

kültür
Yeşilay
76
KIŞHAZIRLIKLARI BAŞLADI
Sonbaharla birliktemutfaklarda kış hazırlıkları da başladı. Şef Aydın Demir, sizler için birbirinden
nefis tarifler hazırladı. Kış boyu tüketebileceğiniz bu lezzetler, sofranıza bereket ve şifa sağlayacak.
●
2 çay bardağı sızma zeytinyağı
●
3 kilo bahçe do-
matesi (İri tarafıyla rendeleyin, kabuklarını atın)
●
400 gr bahçe sivri biberi (Kabaca doğrayın)
●
2-3
adet acı bahçe sivri biberi (Kabaca doğrayın)
●
1
yemek kaşığı kaya tuzu
●
1 çay kaşığı toz şeker
●
1 yemek kaşığı elma sirkesi
MENEMENLİK
(Eşim Arzu Hanım’ın usulü)
Hazırlanışı:
Tencereye zeytinyağını koyun, kızın-
ca doğranmış biberleri 1 dakika kavurun, doma-
tesleri ekleyin. Domatesleri ilk önce harlı ateşte 1
dakika kaynatın, daha sonra kısık ateşte suyunu
yarı yarıya çekene kadar kaynatın. Tuz, şeker ve
sirke ekleyip lezzet kontrolünü yaptıktan sonra 5
dakika daha kaynatın. Kavanozları kaynar sudan
geçirin, kapağın hiç kullanılmamış olmasına dik-
kat edin. Kavanozlara menemen harcını doldurun
ve kaynar su olan tepsiye kapaklı kısım aşağıda
olacak şekilde koyup 1 dakika kısık ateşte kayna-
tın, ama dikkat edin, kavanozun içindeki basınç
artarsa altını kapatın. Kavanozlar ılıyana kadar
ters bekletin, sudan çıkartıp ters bir şekilde serin
bir yere altına tepsi koyarak 1 gün bekletin. Ertesi
gün düz bir yere koyup tel dolapta serin bir yerde
5 - 6 ay muhafaza edebilirsiniz. Açıldıktan sonra
buzdolabına koyun.
●
1 kg köy kızılcığı (yabani)
●
1,5 kg toz şeker (pancar şekeri)
KIZILCIK MARMELATI
(Bolu Mengen / Annemin usulü)
Hazırlanışı:
Kızılcıkları yıkayın ve süzüp kurutun.
Güneşli bir yerde püre kıvamına gelene kadar ol-
gunlaştırın. Kabuğu ve çekirdeği üstte kalacak şe-
kilde ince bir elekten geçirin. Altta kalan kızılcık
püresine şeker ekleyin ve güneşli bir yerde, yani ha-
fif güneşte pişer gibi 15- 20 dakika şeker yok olana
kadar tahta kaşıkla ezerek karıştırın. Tadını kontrol
edin, çok ekşiyse biraz daha şeker ilave edip aynı iş-
lemi uygulayın. Kavanozlara koyup buzdolabında
muhafaza edin. Ertesi gün kahvaltıda servis edin.
En az 6 ay bozulmadan kullanabilirsiniz.