Modern bir hastalık: Tüketime Bağımlılık - page 74

adını bu vadide bulunan yüksek kayalıklardan almıştır.
Vadi, Türkiye’nin önemli doğal kuş alanlarından biridir.
Yakın tarihimizde ise İnözüVadisi Beypazarı halkının
yazlarını geçirdiği bağ evlerinin bulunduğu bir bölge ol-
muştur. EvliyaÇelebi'nin seyahatnamesinde bahsettiği
tatlı kavunlar bu bölgede yetişmektedir.
Beypazarı maden suyu
Beypazarı sodası, İnözü çayının bereketli sularıyla
beslenen, İnözü vadisindeki tesislerde üretilmek-
tedir. Şu anda bu bahsedilen bölge asma bağları ve
bahçelerle güzelliğini korumaktadır. Bölge doğal ve
arkeolojik sit alanı olarak koruma altındadır.
Beypazarı’na ulaşır ulaşmaz yapacağınız ilk şey
Hıdırlık Tepesi'ne çıkmak olsun. Hıdırlık Tepesi'nden
Beypazarı’na baktığınızda bir tarafta modern çağa
ayak uydurmaya çalışan güncel yapıları, diğer tarafta
ise alt katı taş, üst katı ahşap, beyaz badanalı cumbalı
evleri göreceksiniz. Gönlünüz hemen bembeyaz
cumbalı evlerden yana olacak. Tepedeki çay bahçe-
sinde çayınızı yudumlarken, köklü bir medeniyetin
derin ve çarpıcı izlerini, sırt sırta vermiş bu beyaz
konakları seyre dalabilirsiniz.
Yaşayan insan hazineleri
Beypazarı halkı da tıpkı konakları gibi sırt sırta ver-
miştir. İlçe halkı yapılan desteklerle birlikte el sanat-
larına sahip çıkmış ve çıkmaya da devam etmektedir.
Yaşayan insan hazineleri usta ellerden çıkmakta, zi-
yaretçilerin beğenisine sunulmaktadır. Bakırcılık, de-
mircilik, yorgancılık, el dokuması halılar, telkari yapılan
geleneksel atölye tipi faaliyetler arasında sayılabilir.
Bölgeye ahilik yoluyla kazandırılmış telkari sanatında;
tel ne kadar ince ise değeri o kadar artar vemotifler
Klasik Türk İslamdüşüncesine ayna tutar.
Yerleşmede çok sayıda müze mevcut fakat
bunlar sıradan müze kalıp yargınızı yıkacak türden
müzeler; mesela ‘Yaşayan Müze’ bir halk müzesi
olarak geleneklerimizin günümüzde de yaşatılma-
sını sağlamak için ziyaretçilerin de aynı zamanda
katılımcı olmasını sağlıyor. Müze gezilerinden evvel
Beypazarı sokaklarında dolaşmanızı, tarihi ve kül-
türel dokunun tadını çıkarmanızı tavsiye ederim.
Tazeliğini çok uzun müddet koruyan Beypazarı
kurusu, mis kokulu tarhanası, eriştesi, sarması,
lezzetli güveci, dünyanın en kaliteli, leziz ve bol sulu
havuçlarından üretilen lokumlarını/cezeryeleri-
ni tadabileceğiniz ve satın alabileceğiniz sıcacık
esnaf dükkânlarına uğramadan etmeyin.
Beypazarı sokaklarında dolaşırken bir baklava
dükkânının camındaki yazı ilişecek gözünüze: “80
gadlı, yemesi pek datlı, depreme dayanıklı ev bak-
lavası” gülümseyip içeri girivereceksiniz. İçerideki
abla tüm sıcaklığı ile karşılıyor olacak sizi. Bakla-
vacıdaki abla gibi beldenin neşeli halkı tüm güler
yüzlülüğü ile karşılayacak sizleri ve daha evvelden
tanışıyormuşçasına koyu bir sohbete koyulacaksı-
nız Anadolu’nun bu güzel yürekli insanlarıyla…
Medeniyetlerin doğduğu ve geliştiği kıymetli turistik
beldemiz müzeleri, geleneksel el sanatları, tadı da-
mağınızda kalacak lezzetleri, eşsiz mimari dokusu,
ziyaretçilerine huzur veren coğrafyasında sıcacık
misafirperverliğiyle Anadolu’nun Beypazarı köşesi
sizleri ağırlamayı çok iyi bilir...
KÜLTÜR
GEZİ
yesilay.org.tr
72
YEŞiLAY
EKİM 2014
1...,64,65,66,67,68,69,70,71,72,73 75,76,77,78,79,80,81,82,83,84,...88
Powered by FlippingBook