yesilay.org.tr
50
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015
SAĞLIKLI YAŞAM
SAYARAK YİYİN
Bayramda kahvaltıdan akşam yemeğine kadar
öğünlerde nelere dikkat edilmeli?
En özel, en güzel, en ailevi, en birlikte olduğumuz
zamanlardır bayram günleri. Bu kadar mutluluk
ve birliktelik bir arada olduğu içinde en önemli
kutlama metodu olan farklı yemeklerin sunumu da
vazgeçilmezdir. Hem her şeyden
yiyelim hem bayram
kutlayalım hem de
kilo almayalım
istiyorsak ‘sayarak
yeme metodu’nu
kullanabilirsiniz.
Sayarak zayıflama
metodunda
yiyecekleri
dört temel besin
grubuna ayırın:
TAHILLAR:
Ekmek, pilav,
makarna, börek,
patates, pasta, kek, kurabiye, bütün
şekerli yiyecek ve içecekleri bu grupta
toplayın. Kadınların bu gruptan beş,
erkeklerin sekiz hakkı var. Bir porsiyonu ölçmek için bir
ince dilim veya iki yemek kaşığını kullanacaksınız.
ETLER:
Et, tavuk, balık, köfte, yumurta ve
peyniri bu grupta düşüneceksiniz. Kadınlar üç
porsiyon, erkekler dört porsiyon bu gruptan
gün içinde yiyebilir. Bir porsiyonun ölçüsü
etlerde avuç içi büyüklüğü, peynirde kartvizit
büyüklüğü olarak düşünebilirsiniz.
SÜTLER:
Süt, yoğurt, ayran ve kefir bu
grupta. Kadınlar da, erkekler de bu
guruptan üçer porsiyon tüketebilir. Bir
porsiyon ölçüsü olarak, bir klasik su
bardağı ölçüsü düşünüyorsunuz.
MEYVELER:
Her türlü meyve bu grupta
yer alıyor. Kadınlar toplam üç porsiyon,
erkekler dört porsiyon tüketebilir. Bir
porsiyonun ölçüsünü orta büyüklükte
elma, armut, şeftali; kiraz, çilek, üzüm ve
erik gibi sayılabilir küçük meyvelerde 10
tane; kuru üzüm, dut, yaban mersini gibi
sayılamaz küçük meyvelerde ise bir yemek kaşığı olarak
düşünebilirsiniz.
BAYRAMDAKİLOALMAMAK İÇİN
●
Güne hafif bir kahvalti ile başlayın. Gün içinde her
ikrama ‘hayır’ diyemeyeceğimiz için önlemi baştan
almakta fayda var. Bir kase yoğurt, beraberinde
bir adet mevsimmeyvası ve üç-dört tane
bademle yapılan kahvaltı yeterli olur.
●
Öğlen yemeğini acıktığınızda yiyin. Etli, peynirli
veya tavuklu bir salata ile bir bardak ayran
içtiğinizde açlığınıza çok iyi bir cevap vermiş
olursunuz.
●
Öğleden sonraki bayram gezmelerinizde de ikram
edilen yiyeceklerden dört dilim baklava, üç dilim
börek, iki dilim kek yerine; mümkünse bir porsiyon
sütlü tatlı, bir dilim börek ve bir ince dilim kek tercih
edilebilir. Bu tüketilen tatlı miktarlarının günde iki
porsiyonu geçmemesine özen göstermek gerekir.
Şeker hastalarının, kalp hastalarının, tansiyon
hastalarının daha dikkatli olması gerekir.
●
Gün içinde su, şekersiz meyve çayları ve ayran
tüketimini artırmak iyi olur.
●
Gün içinde tüketilen ikramlardan sonra akşam
yemeğini az yiyin. Beş-altı yemek kaşığı
zeytinyağlı sebze yemeği ile bir kase cacık ve bir
porsiyon meyve yemek yeterli olacaktır.
●
Kilo kontrolünün önemli bir bölümünün de
hareket etmek olduğunu unutmamak gerekir.
Bayram tatilini fırsat bilerek günlük aktivitemizi
de artırmak, yediklerimizi dengelemek açısından
önemlidir.
Egzersiz
her daim
çok önemlidir.
Ramazan'da da
yapılmalıdır. İftardan
1-1,5 saat sonra ortalama
45 dakikalık, hafif tempolu
bir yürüyüş yapmak yeterli
olacaktır.