KÜLTÜR
GASTRONOMİ
KEÇİ PEYNİRLİ TART
Malzemeler
●
100 gram tereyağı
●
2 çorba kaşığı yoğurt
●
2 çorba kaşığı krema
●
1 tatlı kaşığı tuz
●
1
çay bardağı sıvı yağ
●
1 yumurta akı
●
2 çorba
kaşığı sirke
●
1 çay kaşığı toz şeker
●
1 paket
kabartma tozu
●
300 gram un
●
Peynirli
karışım için: 300 gram ufalanmış keçi peyniri,
2 çorba kaşığı krema, 1 kase doğranmış, yarı
kurutulmuş domates, birkaç dal taze kekik
Hazırlanışı
Elenmiş unu hamur yoğurma kabına alın.
Kabartma tozu, şeker ve tuzu ekleyip
harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp küp
şeklinde kesilmiş tereyağını ve kalan malzemeyi
ilave edin. Pütürsüz bir hamur elde edene
dek yoğurun. Hamuru küçük tart kalıplarına
çok kalın olmayacak şekilde elinizle bastırarak
iyice yayın. Hamurların fazla kabarmaması
için üzerlerini çatalla (tabanını delmeyecek
şekilde) çizin. Önceden ısıtılmış 180 ˚C dereceye
ayarlı fırında 10 dakika pişirin. Bu sırada peynirli
karışım için tümmalzemeyi karıştırın. Tart
hamuru fırında 10 dakika piştikten sonra peynirli
karışımı tartların ortasına paylaştırın. Tekrar
fırına verip 10 dakika daha pişirin.
KİŞNİŞLİ MAKARNA SALATASI
Malzemeler
●
1 su bardağı domatesli makarna
●
1 su bardağı boncuk makarna
●
Birkaç
dal kıyılmış taze kişniş
●
Bir dal kıyılmış
taze kekik
●
7-8 adet doğranmış
kurutulmuş domates
●
İsteğe göre yeşil
ya da siyah zeytin
●
1 tatlı kaşığı baharat
karışımı
●
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
●
Tuz
Hazırlanışı
Makarnaları 1 tatlı kaşığı tuz ve sıvı yağ
ilave edilmiş kaynar suda 8-10 dakika
kadar haşlayın. Süzüp kalan malzeme ile
harmanlayın. Zeytinlerin çekirdeklerini
çıkartarak doğrayın ve karışıma ilave
edin. İsteğe göre ılık ya da soğuk servis
yapabilirsiniz.
YEŞiLAY
•
MAYIS 2015
yesilay.org.tr
72