Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  46 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 46 / 84 Next Page
Page Background

sağlık

Yeşilay

46

Probiyotikler hangi besinlerde

bulunurlar? Doğal yollarla nasıl

alabiliriz?

Probiyotik içeren gıdalar, yoğurt,

probiyotikli yoğurtlar, kefir, ayran,

boza, tarhana, şalgam ve turşu

olarak sıralanabilir. Ancak bununla

birlikte bu besinlerdeki probiyotik

içeriği, özellikle de turşuda,

fermantasyon sürecine göre değişir.

Besinlerden alacağımız

probiyotik vücut sağlığımız ve

bağışıklığımız için yeterli midir?

Takviye almak gerekli midir?

2015 Türkiye Beslenme

Taraması’nın sonuçlarına

baktığımızda, süt ve süt

ürünlerinden yetersiz

beslendiğimiz görülüyor.

Bu gerçekten hareketle,

yediğimiz bir kâse yoğurt ile

ihtiyacımız olan probiyotik

desteği sağlamamız pek

mümkün görünmüyor.

Tansiyon problemlerinin de

yaygın olduğu ülkemizde,

turşu gibi sodyum içeriği

yüksek yiyecekleri de sınırsızca

yememiz mümkün değil. Doğal

olarak biz, ihtiyacımız olan

probiyotik takviyeyi gıdalarla

sağlama konusunda ne yazık ki

çok başarılı sayılmayız. Üstelik

“yeni” insanın zarar görmüş

bağırsak florasını onarmak için

çok daha fazla miktarda faydalı

bakteriye ihtiyacı var. Ayrıca,

bu canlı bakterilerin önemli

bir kısmı asidik ortama çok da

dayanıklı olmadığından, gıdalar

bu konuda yeterli gözükmüyor.

Probiyotik, son yıllarda en gözde

besin takviyeleri arasında yer

alıyor. Probiyotiklerle ilgili doğru

bilinen yanlışlar ve doğru kullanım

yollarıyla ilgili bilgi verebilir

misiniz?

İlk olarak bilmemiz gereken şey

şu: Her probiyotik takviyenin

üzerinde yazan bakteri sayısı insan

vücuduna giriş yaptığı an o sayı

kadarlık çalışamayabiliyor. Bu canlı

ve hassas baktericiklerin sayısından

ziyade kolona canlı olarak ulaşması

önemlidir. Bir diğer dikkat edilmesi

gereken nokta ise, her probiyotiğin

her insanda aynı etkiyi göstermediği

gerçeği. Bu yüzden probiyotikler

çeşitli kombinasyonlar ile tüketiciye

sunulur. Kişinin şikayetine veya

sağlık açısından geliştirilmesi

gereken noktalarına göre, bir uzman

görüşü ile birlikte, kullanılacak

probiyotik türüne karar verilmelidir.

Probiyotiklerle kilo kontrolü

arasında bağlantı var mıdır?

Probiyotiklerin diyetlerdeki rolü

nedir?

Probiyotikler ve kilo kontrolü

arasındaki bağlantı, bilim

İ

nsan sağlığı için faydalı “dost

bakteriler” olarak tanımlanan

probiyotikler, besinlerle birlikte

olduğu gibi, besinlerden ayrı olarak

da bağışıklık sistemini destekleyici

olarak alınabiliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elvan

Odabaşı, probiyotik teriminin

“pro” ve “biota” olmak üzere iki

kısımdan oluştuğunu ve bunun da

“yaşam için” anlamına geldiğini

belirtiyor. Probiyotikler üzerine

yapılan bilimsel araştırmaların

bu bakterilerin faydalarını

kanıtladığını vurgulayan Odabaşı,

doğru bilinen yanlışlar, dikkat

edilmesi gerekenler ve probiyotik

kullanımı-diyet ilişkisi hakkındaki

sorularımızı yanıtladı.

Probiyotiklerin ve probiyotik içeren takviyelerin adını özellikle son yıllarda sıkça duyuyoruz.

Sağlığımız ve özellikle de bağışıklığımız için faydalı olan bu dost bakteriler hakkında merak

edilenleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Elvan Odabaşı’na sorduk.

Belit ŞENOL

“Hamile ve emziren

kadınlarda probiyotik

takviye kullanımı

önerilmekle birlikte, bu

süreç oldukça özel ve

kıymetli olduğundan,

uzman görüşü olmadan

herhangi bir takviyenin

alınmaması gerektiği

görüşündeyim.”

"HER PROBİYOTİK HERKESTE

AYNI ETKİYİ GÖSTERMEZ"

Beslenme ve Diyet

Uzmanı Elvan Odabaşı