EYLÜL 2017 73
SİMİT
●
1 kg simitlik un
●
1 tatlı kaşığı tuz
●
5 gr kuru maya
●
Yeteri kadar su
●
1 su bardağı üzüm pekmezi
+ 1 su bardağı su
●
2 su bardağı simitlik susam
HAVUÇLU BÖREK
(6 kişilik)
●
3 adet orta boy havuç
●
1 adet elma
●
4 adet orta boy patates
●
6 çorba kaşığı tereyağı
●
1 adet acı sivri biber
●
1 çay bardağı irmik
●
3 adet yumurtanın sarısı
●
1 çay kaşığı
rendelenmiş limon kabuğu
●
3 adet yufka
●
2 çorba kaşığı krema
●
Tuz
●
Karabiber
●
Muskat
●
Bir tutam toz şeker
●
Çörek otu
Un
ve tuzu derin bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Ayrı bir yerde
mayayı sıcak suda eritin. Maya ve yeteri kadar suyu kaba boşaltıp
hamur kulakmemesi kıvamı alana dek yoğurun. Oda sıcaklığında
15-20 dakika dinlendirin. Hamurdan parçalar koparıp tezgahın
üzerinde ayrı ayrı ince uzun çubuklar yapıp yuvarlayın. Yaklaşık 20-
25 cmuzunluğundaki bu hamurları ikişerli biçimde birbirine ekleyip
bükerek burgu yapın. Eklenti olacak iki ucu birleştirin. Geniş bir
kapta pekmez ve suyu karıştırın. Simitleri önce pekmezli suya, sonra
susama bulayıp fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış
180 derece fırında kızarana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Not: Simitlik un ve simitlik susam yerine normal un ve
susamdan faydalanabilirsiniz. Kurumaya yerine 20 gr yaş maya
kullanabilirsiniz.
Havuçları
ve elmayı soyup rendeledikten sonra karıştırıp
kenara alın. Patatesleri soyup bütün olarak bir fırın tepsisine
yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin.
Tereyağının 3 çorba kaşığını bir tencereye alıp havuç, elma ve
ince kıyılmış biberi 3-4 dakika sote edin. Tuz, karabiber ve şeker
ekleyip 5 dakika sonra ocaktan alın. Patatesleri fırından çıkarıp
ezin. Üzerine irmik, 2 adet yumurta sarısı, rendelenmiş limon
kabuğu, tuz ve bir tutam rendelenmiş muskat ilave edin. Kalan
3 çorba kaşığı tereyağını eritin. Yufkalara sürüp üçünü üst üste
koyun. Patates harcını üzerine yayın. Havuçlu elmalı karışımını
patateslerin üzerine ekleyin. Yufkanın kenarlarını kıvırıp rulo
haline getirin ve fırın tepsisine alın. Kalan tereyağını böreğin
üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika
pişirin. Kalan yumurta sarısıyla kremayı karıştırdıktan sonra
böreğin üzerine sürün. Yeniden fırına verip 10 dakika daha
pişirin. Bir kez daha fırından alıp çörek otu serpin. 10 dakika
daha pişirin ve dilimleyerek servis yapın.