

Emine Yüzbaşıoğlu, özellikle
çocukların tercih ettiği çikolatalı
ekmekler yerine, tahin-pekmez,
bal ve ev yapımı reçeller ile
kahvaltı yapmasının çok daha
sağlıklı olduğunu vurguluyor.
Yüzbaşıoğlu, kış aylarının olmazsa
olmazı tahin-pekmezin sabah
kahvaltıları için hem sağlıklı hem
de lezzetli bir seçenek olduğunun
altını çiziyor.
“KAHVALTILIKGEVREK
YERİNE SANDVİÇ
HAZIRLAYIN”
Sağlıklı bir kahvaltının protein
içeriğinin yüksek olması gerektiğini
vurgulayan Yüzbaşıoğlu,
“İçerisinde şeker ilavesi olan
kahvaltı gevrekleri, kısa bir süre
sonra açlık hissi ve tatlı ihtiyacını
beraberinde getireceğinden çok
sık tüketilmemelidir. Zorunlu
durumlarda, yulaf, kurumeyve
(1 porsiyon), süt veya yoğurt
ile hazırlanan karışım tercih
edilmelidir.” diyor. Yüzbaşıoğlu,
‘Geç kalıyorum evde kahvaltı
yapamıyorum. Bu sebeple bu
karışımı tercih ediyorum’ diyenlere
ise evde hazırlayıp yanına alacakları
sandviçlerin çok daha sağlıklı
bir kahvaltı seçeneği olacağını
vurguluyor.
edilebileceğini belirten Yüzbaşıoğlu,
kahvaltıda patates kızartması ve
börekten uzak duramayanları da
uyarıyor: “Bunlar gereksiz kalori
alımına ve vücut yağlanmasına
neden olarak pek çok hastalığa
davetiye çıkarabilir.” Yüzbaşıoğlu
ayrıca, mevsimine uygun olarak
kahvaltıya eklenecek söğüş domates,
salatalık, maydanoz ve biberin
içerdiği C vitamini sayesinde demir
emilimin artıracağından sofralarda
eksik edilmemesi gerektiğini
sözlerine ekliyor.
NE İÇMELİ?
Kahvaltıda içecek olarak çay, bitki
çayı, sütlü kahve, süt gibi sağlıklı
seçimlere yönelmek gerektiğini
vurgulayan Yüzbaşıoğlu, “Hazır
veya taze sıkılmış meyve suları
içerdiği yüksek şeker sebebiyle
uzak durulması gereken bir
gruptur. Kahvaltılarda, özellikle kış
günlerinde hastalıklardan korunmak
amacıyla, meyve suyu yerine,
meyvenin kendisinin tüketilmesi
daha doğrudur.” diyor.
ÇİKOLATAYERİNE
TAHİN-PEKMEZ
Şekerli gıdalar tüm öğünlerde
olduğu gibi kahvaltılarda da
sıklıkla tüketiliyor. Diyetisyen
kısır döngüsü uzun sürdüğünde
kilo alımı kaçınılmaz olur. Kısır
döngüden kurtularak kilo kontrolü
sağlamanın en kolay yolu ise güne
sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır.”
diyor.
YAŞAMKALİTESİNİ
YÜKSELTİYOR
Sağlıklı beslenmenin ilk adımının
güne kahvaltı ile başlamak olduğunu
vurgulayan Yüzbaşıoğlu, kahvaltının
uzun süren açlık sonrasında düşen
kan şekeri seviyesini yükselterek,
güne zinde ve enerjik bir başlangıç
sağladığını belirtiyor. Kahvaltı bu
yolla psikolojimize de olumlu etkide
bulunuyor. Kahvaltının ayrıca
konsantrasyonu artırırken, sabah
şeker düşmesine bağlı yaşanabilecek
gerginlik, sinirlilik, uyku hali gibi
yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek
durumların yaşanmasını da
önlediğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu,
“ Özellikle bütün besin gruplarının
yer aldığı Türk kahvaltısı, sağlıklı bir
yaşam için vazgeçilmezdir. ” diyor.
KARBONHİDRAT İÇERİĞİNE
DİKKAT!
Doğru bir beslenme planlaması
için kahvaltıda ne yenildiğinin
çok önemli olduğunu belirten
Yüzbaşıoğlu, “ Özellikle öğrenciler
ve çalışan kişilerin öncelikli tercihi
pratik olması açısından poğaça,
açma, simit gibi yağ ve karbonhidrat
içeriği yüksek besinler oluyor.
Ancak bu tür tercihler sıklaştığında,
beraberinde kilo alımını ve mide
rahatsızlıklarını da getiriyor.” diyor.
KAHVALTININOLMAZSA
OLMAZLARI: PEYNİR,
YUMURTAVE EKMEK
Sağlıklı bir kahvaltının olmazsa
olmazlarını peynir, yumurta ve
ekmek olarak sıralayan Yüzbaşıoğlu,
“Ekmek çeşidi olarak çavdar,
kepek, tam buğday gibi posa içeriği
yüksek ekmekler tercih edilirken,
peynirin yağlı ve tuzlu çeşitlerinden
kaçınılması gerekiyor.” diyor.
Tost, peynirli omlet, menemen
gibi sağlıklı seçimlerin kahvaltı
sofralarını çeşitlendirmede tercih
Kahvaltı konsantrasyonu artırırken, sabahları
şeker düşmesine bağlı yaşanabilecek gerginlik,
sinirlilik, uyku hali gibi yaşam kalitesini olumsuz
etkileyecek durumların yaşanmasını da önler.
Özelliklebütün
besingruplarının
yeraldığıTürk
kahvaltısı, sağlıklı
biryaşamiçin
vazgeçilmezdir.
NİSAN 2018 53