Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  49 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 84 Next Page
Page Background

ve hamurlu yiyeceklerden

kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

“Günümüzde çalışma hayatı,

genelde masa başında, kişilerin

hareketini azaltan, ulaşımda

ise daha çok araç kullanılan

ve yürüyüşün az olduğu bir

hale dönüştü.” diyen Güzel,

çalışanların aktivitelerinin

azalmasının kilo problemlerini

arttırdığını belirtiyor. Bu

koşullara stres faktörü de

eklendiğinde zamanla hem

bedensel hem zihinsel sağlık

problemleri görülebileceğini

belirten Güzel, “Bu nedenle

beslenmeniz sağlıklı olursa

çalışma hayatının olumsuz

etkilerini bir nebze de olsa

azaltabilirsiniz.” diyor. Daha çok

ızgara tarzında, sebze ve salataya

ağırlık verilen mönülerin tercih

edilmesi gerektiğini belirten

Güzel, beyaz ekmek yerine

çavdar, tam buğday, kepek gibi

lifli ekmekler tüketmek, daha

az tuz kullanmak ve yemekte

gazlı içecekler yerine su, soda

veya ayran içmenin sağlığı uzun

dönemde etkileyecek önemli

alışkanlıklar olduğunu sözlerine

ekliyor.

“Çalışma saatlerinde ara

öğünlerde sağlıksız atıştırmalıklar

yerine daha sağlıklı olanları

seçmek beslenme kalitesini

etkileyecek önemli bir unsur.”

diyen Güzel, günlük vitamin ve

mineral ihtiyacını tamamlamak

için 3-4 porsiyon meyve

tüketmek gerektiğini belirtiyor.

Güzel ayrıca, “Çalışırken yanınıza

taze ve kuru meyve, küçük

sandviçler, taze ceviz, badem,

fındık gibi atıştırmalıklar almak

gofret, kraker ve bisküvi gibi

sadece yağ, şeker ve undan

oluşan yiyecekler yerine çok daha

sağlıklı ve doyurucudur.” diyor.

ÖĞÜNLERİ DENGELEMEK

GEREKİYOR

Öğle ve akşam ana öğünlerdeki

kaloriyi dengelemenin sağlığı ve

ideal kiloyu koruyucu bir yöntem

olduğunu sözlerine ekleyen

Güzel, “Eğer akşam yemeği için

bir yere davetliyseniz ve özel bir

mönü varsa öğle yemeklerinizi

daha hafif geçirmelisiniz. Böylece,

hem gün içindeki kalori alımınızı

dengelemiş olursunuz hem de

varsa reflü, gastrit, gaz, şişkinlik

gibi sindirim şikayetlerini

azaltırsınız.” diyor.

Çalışankişiler

kahvaltı ve

öğleyemeği

öğünlerini

evdenuzakta

geçiriyor; buda

beslenmenin

yaklaşıküçte

ikisininev

dışındaolduğu

anlamınageliyor.

“ Uyku sırasında kan şeker seviyesi gittikçe düştü-

ğünden, özellikle çalışankişilerin, sabahkalktıktan

sonrauzunzamangeçiripkan şekeri seviyesini da-

hadadüşürmeden, uyandıktansonra engeçbir sa-

atiçerisinde,kahvaltıyapmasıgerekiyor.Sağlıklıbir

şekildekahvaltı yapmak içinöncelikle tükettiğimiz

karbonhidratları “kompleks karbonhidrat” olarak

adlandırılan karbonhidratlardan tercih etmeliyiz.

Bu tür karbonhidratlar, şeker seviyesini daha yavaş

yükselteceğinden, daha yavaş bir şekilde düşmesine yardımcı olacaktır.

Böylece vücuda daha uzun süreli enerji sağlayacaktır.”

“İş hayatında stres bir ölçüye kadar faydalı, ancak

aşırı stres iş ilişkilerini bozuyor, dikkati dağıtıyor, iş

verimini azaltıyor ve başarısızlığa sebep oluyor. İş

hayatındaki stresi azaltmanınenkolay yollarından

biri sağlıklı besinler tüketmektengeçiyor.Örneğin

avokado içerdiği potasyumsayesinde kan basıncı-

nı düşürür, ruh halini düzenler ve iş yerinde yaşa-

dığınız stres nöbetleri arasında soluk kazandırır.

Greyfurt, portakal gibi turunçgiller ile alacağınız

Cvitamini de stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olur. Bademve kuru

kayısı, beyin ve sinir sistemini rahatlatır; böylelikle ofiste keyifle çalış-

manızı sağlar. Balık da stresi azaltan besinlerin başında geliyor. Düzen-

li olarak balık tüketen kişilerin daha sağlıklı, daha aktif ve daha enerjik

hissettikleri bilimsel olarak kanıtlanmış. Yoğun çalışma saatleri içeri-

sinde balık yemeye fırsat bulamayanlar için ton balığı tam bir kurtarı-

cı olabilir. Kendinizi aşırı gergin hissettiğinizde ise bir fincan papatya

çayı içmek gevşemenize yardımcı olur. İş stresini azaltan bir diğer atış-

tırmalık ise çikolata. Sağlıklı bir seçimolması için kakao içeriği yüksek

olan bitter çikolata seçmeye özen gösterin. Ancak porsiyon miktarına

dikkat etmeyi unutmayın!”

“UYANDIKTANSONRABİRSAAT İÇİNDE

MUTLAKAKAHVALTI YAPILMALI”

“ SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLARLA

İŞSTRESİNİ YOKEDEBİLİRSİNİZ”

Uzman Diyetisyen

Çağatay Köşkeroğlu:

Uzman Diyetisyen

Gülşen Kadri:

NİSAN 2018 49