Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  70 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 70 / 84 Next Page
Page Background

GASTRONOMİ

KABAK KALYASI

4 kişilik

l

4 adet kabak

l

1 su bardağı nohut

l

2 adet havuç

l

20 adet arpacık soğan

l

4 çorba kaşığı zeytinyağı

l

3 su bardağı su

l

1 demet dereotu

l

100 gram ceviz içi

l

50 gram tereyağı

l

Tuz

l

1 çay bardağı üzüm pekmezi

NOHUDU

bir gece önce ıslatın. Ertesi gün bol suda haşlayıp

süzün. Kabakları temizleyip uzunlamasına 4’e bölün.

Ortasındaki beyaz kısmı alıp, doğrayın. Havuçları da aynı

şekilde hazırlayın. Arpacık soğanları temizleyin.

Zeytinyağını bir tencereye alıp arpacık soğanları ekleyin.

Soğanlar yarı yarıya kavrulunca, havucu ilave edin. Bir-iki

dakika sonra kabakları katın. 5 dakika daha kavurup suyu

ekleyin. Dereotunun kök kısımlarını kesip yıkayın. Demet

halinde bağlayıp tencereye katın. Haşlanmış nohudu ilave

edin. Tuzunu ayarlayıp 20 dakika kısık ateşte kapağı kapalı

olarak pişirin.

Cevizleri dövüp tereyağı ile birlikte bir tavaya alın.

Biraz kavurduktan sonra pekmezi ilave edin ve cevizle

özdeşleşince, pişmiş yemeğin üstüne gezdirin. Dereotu ile

süsleyerek servis yapın.

DANE-I SARI

5 kişilik

l

2 su bardağı yasemin pirinci

l

Yarım su bardağı nohut

l

6 çorba kaşığı tereyağı

l

4 su bardağı et suyu

l

1 çorba kaşığı gülsuyu

l

Bir tutam safran

l

2 dal maydanoz

l

Tuz

NOHUDU

bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün tuzlu suda

haşlayın. Pirinci ılık tuzlu suya koyun. 1 saat bekletip süzün.

Tereyağını bir tencerede eritin. Üzerine pirinç ve bir tutam

tuz ekleyip pirinç beyazlaşana dek karıştırarak kavurun.

Pirincin yarısını başka bir tencereye alın. Kalan pirincin

üzerine kemik suyunun yarısını ve haşlanmış nohudu

ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene

kadar pişirin. Safranı, gülsuyu ve 5 çorba kaşığı et suyuyla

birlikte küçük bir cezveye alıp birkaç dakika kaynatın. Diğer

tenceredeki pirincin üzerine kalan et suyunu ve safranı

ekleyin. Kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirin.

Pilavların üzerine kağıt havlu koyup 10 dakika demlendirin.

Çok büyük olmayan bir kaseyi soğuk suyla ıslatın. İçine

önce safranlı pilavı, sonra nohutlu pilavı koyun. Servis

tabağına ters çevirerek çıkarın. Kalan pilavı da aynı şekilde

hazırlayın. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.

yesilay.org.tr

70

YEŞiLAY

ŞUBAT 2016

KÜLTÜR