

ve hamurlu yiyeceklerden
kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
“Günümüzde çalışma hayatı,
genelde masa başında, kişilerin
hareketini azaltan, ulaşımda
ise daha çok araç kullanılan
ve yürüyüşün az olduğu bir
hale dönüştü.” diyen Güzel,
çalışanların aktivitelerinin
azalmasının kilo problemlerini
arttırdığını belirtiyor. Bu
koşullara stres faktörü de
eklendiğinde zamanla hem
bedensel hem zihinsel sağlık
problemleri görülebileceğini
belirten Güzel, “Bu nedenle
beslenmeniz sağlıklı olursa
çalışma hayatının olumsuz
etkilerini bir nebze de olsa
azaltabilirsiniz.” diyor. Daha çok
ızgara tarzında, sebze ve salataya
ağırlık verilen mönülerin tercih
edilmesi gerektiğini belirten
Güzel, beyaz ekmek yerine
çavdar, tam buğday, kepek gibi
lifli ekmekler tüketmek, daha
az tuz kullanmak ve yemekte
gazlı içecekler yerine su, soda
veya ayran içmenin sağlığı uzun
dönemde etkileyecek önemli
alışkanlıklar olduğunu sözlerine
ekliyor.
“Çalışma saatlerinde ara
öğünlerde sağlıksız atıştırmalıklar
yerine daha sağlıklı olanları
seçmek beslenme kalitesini
etkileyecek önemli bir unsur.”
diyen Güzel, günlük vitamin ve
mineral ihtiyacını tamamlamak
için 3-4 porsiyon meyve
tüketmek gerektiğini belirtiyor.
Güzel ayrıca, “Çalışırken yanınıza
taze ve kuru meyve, küçük
sandviçler, taze ceviz, badem,
fındık gibi atıştırmalıklar almak
gofret, kraker ve bisküvi gibi
sadece yağ, şeker ve undan
oluşan yiyecekler yerine çok daha
sağlıklı ve doyurucudur.” diyor.
ÖĞÜNLERİ DENGELEMEK
GEREKİYOR
Öğle ve akşam ana öğünlerdeki
kaloriyi dengelemenin sağlığı ve
ideal kiloyu koruyucu bir yöntem
olduğunu sözlerine ekleyen
Güzel, “Eğer akşam yemeği için
bir yere davetliyseniz ve özel bir
mönü varsa öğle yemeklerinizi
daha hafif geçirmelisiniz. Böylece,
hem gün içindeki kalori alımınızı
dengelemiş olursunuz hem de
varsa reflü, gastrit, gaz, şişkinlik
gibi sindirim şikayetlerini
azaltırsınız.” diyor.
Çalışankişiler
kahvaltı ve
öğleyemeği
öğünlerini
evdenuzakta
geçiriyor; buda
beslenmenin
yaklaşıküçte
ikisininev
dışındaolduğu
anlamınageliyor.
“ Uyku sırasında kan şeker seviyesi gittikçe düştü-
ğünden, özellikle çalışankişilerin, sabahkalktıktan
sonrauzunzamangeçiripkan şekeri seviyesini da-
hadadüşürmeden, uyandıktansonra engeçbir sa-
atiçerisinde,kahvaltıyapmasıgerekiyor.Sağlıklıbir
şekildekahvaltı yapmak içinöncelikle tükettiğimiz
karbonhidratları “kompleks karbonhidrat” olarak
adlandırılan karbonhidratlardan tercih etmeliyiz.
Bu tür karbonhidratlar, şeker seviyesini daha yavaş
yükselteceğinden, daha yavaş bir şekilde düşmesine yardımcı olacaktır.
Böylece vücuda daha uzun süreli enerji sağlayacaktır.”
“İş hayatında stres bir ölçüye kadar faydalı, ancak
aşırı stres iş ilişkilerini bozuyor, dikkati dağıtıyor, iş
verimini azaltıyor ve başarısızlığa sebep oluyor. İş
hayatındaki stresi azaltmanınenkolay yollarından
biri sağlıklı besinler tüketmektengeçiyor.Örneğin
avokado içerdiği potasyumsayesinde kan basıncı-
nı düşürür, ruh halini düzenler ve iş yerinde yaşa-
dığınız stres nöbetleri arasında soluk kazandırır.
Greyfurt, portakal gibi turunçgiller ile alacağınız
Cvitamini de stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olur. Bademve kuru
kayısı, beyin ve sinir sistemini rahatlatır; böylelikle ofiste keyifle çalış-
manızı sağlar. Balık da stresi azaltan besinlerin başında geliyor. Düzen-
li olarak balık tüketen kişilerin daha sağlıklı, daha aktif ve daha enerjik
hissettikleri bilimsel olarak kanıtlanmış. Yoğun çalışma saatleri içeri-
sinde balık yemeye fırsat bulamayanlar için ton balığı tam bir kurtarı-
cı olabilir. Kendinizi aşırı gergin hissettiğinizde ise bir fincan papatya
çayı içmek gevşemenize yardımcı olur. İş stresini azaltan bir diğer atış-
tırmalık ise çikolata. Sağlıklı bir seçimolması için kakao içeriği yüksek
olan bitter çikolata seçmeye özen gösterin. Ancak porsiyon miktarına
dikkat etmeyi unutmayın!”
“UYANDIKTANSONRABİRSAAT İÇİNDE
MUTLAKAKAHVALTI YAPILMALI”
“ SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLARLA
İŞSTRESİNİ YOKEDEBİLİRSİNİZ”
Uzman Diyetisyen
Çağatay Köşkeroğlu:
Uzman Diyetisyen
Gülşen Kadri:
NİSAN 2018 49