DOSYA
Sigarayı Bırakanlara Sağlıklı
Beslenme Önerileri
Sigarayı bırakma ile birlikte tat ve koku alma duyusu
iyileştiği için besinlerinizi yavaş tüketerek her lokmanın
keyfini çıkarın. Unutmayın ki sigarayı bırakmak ve
sağlığınıza kavuşmak için en önemli neden kendinizsiniz.
Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme
sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin
grubunda bulunan çeşitli besinler en az üç ana ve üç ara
öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.
Bu geçiş döneminde kilo kontrolünü sağlamak
amacıyla; acıkıldığında ya da yeme ihtiyacı
duyulduğunda tüketilecek besinlere dikkat edilmelidir.
Örneğin sıcak çikolata yerine süt içilmesi; tatlı yerine
meyve yenilmesi, kalorisi yüksek kuruyemişler yerine
kurumeyvelerin tüketilmesi tercih edilmelidir. Evde ya
da işyerinizdeki çekmecede enerji yoğunluğu yüksek
besinlerin bulundurulmaması, çay veya kahveyle birlikte
sigara içilmesi istendiğinde taze sıkılmışmeyve suyu ya
dameyve özlü çayların tüketilmesi tercih edilmelidir.
Yemek yerken, porsiyon büyüklüklerinin azaltılması,
küçük kase ve tabaklar kullanılması da kilo kontrolünün
sağlanmasına yardımcı olacaktır.
Sigarayı bırakan bireylerde savunma sistemini
güçlendirmek ve oluşan serbest radikallerin vücuda
verdikleri hasarın vücut tarafından onarılmasına yardımcı
olmak amacıyla antioksidan vitaminlerden zengin
sebze vemeyve tüketiminin artırılması gerekmektedir.
İmkanlar dahilinde her günmevsiminde bol bulunan
sebze vemeyvelerden en az beş porsiyon tüketilmesi
önerilmektedir.
Sigarayı bırakanlarda görülen bir diğer sorun kabızlık
şikayetleridir. Kabızlık şikayetlerinin azaltılması için,
tam tahıl ürünleri ve kepekli ürünleri tercih etmek, kuru
meyvelerden özellikle erik, incir ve kayısı tüketimini
artırmak, posa içeriği yüksek olması nedeniyle sebze ve
meyve tüketimini artırmak önerilmektedir. Şikayetlerin
azaltılmasında haftada en az üç kere yarımsaat kadar
tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika
boyunca karın kaslarının çalışmasını sağlamak da yararlı
olacaktır.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksikmaddelerin
atılabilmesi için en iyi kaynak sudur. Bu nedenle, her gün
en az 1-1,5 litre (6-8 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının
karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay
gibi içecekler tercih edilmelidir.
“İngiltere Kanser
Araştırmaları raporuna göre,
erkeklerde görülen kanserin
yüzde 23’ünde, kadınlarda
görülen kanserin yüzde
15,6’sında başlıca neden
sigara alışkanlığı. Kanser
vakalarının 100 bini, sigara
ve içki alışkanlığıyla aşırı
kiloya bağlı bulundu. Her 25
kanser vakasından birinin,
kişinin kimyasal maddeler
ya da asbestos bulunan
bir ortamda çalışmasından
kaynaklandığı saptandı.”
yesilay.org.tr
30
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015