

kültür
Yeşilay
76
Bereketli sofralar
Ramazan ayının nimetleriyle dolu bir iftar sofrası, her haliyle bereketlidir. Hele bu sofrayı
ailenizle ve sevdiklerinizle paylaşıyorsanız tam anlamıyla bir ziyafettir, afiyettir. Ramazan ayınız
mübarek olsun. Allah dualarınızı kabul etsin.
●
İki buçuk su bardağı baldo pirinç
●
5 çorba kaşığı tereyağı
●
Yarım
su bardağı kabuksuz badem
●
Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm
●
4
su bardağı sıcak et suyu
●
1 demet dereotu
●
Tuz
●
1 adet Ramazan pidesi
●
750 gram kıyma
●
1 adet büyük boy soğan
●
2 çorba kaşığı galeta unu
●
1 tatlı kaşığı biber salçası
●
6 dal maydanoz
●
1 çorba kaşığı sıvıyağ
●
12 adet kiraz domates
●
6 adet sivri biber
●
Tuz
●
Karabiber
●
Yenibahar
●
5-6 dilim pastırma
●
8 adet soğan
●
3 adet yumurta
●
3 çorba kaşığı
tereyağı
●
2 çorba kaşığı zeytinyağı
●
1 çay kaşığı tozşeker
●
Tuz
●
ka-
rabiber
●
Tarçın
SARAY PİLAVI
PİDELİ KÖFTE
SOĞANLI PASTIRMALI YUMURTA
Hazırlanışı:
Pirinci 1 saat ılık suda bekletin. Diğer yandan 1 çorba kaşığı tereyağını
bir tavaya alıp, bademleri rengi dönene dek kavurun. Üzerine yıkanıp
süzülmüş üzüm ekleyin. Birkaç dakika kavurup ocaktan alın.
Kalan tereyağını ayrı bir tencereye alıp, üzerine süzüp sudan geçirdiğiniz
pirinci ekleyin. Pirinç şeffaflaşana dek kısık ateşte kavurun. Tencereye et
suyu, kavrulmuş badem ve üzüm ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Kaynayana
dek hızlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin.
Hazırlanışı:
Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp köfteleri
hazırlayın. Sıvıyağda çevirerek kızartın. Sos için tereyağını küçük bir
tencereye alıp kızdırın. Üzerine domates püresini ilave edin. Bir-iki da-
kika kavurup su, zeytin, tuz, karabiber ve kekik ekleyin. 5 dakika pişirip
ocaktan alın. Kiraz domates ve biberleri 1 çorba kaşığı sıvıyağda kızar-
tın. Pideyi küp şeklinde doğrayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında
üzerleri kızarana dek tutun. Daha sonra tabaklara paylaştırın. Üzerine
hazırladığınız sostan gezdirin. Köfteleri yerleştirin. Domates ve biberle
servis yapın.
Hazırlanışı:
Tereyağı ve zeytinyağını bir tavaya alın. Piyazlık doğradı-
ğınız soğan ve şekeri ekleyip kısık ateşte soğanın rengi dönene dek ka-
vurun. Tuz, karabiber ve tarçın ekleyip karıştırın. Pastırma dilimlerini
tavaya yerleştirin. Tavaya bir kaşıkla 3 adet göz açın ve yumurtaları içine
kırın. Yumurtalar pişince servis yapın.