

rolü oluyor. Dolayısıyla,
çocuğun ileride ciddi bir
hastalığa yakalanması için
ortam çocukken hazırlanmış
oluyor. Bu süreçte en önemli
görev ailelere düşüyor.
Çocuklar henüz küçükken
ve kontrol anne-babadayken,
gelecekte oluşacak ciddi
riskleri minimuma indirmek
için çocuklara yeterli ve
dengeli beslenme alışkanlığı
kazandırılması büyük önem
taşıyor.
ABUR CUBUR GERÇEĞİ
Şeker, çikolata, cips ve bisküvi
tarzı besinler abur cubur olarak
nitelendiriliyor. Bu besinlerin
fiyatlarının düşük olması,
fast food restoranların ve
gıda şirketlerinin çocukların
dikkatlerini çekmek için çizgi
film karakterlerini kullanmaları
veya yeni çizgi film karakteri
oluşturup reklam yapmaları
sonucunda çocukların
bu besinlere yönlenmesi
kaçınılmaz oluyor. Günümüzde,
çok lezzetli olmaları sebebiyle
de çocuklar başta olmak üzere
pek çok kişi bu besinleri severek
tüketiyor. Çocuklar ise hangi
besinlerin onlar için uygun olup
hangilerinin uygun olmadığını
seçme yetisine sahip değiller;
bu nedenle çocukların kendi
yaş gruplarına göre beslenme
programları izlemeleri
gerekiyor. Özellikle, gelişim
çağındaki çocukların abur cubur
tüketiminin sınırlandırılması
gerekiyor. Çok ucuz fiyata
satılan ve erişilebilirliğin arttığı
bu gıdalarda çocuk sağlığı için
zararlı olan gıda katkı maddeleri
ve boyaları kullanılabiliyor.
Bu maddeler de çocuklarda
hastalıklar için risk faktörü
oluşturuyor. Ayrıca, her yenilen
yiyeceğin bir kalori değeri
olduğu da unutulmamalı. Her
alınan fazla kalori vücutta yağa
dönüşüyor ve depolanıyor;
dolayısıyla kilo artışına sebep
oluyor.
SAĞLIKLI ALTERNATİFLER
HAZIRLAYIN
Çocukların uzun süre aç kalıp
kan şekeri düzeyinin düşmesini
önlemek adına mutlaka
beslenme programlarına ara
öğünler eklenmesi gerekiyor. Bu
ara öğünler, kurabiye ve çikolata
yerine, meyveli yoğurt, süt,
ayran ya da meyveli süt olabilir.
Okul çağı çocuklarında ise,
ailenin yanı sıra öğretmenlerin
de beslenme konusunda bilgili
olması gerekiyor.
Çocuğunuza,
“Yemeğini yersen
tatlı yiyebilirsin.”
veya “Yemeğini
bitirmezsentatlı
yiyemeyeceksin.”
gibi ödül
vecezalar
vermeyin.
Çünkübudurum
dahasonraki
hayatında
çocuktaolumsuz
yemedavranışı
oluşturabilir.
»
Besinleri birbirine karıştırın ve uyumlu olmalarını sağlayın.
Örneğin; yoğurdun içine meyve ve ceviz katabilirsiniz.
»
Tam tahıllı yiyeceklere yönelin ve çocuğunuzu bu yiyeceklere
yönlendirin. Tam tahıllı krakerler, bol tahıllı gevrekler gibi
besinler çocuğa enerji sağlar.
»
Çocuğunuz için tam tahıllı ekmekle beyaz peynirli
bir tost hazırlayın.
»
Sağlıklı olan besinleri eğlenceli hale getirin. Örneğin, meyve
salatası yapın veya meyvelerden yüzler yapın. Böylece daha çok
ilgi çekecektir.
»
Ispanak yemek istemeyen bir çocuğu zorlamak yerine daha çok
sevebileceği bir şekilde sunmayı deneyin. Örneğin ıspanaklı börek
şeklinde tükettirebilirsiniz. Hemsağlıklı bir atıştırmalık olur hem
çocuk bu besini severek tüketmiş olur.
»
Bir yiyecek sağlıklı diye lezzetsiz olmak zorunda değil! Puding,
meyveli yoğurt ya da meyveler verilebilir. Süt, yoğurt ve taze
meyvelerden çocuğa içecek hazırlanabilir.
»
Tezgah gibi çocuğun rahatça erişebileceği bir yere taze meyve
dolu kase bırakın.
»
Şunu asla aklınızdan çıkarmayın; şeker anlık mutluluk verebilir,
ancak bağımlılık yapıcıdır.
»
Hamburger yerine tam tahıllı ekmek ve ızgara köfte, yanında
patates kızartması yerine çok az yağ kullanılarak yapılmış patates
dilimleri, gazlı içecek yerine de bir bardak ayran veya taze sıkılmış
meyve suyu verebilirsiniz.
»
Yoğun, ağır şekerli bir tatlı veya pasta yerine, kendi hazırladığınız
sütlaç veya bir bardak süt, muz ve çilek gibi meyvelerden oluşan
bir meyve karışımı hazırlayabilirsiniz.
»
Çocuklar renkli olan şeyleri daha çok sever. Ahududu, çilek, muz,
ananas ve kızılcık gibi meyveler renkli bir sunumla ilgisini
çekecektir.
»
Evde tam buğday unundan yaptığınız peynirli poğaçayı ara
öğünde bir bardak süt ile birlikte verebilirsiniz.
SAĞLIKLI ABURCUBURÖNERİLERİ
NİSAN 2018 47