

EYLÜL 2019 77
●
1 kg süzme köy yoğurdu
●
Aldığı kadar un
●
2 yemek kaşığı tuz
●
1-2
adet kırmızı biber veya biber salçası (isteğe bağlı aromatik nane reyhan
veya az tarhun eklenebilir)
●
2 kg süzme köy yoğurdu
●
4 yemek kaşığı kaya tuzu (ince öğütülmüş)
BOLU KÖY TARHANASI (Annemin usulü)
KEŞ PEYNİRİ (Bolu Mengen / Annemin Usulü)
Yapılışı:
Büyük bir hamur teknesinde tüm malzemeleri karıştırın
ve üzerine bez örterek mayalanmaya bırakın. İki misli kadar hamur
kabarıp mayalandığında temiz örtü üzerine iri parçalar halinde dö-
kün. Her gün o hamur parçaları çatladığında tekrar parçalara ayırıp
3. günde güneşe serin. 4. gün tekrar ufalayın ve kuruyan parçaları
bir elek yardımıyla toplu iğne ucundan daha küçük şekilde elekten
geçirerek neredeyse toz kıvamına getirin. Son bir gün tarhana be-
zinin üzerine serin. Kuruyan tarhanayı bez torbalara koyarak gölge
rutubetsiz bir yerde 1-2 sene muhafaza edin.
Yapılışı
: Süzme yoğurdu bir bez torbaya koyup ağzını büzün ve çelik pi-
rinç süzgece yerleştirin. Üzerine en az 5 kg ağırlık koyup 1-2 gün serin bir
yerde tüm suyunun süzülmesini sağlayın. Süzülüp sertleşen yoğurdu bir
kaba koyun ve 2 yemek kaşığı kadar tuz ekleyip iyice karıştırın. Mutlaka
tuz yoğurdun içinde erisin. Daha sonra elinize eldiven takıp steril bir şe-
kilde süzülmüş yoğurdu 330 veya 400 gramlık parçalara bölün. Her bir
parçaya üçgen veya kare formu verin. Kalan tuzu şekil verdiğiniz peynir-
lerin etrafına bulayıp ince bir tabaka kaplayın. Gölge ve serin bir yerde
tülbent üzerinde her gün bir tarafını çevirerek yaklaşık 1 hafta kurumaya
bırakın. (Çok sert ve kuru olması gerekmiyor. Dışı sert içi yumuşak sekil-
de olursa daha erkenden, yani 2-3 günde dolaba kaldırabilirsiniz) Kuru-
yan keş peynirlerini sararak buzdolabında muhafaza edin. Gerektiğinde
rendeleyerek, tereyağında kızartarak ya da haşlanmış eriştenin üzerine
dökerek servise sunabilirsiniz.