Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  69 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 69 / 84 Next Page
Page Background

69

ŞEFTALILI KAA

4-5 kişilik

ÖNCELİKLE

şerbeti hazırlayın. Bunun için tozşeker ve suyu

bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan 5

dakika sonra liman suyunu katın. Bir-iki taşımdaha kaynatıp

ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Şeftalileri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra

dilimleyin. Çekirdek yatakları yukarı bakacak şekilde bir

fırın kabına yerleştirin. Üzerlerine tozşeker serpin. Karanfil

ve tarçını koyup, kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatın.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Şeftalilerin suyu

çıkmaya başlayınca, folyoyu çıkarın. 5 dakika daha pişirip

ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamuru için yumurta, yoğurt ve 1 çay bardağı zeytinyağını

birlikte çırpın. Unu düz bir zemine eleyin. Ortasını havuz

şeklinde açıp, yumurtalı karışımı dökün ve yoğurun. Cevizi

katıp yeniden yoğurun. Kulakmemesi kıvamında bir hamur

elde edince, üzerine nemli bir bez örtüp 30 dakika dinlendirin.

Hamuru 3mmkalınlığında açın. Su bardağı ağzıyla yuvarlaklar

kesin. Daha sonra sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Sıcakken

soğuk şerbete atın. Hamurlar şerbeti çekince çıkarın.

1 adet şerbetli hamuru servis tabağına koyun. Üzerine 2-3

dilimşeftali yerleştirin. Yeniden bir parça hamur koyup,

şeftali yerleştirin. Kalan hamur ve şeftalileri de aynı şekilde

hazırlayın. Üzerlerine birer top dondurma koyup, nane yaprağı

ile süsledikten sonra servis yapın.

l

800 gram pırasa

l

3 adet orta boy yarma

şeftali

l

9 çorba kaşığı tozşeker

l

3 adet karanfil

l

2 adet çubuk tarçın

Hamuru için:

l

5 çay bardağı kepekli un

l

1 adet yumurta

l

1 çay bardağı yoğurt

l

1 çay bardağı zeytinyağı

l

Yarım çay bardağı

dövülmüş ceviz içi

Şerbeti için:

l

2 su bardağı tozşeker

l

2 su bardağı su

l

çorba kaşığı limon suyu

Kızartmak için:

Sıvıyağ

Servis için:

Kaymaklı

dondurma

MUTANCANA

4 kişilik

l

600 gram kuşbaşı kuzu eti

l

3 çorba kaşığı tereyağı

l

20 adet arpacık soğan

l

1 çorba kaşığı un

l

2 su bardağı ılık su

l

Yarım çay bardağı kuru rezaki üzüm

l

5 adet kuru kayısı

l

1 çorba kaşığı bal

l

Yarım çay bardağı tatlı badem

l

4 adet kuru incir

l

Tuz

BADEMLERİ

sıcak suda 5 dakika kaynatın. Kabuklarını soyup

kenara alın. 2 çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp eritin.

Üzerine eti ilave edin. Suyunu salıp yeniden çekinceye

kadar kavurun. Arpacık soğanları ekleyip 2-3 dakika daha

kavurun. Un serperek 1-2 dakika daha kavurmaya devam

edin. Daha sonra suyu katın. Etler yumuşamaya başlayınca

üzüm, dörde bölünmüş kayısı, bal ve tuzu ilave edin. 5

dakika pişirdikten sonra tencereye bademleri ekleyin.

Kapağı kapalı olarak kısık ateşte etler iyice yumuşayana

dek pişirip, servis tabağına alın. İncirleri altıya bölün. 1 çorba

kaşığı tereyağını küçük bir tavaya alın. Üzerine inciri ekleyip

birkaç dakika sote edin. İncirleri de lezzet vermesi için

yemeğin üzerine ekleyerek servis yapın.

yesilay.org.tr

YEŞiLAY

ŞUBAT 2016