A
Alkol ve sigara tüketimi sağlıklı yaşamın
sürdürülebilmesini olumsuz etkilemektedir. Alkol
tüketimi karaciğer yağlanması ile birlikte karaciğer
metabolizmasında olumsuz etkiler, kan yağlarında artış,
dolaşımsisteminde ve kan basıncında olumsuzluklar,
aşırı kilo ve ileriki yaşlarda birçok kronik rahatsızlığa
sebep olmaktadır. Bu yüzden alkol hiç tüketilmemelidir.
Diğer yandan sigara da sağlık açısından tavsiye
edilmeyen ve hiç tüketilmemesi önerilen bir maddedir.
Sigara tüketimi solunumve dolaşımsistemi üzerindeki
etkileriyle kanser oluşumuna sebep olmaktadır. Ayrıca
fazla nikotin iştah kontrolünü olumsuz etkilediği için,
beslenmemizde tercih etmek istemediğimiz yüksek
kalorili besinlere yönelmemize neden olabilir.
Alkol kullanımının sağlıklı yaşamüzerindeki etkileri uzun
bir dönemboyunca tartışılmıştır. Örneğin 1990'da 34-67
yaş arasındaki Fransız nüfusunda alkolden kaynaklanan
ölümlerin oranı genel ölümlerin yüzde 17’si kadardı.
Günde bir ya da iki kadeh
alkol tüketimi bile
ortalama yaşam
süresini ve
özellikle de
koroner kalp
hastalığını
olumsuz
bir şekilde
etkileyebilir.
Ancak yüksek
derecede alkol
alımının gırtlak,
yutak, yemek borusu ve
karaciğer kanseri yapma riskinin
çok yüksek olduğu da açık bir gerçektir.
ALKOL VE SİGARA ARASINDAKİ BAĞ
Vücut ağırlığı, günlük kalori alımı ve harcanan enerji
arasındaki denge tarafından belirlenir. Günlük harcanan
enerji isemetabolik hareketler, fiziksel aktiviteler ve
tüketilen yiyeceklerin ısıya dönüşmüş etkileri tarafından
belirlenir. Nikotinmetabolizmanın hızını artırarak kilo
kaybına sebep olur ve beraberinde bozuk beslenme
alışkanlıklarını da tetikler. Alkol kullanıcıları ile sigara
kullananlar arasında güçlü bir olumlu bağ olduğu
gözlemlenmiştir. Örneğin alkol kullanmayan kadınların
yüzde 75’i sigara da kullanmıyor. Buna karşılık, sigara
kullanan kadınların çok az bir kısmı alkol kullanmamakta.
Sigara diğer bağımlılık yapıcı maddelere en kolay geçiş
yoludur.
Yeme alışkanlıklarının alkol tüketimmiktarından
etkilenip etkilenmediğini, alkol tüketimoranı yüksek
olan Fransa örneğinden yola çıkarak inceleyelim.
Alkol Tüketimi
Günlük tüketilen alkol miktarı 10.5-13.5 gram
arasındadır. Toplam9 bin 207 kadın alkollü içecek
kullanmıyor. Şarap en çok tüketilen alkollü içecek
(alkol alanların yüzde 65’i) olarak saptanmıştır. Sık
olmamak kaydıyla ara sıra alkol kullananların da şarabı
tercih ettiği görülmüştür. Bu aynı zamanda alkolle
birlikte aşırı kalori alımı da demek.
Diyet Faktörleri
Besin öğeleri alkol kullanımına göre analiz edildi
ve ileri düzeyde diyet kalıplarını keşfetmek için
gruplandırıldı. Temel bileşenler ve analiz testi yüksek
oranda tüketilen alkolle bağlantılı bazı yiyecekleri
belirledi. Peynir, et, balık ve deniz ürünleri, tavuk,
zeytinyağı, kahve, patates, yumurta ve kuzu eti gibi
alkol kullanımıyla olumlu ilişkisi olan bazı yiyeceklerin
yanında çorba, yoğurt, sebze vemeyve gibi alkol
kullanımıyla olumsuz ilişkisi olan yiyecekler de
araştırmada saptanmıştır.
TüketimOranı
Kahve:
282.7
Peynir:
55.3
Meyve:
202.0
Balık:
33.8
Sebze
176.9
Yumurta:
26.5
Patates:
61.2
Çorba:
111.8
Yoğurt:
89.0
Besin Alımı
Toplamvücut ısısı ve yaş gibi faktörlere göre
değişkenlik arz eden kalori alımının alkol tüketimiyle
doğru orantılı olarak arttığı gözlemlenmiştir.
“Alkol
ve sigara
kullanımını alışkanlık
haline getirmek
saçların ölmesine neden
oluyor. Sigara saçlarda
yağlanmaya ve
kırılmaya da neden
olmaktadır.”
YEME
ALIŞKANLIKLARI
VE
ALKOL
TÜKETİMİ
yesilay.org.tr
29
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015