Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  78 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 78 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

78

ZEYTİNYAĞLI NOHUTLU

PATLICAN DOLMASI

(6 kişilik)

12 adet küçük boy patlıcan

1 su bardağı haşlanmış nohut

2 su bardağı pirinç

1 adet büyük boy soğan

3 diş kıyılmış sarımsak

1 adet büyük boy domates

Yarım demet kıyılmış nane

Yarım demet kıyılmış maydanoz

Yarım su bardağı zeytinyağı

3 çorba kaşığı nar ekşisi

2 çorba kaşığı salça

Yeteri kadar su

Tuz

Karabiber

Kimyon

(6 kişilik)

1 su bardağı kuru börülce

2 adet közlenmiş kırmızıbiber

1 adet sivribiber

3 dal taze soğan

1 çorba kaşığı sirke

2 çorba kaşığı nar ekşisi

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı pulbiber

2 dal maydanoz

2 dal dereotu

1 dal fesleğen

Üzerine:

2 dal fesleğen

Patlıcanların

saplarını kestikten sonra içlerini temizleyin ve acısını

almak için tuzlu suda 15 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp süzün ve

geniş bir kaba aktarın. Üzerine haşlanmış nohut, ince kıyılmış soğan,

sarımsak, rendelenmiş domates, nane, maydanoz, zeytinyağı, nar

ekşisi, 1 çorba kaşığı salça tuz, karabiber ve kimyon ekleyip karıştırın.

Hazırladığınız harcı patlıcanlara paylaştırın ve tencereye dizin. Kalan

salçayı bir su bardağı sıcak suda açıp tencereye ekleyin. Üzerine

patlıcanların seviyesine gelecek kadar sıcak su ilave edin. Ocağa

oturtup kaynayana dek hızlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinç

yumuşayana dek pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.

Kuru

börülceyi bir gün evvelden suya koyun. Suda beklettiğiniz

börülceyi ertesi gün yaklaşık 30 dakika orta ateşte kaynatın

ve suyunu dökün. Bir tarafta börülce soğurken diğer tarafta

kırmızıbiber ve sivribiberi doğrayıp taze soğan, maydanoz, fesleğen

ve dereotunu ince kıyın. Sosu için sirke, zeytinyağı, nar ekşisi,

pulbiber ve tuzu karıştırın. Tüm hazırlanan karışımı, soğumuş olan

börülceye ekleyin. Taze fesleğen yaprağı ile süsleyerek servis yapın.

TAZE BAHARATLI BÖRÜLCE