

sağlık
Yeşilay
46
Probiyotikler hangi besinlerde
bulunurlar? Doğal yollarla nasıl
alabiliriz?
Probiyotik içeren gıdalar, yoğurt,
probiyotikli yoğurtlar, kefir, ayran,
boza, tarhana, şalgam ve turşu
olarak sıralanabilir. Ancak bununla
birlikte bu besinlerdeki probiyotik
içeriği, özellikle de turşuda,
fermantasyon sürecine göre değişir.
Besinlerden alacağımız
probiyotik vücut sağlığımız ve
bağışıklığımız için yeterli midir?
Takviye almak gerekli midir?
2015 Türkiye Beslenme
Taraması’nın sonuçlarına
baktığımızda, süt ve süt
ürünlerinden yetersiz
beslendiğimiz görülüyor.
Bu gerçekten hareketle,
yediğimiz bir kâse yoğurt ile
ihtiyacımız olan probiyotik
desteği sağlamamız pek
mümkün görünmüyor.
Tansiyon problemlerinin de
yaygın olduğu ülkemizde,
turşu gibi sodyum içeriği
yüksek yiyecekleri de sınırsızca
yememiz mümkün değil. Doğal
olarak biz, ihtiyacımız olan
probiyotik takviyeyi gıdalarla
sağlama konusunda ne yazık ki
çok başarılı sayılmayız. Üstelik
“yeni” insanın zarar görmüş
bağırsak florasını onarmak için
çok daha fazla miktarda faydalı
bakteriye ihtiyacı var. Ayrıca,
bu canlı bakterilerin önemli
bir kısmı asidik ortama çok da
dayanıklı olmadığından, gıdalar
bu konuda yeterli gözükmüyor.
Probiyotik, son yıllarda en gözde
besin takviyeleri arasında yer
alıyor. Probiyotiklerle ilgili doğru
bilinen yanlışlar ve doğru kullanım
yollarıyla ilgili bilgi verebilir
misiniz?
İlk olarak bilmemiz gereken şey
şu: Her probiyotik takviyenin
üzerinde yazan bakteri sayısı insan
vücuduna giriş yaptığı an o sayı
kadarlık çalışamayabiliyor. Bu canlı
ve hassas baktericiklerin sayısından
ziyade kolona canlı olarak ulaşması
önemlidir. Bir diğer dikkat edilmesi
gereken nokta ise, her probiyotiğin
her insanda aynı etkiyi göstermediği
gerçeği. Bu yüzden probiyotikler
çeşitli kombinasyonlar ile tüketiciye
sunulur. Kişinin şikayetine veya
sağlık açısından geliştirilmesi
gereken noktalarına göre, bir uzman
görüşü ile birlikte, kullanılacak
probiyotik türüne karar verilmelidir.
Probiyotiklerle kilo kontrolü
arasında bağlantı var mıdır?
Probiyotiklerin diyetlerdeki rolü
nedir?
Probiyotikler ve kilo kontrolü
arasındaki bağlantı, bilim
İ
nsan sağlığı için faydalı “dost
bakteriler” olarak tanımlanan
probiyotikler, besinlerle birlikte
olduğu gibi, besinlerden ayrı olarak
da bağışıklık sistemini destekleyici
olarak alınabiliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elvan
Odabaşı, probiyotik teriminin
“pro” ve “biota” olmak üzere iki
kısımdan oluştuğunu ve bunun da
“yaşam için” anlamına geldiğini
belirtiyor. Probiyotikler üzerine
yapılan bilimsel araştırmaların
bu bakterilerin faydalarını
kanıtladığını vurgulayan Odabaşı,
doğru bilinen yanlışlar, dikkat
edilmesi gerekenler ve probiyotik
kullanımı-diyet ilişkisi hakkındaki
sorularımızı yanıtladı.
Probiyotiklerin ve probiyotik içeren takviyelerin adını özellikle son yıllarda sıkça duyuyoruz.
Sağlığımız ve özellikle de bağışıklığımız için faydalı olan bu dost bakteriler hakkında merak
edilenleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Elvan Odabaşı’na sorduk.
Belit ŞENOL
“Hamile ve emziren
kadınlarda probiyotik
takviye kullanımı
önerilmekle birlikte, bu
süreç oldukça özel ve
kıymetli olduğundan,
uzman görüşü olmadan
herhangi bir takviyenin
alınmaması gerektiği
görüşündeyim.”
"HER PROBİYOTİK HERKESTE
AYNI ETKİYİ GÖSTERMEZ"
Beslenme ve Diyet
Uzmanı Elvan Odabaşı