Sakız ağacının gövdesinden elde edilen damla
sakızı, tatlılara çokyakışıyor. Kokusuve tadıyla
birçok tatlıya ferahlatıcı bir etki katıyor. İşte
yaz aylarında rahatlıkla yapıp, misafirlerinize
ikramedebileceğiniz damla sakızlı tarifler.
(30 adet)
l
2 parça fındık büyüklüğünde damla sakızı
l
2 çay bardağı süt
l
3yumurta
l
Bir buçuk su bardağı toz şeker
l
1 su bardağı sıvı yağ
l
2 tatlı kaşığı mahlep
l
2 paket (20gram) instantmaya
l
Yarımçay kaşığı tuz
l
Aldığı kadar un
İçine:
l
Bir buçuk su bardağı dondurulmuş vişne
l
Bir buçuk su bardağı toz şeker
l
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
l
1 çay bardağı file fındık
HAMUR
için derin bir camkaba dövülmüş
damla sakızı, süt, yumurta, toz şeker, sıvı
yağ, mahlep, tuz vemayayı alın. Kulak
memesinden daha yumuşak bir hamur elde
edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerine
nemli bir bez örtüp, 1 saat dinlendirin. Bu
arada dondurulmuş vişneyi tencereye alın
ve toz şeker ilave edin. Koyumarmelat kıva-
mına gelene kadar kaynatın ve soğumaya
bırakın. Soğuduktan sonra blender’dan
geçirin. Mayalanan hamurdanmandalina
büyüklüğünde parçalar koparın ve avucu-
nuzun içinde açın. Ortasına hazırladığınız
vişnemarmeladından koyun ve yuvarlak
poğaça şekli verin. Hamur ve iç harç bitene
kadar işleme devamedin. Hazırladığınız
ponçikleri yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, file fındık
serpin. Önceden ısıtılmış 190derece fırında
üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin.
HEMTATLI HEMDE
DAMLA SAKIZLI
GASTRONOMİ
DAMLA SAKIZLI ÇÖREK
yesilay.org.tr
70
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2016
YAŞAM