Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  46 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 46 / 92 Next Page
Page Background

SAĞLIKLI YAŞAM

OBEZİTE UZMANI DR. AYÇA KAYA ANLATTI:

Ramazan ayında nasıl sağlıklı oruç tutulur? İftar ve sahurda hangi gıdayı ne kadar

tüketmeliyiz? Susuzluğa karşı ne yapmalıyız? Bayramda kilo almamak için ne yapmalı?

İç Hastalıkları ve Obezite Uzmanı Dr. Ayça Kaya, önerilerde bulundu.

SAĞLIKLI RAMAZAN VE BAYRAM

Ramazan bu sene de uzun ve sıcak günlere denk geldi.

Oruç tutanlar sahur ve iftarda nelere dikkat etmeli?

Uzun yaz günlerinde oruç tutarken, çoğu zaman

tahammül aralığımız daralıyor ve eskiden hiç tepki bile

vermediğimiz birçok şeye sinirleniyoruz, tahammül

edemiyoruz. Çoğu zaman bu durum şeker düşmesinden

ve susuzluktan kaynaklansa da bazı yiyeceklere

sahurda ve iftarda daha çok yer vererek bu durumlara

düşmekten kendimizi alıkoyabiliriz.

Şeker oranı yüksek yiyecekleri sahurda yemeyin. Beyaz

sofra şekeri katılmış yiyeceklerden başka, beyaz unla

yapılmış pide, börek, kek, kurabiye ve pirinç sahurda

tüketilirse vücut bunların içindeki şekeri çok hızlı kullanır

ve gün içinde şeker düşmesini daha çok yaşayarak daha

sinirli olursunuz. Sahurda kahvaltılık yiyin.

İftarda dikkat edilecek noktalara gelince; orucunuzu

bir bardak su ve bir tane hurma ile açın. Vücut en

çok susuzluktan etkilendiği için öncelikle suya yer

verilmelidir. Hurma kan şekerini hızlı yükselten ve

lif oranı çok yüksek bir besindir. Hem kan şekerini

yükselttiği için insanın kendini daha iyi hissetmesini,

hem de lif oranı yüksek olduğu için su ile birleşince daha

fazla doygunluk sağlar.

Bütün gün aç kalan ve çalışma hızını azaltan mideyi

birden yağlı yemekler, etler ve tatlılarla doldurmamak

gerekir. Küçük bir kase az yağlı sebze çorbası, yoğurtlu

çorba veya tarhana çorbası ile yemeye başlanmalıdır.

Kremasız çorba tercih etmek daha az kalori almayı

sağlar. Çorba ile bir dilim az yağlı peynir ve bir dilim

pide yemek hemmideye hem bağırsaklara iyi gelir.

Çorbadan sonra mümkünse yarım saat ara verilip daha

sonra ana yemeğe geçilmelidir.

Ana yemeğinizi yerken tabağınızı dört parçaya bölün.

Tabağınızın birinci parçasına tahıl grubu olan ekmek,

pilav, makarna, patates veya börek gibi besinlerden

bir tanesini koyun. Tabağınızın ikinci parçasına et

grubu olan yiyeceklerden mesela tavuk, balık, köfte,

yumurta gibi protein açısından değerli besinleri

koyun. Tabağınızın üçüncü parçasına zeytinyağlı lif

oranı yüksek bir sebze yemeğinden (enginar, kabak,

semizotu, fasulye, ıspanak gibi) 3-4 yemek kaşığı

koyun. Tabağınızın dördüncü parçasına da mutlaka

yoğurt, ayran, cacık gibi kalsiyum oranı yüksek bir

besin yer alsın. Tabii bu tabağın yanında büyük bir

kasede az yağlı bol yeşillikli bir salata yemeyi de ihmal

etmemek gerekir.

SOFRALARI

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015

yesilay.org.tr

46