Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  76 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 76 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

76

KIŞHAZIRLIKLARI BAŞLADI

Sonbaharla birliktemutfaklarda kış hazırlıkları da başladı. Şef Aydın Demir, sizler için birbirinden

nefis tarifler hazırladı. Kış boyu tüketebileceğiniz bu lezzetler, sofranıza bereket ve şifa sağlayacak.

2 çay bardağı sızma zeytinyağı

3 kilo bahçe do-

matesi (İri tarafıyla rendeleyin, kabuklarını atın)

400 gr bahçe sivri biberi (Kabaca doğrayın)

2-3

adet acı bahçe sivri biberi (Kabaca doğrayın)

1

yemek kaşığı kaya tuzu

1 çay kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı elma sirkesi

MENEMENLİK

(Eşim Arzu Hanım’ın usulü)

Hazırlanışı:

Tencereye zeytinyağını koyun, kızın-

ca doğranmış biberleri 1 dakika kavurun, doma-

tesleri ekleyin. Domatesleri ilk önce harlı ateşte 1

dakika kaynatın, daha sonra kısık ateşte suyunu

yarı yarıya çekene kadar kaynatın. Tuz, şeker ve

sirke ekleyip lezzet kontrolünü yaptıktan sonra 5

dakika daha kaynatın. Kavanozları kaynar sudan

geçirin, kapağın hiç kullanılmamış olmasına dik-

kat edin. Kavanozlara menemen harcını doldurun

ve kaynar su olan tepsiye kapaklı kısım aşağıda

olacak şekilde koyup 1 dakika kısık ateşte kayna-

tın, ama dikkat edin, kavanozun içindeki basınç

artarsa altını kapatın. Kavanozlar ılıyana kadar

ters bekletin, sudan çıkartıp ters bir şekilde serin

bir yere altına tepsi koyarak 1 gün bekletin. Ertesi

gün düz bir yere koyup tel dolapta serin bir yerde

5 - 6 ay muhafaza edebilirsiniz. Açıldıktan sonra

buzdolabına koyun.

1 kg köy kızılcığı (yabani)

1,5 kg toz şeker (pancar şekeri)

KIZILCIK MARMELATI

(Bolu Mengen / Annemin usulü)

Hazırlanışı:

Kızılcıkları yıkayın ve süzüp kurutun.

Güneşli bir yerde püre kıvamına gelene kadar ol-

gunlaştırın. Kabuğu ve çekirdeği üstte kalacak şe-

kilde ince bir elekten geçirin. Altta kalan kızılcık

püresine şeker ekleyin ve güneşli bir yerde, yani ha-

fif güneşte pişer gibi 15- 20 dakika şeker yok olana

kadar tahta kaşıkla ezerek karıştırın. Tadını kontrol

edin, çok ekşiyse biraz daha şeker ilave edip aynı iş-

lemi uygulayın. Kavanozlara koyup buzdolabında

muhafaza edin. Ertesi gün kahvaltıda servis edin.

En az 6 ay bozulmadan kullanabilirsiniz.