Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  73 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 73 / 84 Next Page
Page Background

EYLÜL 2017 73

SİMİT

1 kg simitlik un

1 tatlı kaşığı tuz

5 gr kuru maya

Yeteri kadar su

1 su bardağı üzüm pekmezi

+ 1 su bardağı su

2 su bardağı simitlik susam

HAVUÇLU BÖREK

(6 kişilik)

3 adet orta boy havuç

1 adet elma

4 adet orta boy patates

6 çorba kaşığı tereyağı

1 adet acı sivri biber

1 çay bardağı irmik

3 adet yumurtanın sarısı

1 çay kaşığı

rendelenmiş limon kabuğu

3 adet yufka

2 çorba kaşığı krema

Tuz

Karabiber

Muskat

Bir tutam toz şeker

Çörek otu

Un

ve tuzu derin bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Ayrı bir yerde

mayayı sıcak suda eritin. Maya ve yeteri kadar suyu kaba boşaltıp

hamur kulakmemesi kıvamı alana dek yoğurun. Oda sıcaklığında

15-20 dakika dinlendirin. Hamurdan parçalar koparıp tezgahın

üzerinde ayrı ayrı ince uzun çubuklar yapıp yuvarlayın. Yaklaşık 20-

25 cmuzunluğundaki bu hamurları ikişerli biçimde birbirine ekleyip

bükerek burgu yapın. Eklenti olacak iki ucu birleştirin. Geniş bir

kapta pekmez ve suyu karıştırın. Simitleri önce pekmezli suya, sonra

susama bulayıp fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış

180 derece fırında kızarana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Not: Simitlik un ve simitlik susam yerine normal un ve

susamdan faydalanabilirsiniz. Kurumaya yerine 20 gr yaş maya

kullanabilirsiniz.

Havuçları

ve elmayı soyup rendeledikten sonra karıştırıp

kenara alın. Patatesleri soyup bütün olarak bir fırın tepsisine

yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin.

Tereyağının 3 çorba kaşığını bir tencereye alıp havuç, elma ve

ince kıyılmış biberi 3-4 dakika sote edin. Tuz, karabiber ve şeker

ekleyip 5 dakika sonra ocaktan alın. Patatesleri fırından çıkarıp

ezin. Üzerine irmik, 2 adet yumurta sarısı, rendelenmiş limon

kabuğu, tuz ve bir tutam rendelenmiş muskat ilave edin. Kalan

3 çorba kaşığı tereyağını eritin. Yufkalara sürüp üçünü üst üste

koyun. Patates harcını üzerine yayın. Havuçlu elmalı karışımını

patateslerin üzerine ekleyin. Yufkanın kenarlarını kıvırıp rulo

haline getirin ve fırın tepsisine alın. Kalan tereyağını böreğin

üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika

pişirin. Kalan yumurta sarısıyla kremayı karıştırdıktan sonra

böreğin üzerine sürün. Yeniden fırına verip 10 dakika daha

pişirin. Bir kez daha fırından alıp çörek otu serpin. 10 dakika

daha pişirin ve dilimleyerek servis yapın.