.
Ceviz, kaynamış su ile ıslattığınız bulgur, kıyılmış maydanoz, tuz,
karabiber ve pulbiber katın. Şöyle bir çevirdikten sonra ocaktan
alın ve soğumaya bırakın. Her yufkayı önce enlemesine sonra
boylamasına kesin ve 3 yufkadan toplam 12 parça yufka elde edin.
İç harcı 12 parçaya ayırın ve 1 parça yufkayı düz bir zemine serin.
Geniş kısmına iç harçtan koyun ve kalın rulo şeklinde sarın. Diğer
yufka parçalarını da aynı şekilde hazırlayın. Yufkaları batırmak için
derin bir kapta ayran, sıvıyağ ve kabartma tozunumikserle iyice
çırpın. Börekleri bu karışıma batırın ve fırın tepsisine dizin. Sosunu
çekmesi için 15-20 dakika bekletin. Daha sonra galeta ununa bulayın
ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece
fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Bulguru
derin bir kaba alın. Doğranmış domates, sivri biber ve
sarımsağı robottan geçirip, su haline getirerek bulgura ekleyin. İnce
kıyılmış soğan, zeytinyağı, ketçap, salça, tuz, kimyon ve pulbiber ilave
edin. Tümmalzemeyi iyice karıştırıp, yarım saat bekletin. Yoğurup,
elle sıkılacak kıvama geldiği zaman kıyılmış maydanoz ve cevizi katın.
Şöyle bir karıştırdıktan sonra harçtan parçalar koparıp, elinizle sıkarak
şekil verin.
Aşçının notu:
Kısırı arzunuza göre nar ekşisi veya limonla tatlandırabilirsiniz.