Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  53 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 53 / 84 Next Page
Page Background

Emine Yüzbaşıoğlu, özellikle

çocukların tercih ettiği çikolatalı

ekmekler yerine, tahin-pekmez,

bal ve ev yapımı reçeller ile

kahvaltı yapmasının çok daha

sağlıklı olduğunu vurguluyor.

Yüzbaşıoğlu, kış aylarının olmazsa

olmazı tahin-pekmezin sabah

kahvaltıları için hem sağlıklı hem

de lezzetli bir seçenek olduğunun

altını çiziyor.

“KAHVALTILIKGEVREK

YERİNE SANDVİÇ

HAZIRLAYIN”

Sağlıklı bir kahvaltının protein

içeriğinin yüksek olması gerektiğini

vurgulayan Yüzbaşıoğlu,

“İçerisinde şeker ilavesi olan

kahvaltı gevrekleri, kısa bir süre

sonra açlık hissi ve tatlı ihtiyacını

beraberinde getireceğinden çok

sık tüketilmemelidir. Zorunlu

durumlarda, yulaf, kurumeyve

(1 porsiyon), süt veya yoğurt

ile hazırlanan karışım tercih

edilmelidir.” diyor. Yüzbaşıoğlu,

‘Geç kalıyorum evde kahvaltı

yapamıyorum. Bu sebeple bu

karışımı tercih ediyorum’ diyenlere

ise evde hazırlayıp yanına alacakları

sandviçlerin çok daha sağlıklı

bir kahvaltı seçeneği olacağını

vurguluyor.

edilebileceğini belirten Yüzbaşıoğlu,

kahvaltıda patates kızartması ve

börekten uzak duramayanları da

uyarıyor: “Bunlar gereksiz kalori

alımına ve vücut yağlanmasına

neden olarak pek çok hastalığa

davetiye çıkarabilir.” Yüzbaşıoğlu

ayrıca, mevsimine uygun olarak

kahvaltıya eklenecek söğüş domates,

salatalık, maydanoz ve biberin

içerdiği C vitamini sayesinde demir

emilimin artıracağından sofralarda

eksik edilmemesi gerektiğini

sözlerine ekliyor.

NE İÇMELİ?

Kahvaltıda içecek olarak çay, bitki

çayı, sütlü kahve, süt gibi sağlıklı

seçimlere yönelmek gerektiğini

vurgulayan Yüzbaşıoğlu, “Hazır

veya taze sıkılmış meyve suları

içerdiği yüksek şeker sebebiyle

uzak durulması gereken bir

gruptur. Kahvaltılarda, özellikle kış

günlerinde hastalıklardan korunmak

amacıyla, meyve suyu yerine,

meyvenin kendisinin tüketilmesi

daha doğrudur.” diyor.

ÇİKOLATAYERİNE

TAHİN-PEKMEZ

Şekerli gıdalar tüm öğünlerde

olduğu gibi kahvaltılarda da

sıklıkla tüketiliyor. Diyetisyen

kısır döngüsü uzun sürdüğünde

kilo alımı kaçınılmaz olur. Kısır

döngüden kurtularak kilo kontrolü

sağlamanın en kolay yolu ise güne

sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır.”

diyor.

YAŞAMKALİTESİNİ

YÜKSELTİYOR

Sağlıklı beslenmenin ilk adımının

güne kahvaltı ile başlamak olduğunu

vurgulayan Yüzbaşıoğlu, kahvaltının

uzun süren açlık sonrasında düşen

kan şekeri seviyesini yükselterek,

güne zinde ve enerjik bir başlangıç

sağladığını belirtiyor. Kahvaltı bu

yolla psikolojimize de olumlu etkide

bulunuyor. Kahvaltının ayrıca

konsantrasyonu artırırken, sabah

şeker düşmesine bağlı yaşanabilecek

gerginlik, sinirlilik, uyku hali gibi

yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek

durumların yaşanmasını da

önlediğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu,

“ Özellikle bütün besin gruplarının

yer aldığı Türk kahvaltısı, sağlıklı bir

yaşam için vazgeçilmezdir. ” diyor.

KARBONHİDRAT İÇERİĞİNE

DİKKAT!

Doğru bir beslenme planlaması

için kahvaltıda ne yenildiğinin

çok önemli olduğunu belirten

Yüzbaşıoğlu, “ Özellikle öğrenciler

ve çalışan kişilerin öncelikli tercihi

pratik olması açısından poğaça,

açma, simit gibi yağ ve karbonhidrat

içeriği yüksek besinler oluyor.

Ancak bu tür tercihler sıklaştığında,

beraberinde kilo alımını ve mide

rahatsızlıklarını da getiriyor.” diyor.

KAHVALTININOLMAZSA

OLMAZLARI: PEYNİR,

YUMURTAVE EKMEK

Sağlıklı bir kahvaltının olmazsa

olmazlarını peynir, yumurta ve

ekmek olarak sıralayan Yüzbaşıoğlu,

“Ekmek çeşidi olarak çavdar,

kepek, tam buğday gibi posa içeriği

yüksek ekmekler tercih edilirken,

peynirin yağlı ve tuzlu çeşitlerinden

kaçınılması gerekiyor.” diyor.

Tost, peynirli omlet, menemen

gibi sağlıklı seçimlerin kahvaltı

sofralarını çeşitlendirmede tercih

Kahvaltı konsantrasyonu artırırken, sabahları

şeker düşmesine bağlı yaşanabilecek gerginlik,

sinirlilik, uyku hali gibi yaşam kalitesini olumsuz

etkileyecek durumların yaşanmasını da önler.

Özelliklebütün

besingruplarının

yeraldığıTürk

kahvaltısı, sağlıklı

biryaşamiçin

vazgeçilmezdir.

NİSAN 2018 53