Yeşilay Dergisi-Nisan-2013-Yeme-İçme Bağımlılığı - page 71

69
Çeviri
Alkol kullanımının sağlıklı yaşam üzerin-
deki etkileri uzun bir dönem boyunca tartı-
şılmıştır. 1990 yılındaki 34-67 yaş arasında-
ki Fransız nüfusunun alkolden kaynaklanan
ölümlerinin oranı genel ölümlerin %17’si
(13573 erkek,3780 kadın) kadardı.
Günde 1 ya da 2 kadeh gibi orta dereceli al-
kol tüketiminin bile ortalama yaşam süresini
ve özellikle de koroner kalp hastalığını olum-
suz bir şekilde etkileyebilir; ancak yüksek de-
recede alkol alımının gırtlak, yutak, yemek bo-
rusu ve karaciğer kanseri yapma riskinin çok
yüksek olduğu da açık bir
gerçektir. Birçok çalışma-
da alkol tüketimiyle aynı
çatı altında değerlendiri-
len sigara kullanımı epi-
demiyolojik çalışmalarda
en çok kafa karıştıran me-
selelerden bir tanesidir. Bu
kafa karıştıran meselenin,
yeme alışkanlıkları üze-
rindeki hem iyi hem de
kötü yönde olan çift taraf-
lı etkisi halen daha netlik
kazanmış değildir. Yeme alışkanlıklarının alkol
tüketimmiktarından etkilenip etkilenmediği-
ni, Fransız kadın katılımcılardan elde ettiğimiz
veriler ışığında değerlendireceğiz.
Alkol Tüketimi:
Günlük tüketilen alkol mik-
tarı 10.5-13.5 gram arasındadır. Toplam 9207
kadın alkollü içecek kullanmıyor. Şarap en çok
tüketilen alkollü içecek (alkol alanların %65i)
olarak saptanmıştır. Sık olmamak kaydıyla ara
sıra alkol kullananların da şarabı tercih ettiği
görülmüştür.
Diyet Faktörleri:
Besin öğeleri alkol kullanımı-
na göre analiz edildi ve ileri düzeyde diyet ka-
lıplarını keşfetmek için gruplandırıldı. Temel
bileşenler ve analiz testi yüksek oranda tüketi-
len alkolle bağlantılı bazı yiyecekleri belirledi.
Peynir, et, balık ve deniz ürünleri, tavuk, zey-
tinyağı, kahve, patates, yumurta ve kuzu eti
gibi alkol kullanımıyla olumlu ilişkisi olan bazı
yiyeceklerin yanında çorba, yoğurt, sebze ve
meyve gibi alkol kullanımıyla olumsuz ilişkisi
olan yiyecekler de araştırmada saptanmıştır.
TüketimOranı
Kahve:................................................................282.7
Peynir: .................................................................55.3
Meyve:...............................................................202.0
Balık:....................................................................33.8
Sebze:................................................................. 176.9
Yumurta:.............................................................26.5
Patates:................................................................. 61.2
Çorba: .................................................................111.8
Yoğurt:................................................................. 89.0
Besin Alımı:
Toplam vücut ısısı ve yaş gibi
faktörlere göre değişkenlik arz eden enerji alı-
mı alkol tüketimiyle doğru orantılı olarak art-
tığı gözlemlenmiştir.
Sigaranın etkisi:
Vücut ağırlığı, günlük kalori
alımı ve harcanan enerji arasındaki denge ta-
rafından belirlenir. Günlük harcanan enerji ise
metabolik hareketler, fiziksel aktiviteler ve tü-
ketilen yiyeceklerin ısıya dönüşmüş etkileri ta-
rafından belirlenir. Nikotin metabolizmanın
hızını artırarak kilo kaybına sebep olur ve be-
raberinde bozuk beslenme alışkanlıklarını da
tetikler. Alkol kullanıcıları ile sigara kullanan-
lar arasında güçlü bir olumlu bağ olduğu göz-
lemlenmiştir. Alkol kullanmayan kadınların
%75’i sigara da kullanmıyor. Buna karşılık, si-
gara kullanan kadınların %6.4’ü de alkol kul-
lanmamaktadır.
AMERİKAN BESLENME KLİNİĞİ DERGİSİ
(Emmanuelle Kesse, Françoise Clavel-Chapelon,
Nadia Slimani, Marti Van Liere)
Sigara ve alkolün beslenme
alışkanlığı üzerindeki etkisi
Ç E V İ R İ
MURAT KARACA
1...,61,62,63,64,65,66,67,68,69,70 72,73,74,75,76
Powered by FlippingBook