Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  76 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 76 / 84 Next Page
Page Background

kültür

Yeşilay

76

Bereketli sofralar

Ramazan ayının nimetleriyle dolu bir iftar sofrası, her haliyle bereketlidir. Hele bu sofrayı

ailenizle ve sevdiklerinizle paylaşıyorsanız tam anlamıyla bir ziyafettir, afiyettir. Ramazan ayınız

mübarek olsun. Allah dualarınızı kabul etsin.

İki buçuk su bardağı baldo pirinç

5 çorba kaşığı tereyağı

Yarım

su bardağı kabuksuz badem

Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm

4

su bardağı sıcak et suyu

1 demet dereotu

Tuz

1 adet Ramazan pidesi

750 gram kıyma

1 adet büyük boy soğan

2 çorba kaşığı galeta unu

1 tatlı kaşığı biber salçası

6 dal maydanoz

1 çorba kaşığı sıvıyağ

12 adet kiraz domates

6 adet sivri biber

Tuz

Karabiber

Yenibahar

5-6 dilim pastırma

8 adet soğan

3 adet yumurta

3 çorba kaşığı

tereyağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tozşeker

Tuz

ka-

rabiber

Tarçın

SARAY PİLAVI

PİDELİ KÖFTE

SOĞANLI PASTIRMALI YUMURTA

Hazırlanışı:

Pirinci 1 saat ılık suda bekletin. Diğer yandan 1 çorba kaşığı tereyağını

bir tavaya alıp, bademleri rengi dönene dek kavurun. Üzerine yıkanıp

süzülmüş üzüm ekleyin. Birkaç dakika kavurup ocaktan alın.

Kalan tereyağını ayrı bir tencereye alıp, üzerine süzüp sudan geçirdiğiniz

pirinci ekleyin. Pirinç şeffaflaşana dek kısık ateşte kavurun. Tencereye et

suyu, kavrulmuş badem ve üzüm ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Kaynayana

dek hızlı, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin.

Hazırlanışı:

Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp köfteleri

hazırlayın. Sıvıyağda çevirerek kızartın. Sos için tereyağını küçük bir

tencereye alıp kızdırın. Üzerine domates püresini ilave edin. Bir-iki da-

kika kavurup su, zeytin, tuz, karabiber ve kekik ekleyin. 5 dakika pişirip

ocaktan alın. Kiraz domates ve biberleri 1 çorba kaşığı sıvıyağda kızar-

tın. Pideyi küp şeklinde doğrayın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında

üzerleri kızarana dek tutun. Daha sonra tabaklara paylaştırın. Üzerine

hazırladığınız sostan gezdirin. Köfteleri yerleştirin. Domates ve biberle

servis yapın.

Hazırlanışı:

Tereyağı ve zeytinyağını bir tavaya alın. Piyazlık doğradı-

ğınız soğan ve şekeri ekleyip kısık ateşte soğanın rengi dönene dek ka-

vurun. Tuz, karabiber ve tarçın ekleyip karıştırın. Pastırma dilimlerini

tavaya yerleştirin. Tavaya bir kaşıkla 3 adet göz açın ve yumurtaları içine

kırın. Yumurtalar pişince servis yapın.