Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  30 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 30 / 92 Next Page
Page Background

DOSYA

Sigarayı Bırakanlara Sağlıklı

Beslenme Önerileri

Sigarayı bırakma ile birlikte tat ve koku alma duyusu

iyileştiği için besinlerinizi yavaş tüketerek her lokmanın

keyfini çıkarın. Unutmayın ki sigarayı bırakmak ve

sağlığınıza kavuşmak için en önemli neden kendinizsiniz.

Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme

sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin

grubunda bulunan çeşitli besinler en az üç ana ve üç ara

öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır.

Bu geçiş döneminde kilo kontrolünü sağlamak

amacıyla; acıkıldığında ya da yeme ihtiyacı

duyulduğunda tüketilecek besinlere dikkat edilmelidir.

Örneğin sıcak çikolata yerine süt içilmesi; tatlı yerine

meyve yenilmesi, kalorisi yüksek kuruyemişler yerine

kurumeyvelerin tüketilmesi tercih edilmelidir. Evde ya

da işyerinizdeki çekmecede enerji yoğunluğu yüksek

besinlerin bulundurulmaması, çay veya kahveyle birlikte

sigara içilmesi istendiğinde taze sıkılmışmeyve suyu ya

dameyve özlü çayların tüketilmesi tercih edilmelidir.

Yemek yerken, porsiyon büyüklüklerinin azaltılması,

küçük kase ve tabaklar kullanılması da kilo kontrolünün

sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Sigarayı bırakan bireylerde savunma sistemini

güçlendirmek ve oluşan serbest radikallerin vücuda

verdikleri hasarın vücut tarafından onarılmasına yardımcı

olmak amacıyla antioksidan vitaminlerden zengin

sebze vemeyve tüketiminin artırılması gerekmektedir.

İmkanlar dahilinde her günmevsiminde bol bulunan

sebze vemeyvelerden en az beş porsiyon tüketilmesi

önerilmektedir.

Sigarayı bırakanlarda görülen bir diğer sorun kabızlık

şikayetleridir. Kabızlık şikayetlerinin azaltılması için,

tam tahıl ürünleri ve kepekli ürünleri tercih etmek, kuru

meyvelerden özellikle erik, incir ve kayısı tüketimini

artırmak, posa içeriği yüksek olması nedeniyle sebze ve

meyve tüketimini artırmak önerilmektedir. Şikayetlerin

azaltılmasında haftada en az üç kere yarımsaat kadar

tempolu yürümek veya sabah kahvaltıdan önce 15 dakika

boyunca karın kaslarının çalışmasını sağlamak da yararlı

olacaktır.

Sigaranın vücutta neden olduğu toksikmaddelerin

atılabilmesi için en iyi kaynak sudur. Bu nedenle, her gün

en az 1-1,5 litre (6-8 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının

karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay

gibi içecekler tercih edilmelidir.

“İngiltere Kanser

Araştırmaları raporuna göre,

erkeklerde görülen kanserin

yüzde 23’ünde, kadınlarda

görülen kanserin yüzde

15,6’sında başlıca neden

sigara alışkanlığı. Kanser

vakalarının 100 bini, sigara

ve içki alışkanlığıyla aşırı

kiloya bağlı bulundu. Her 25

kanser vakasından birinin,

kişinin kimyasal maddeler

ya da asbestos bulunan

bir ortamda çalışmasından

kaynaklandığı saptandı.”

yesilay.org.tr

30

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015