DİYETİSYEN DR. ENDER SARAÇ:
HELAL GIDA NEDİR?
“YİYECEĞİN POZİTİF ENERJİSİNİN ARTIRILMASI”
Helal gıda kavramı yalnızca İslam’da değil, başka
kültürlerde, inanışlarda da var. Kökeni yüzyıllar
öncesine uzanıyor diyebilir miyiz?
Eskiden gıdalarınmaddesel değerlerine bakardık;
‘şu kadar A vitamini var, şu kadar koruyucu katkı
madde konulursa şöyle olur’ gibi. Tamamen
fiziksel özellikleri üzerine ya da hazır gıdaysa
ambalajlanması üzerine konuşurduk. Yediğimiz
gıdaların aslındamanevi olarak da bir enerjisi,
titreşimi olduğunu hep göz ardı ettik. Oysa
Uzakdoğu tıbbı bunu çok önceden keşfetti. Örneğin
evde yemeği anneannenin, babaannenin yapması;
kadının adetliyken yemek pişirmemesi, yemeğin
parasının hak edilerek kazanılmış olması, doğaya
zarar verilmemesi, hayvanların katledilmemesi gibi
birçok kural var. Yiyeceklerin besin değerinin yanı
sıra bizimaletlerle ölçemediğimiz ama kuantum
düzeyinde o yiyeceğin yararlı-zararlı, daha olumlu,
olumsuz, daha sağlıklı ya da sağlıksız olduğunu
etkileyen başka faktörler de var.
Biraz daha detaylı anlatır mısınız?
Sıralayarak anlatayım: Bir gıdanın size daha şifalı
olması için helal olması, yemeğin parasının hak edilerek
kazanılmış olması gerek. Eğer bunun üstünde başka bir
insanın hakkı, negatif enerjisi, ahı varsa o zaman şifa
olmaktan çıkıyor. Pozitif enerjiyle, alınteriyle kazanılmış
olması oldukça önemli. “Çocuklarıma hep helal lokma
yedirdim”, “Boğazından haram lokma geçirmedim”
gibi deyimler aslında halkın yüzlerce yıl birikmiş
gözlemlerine dayanıyor.
Alkol, uyuşturucu, domuz eti haram. Bunları
incelediğinizde hakikaten enteresan sonuçlar çıkıyor.
Domuzun doymuş yağı oldukça yüksek, yüzde 60
oranında... Paraziti yüksek, kendi dışkısını yiyor,
hijyen açısından riskli bir hayvan. Çok sağlıklı bir
yiyecek değil. Alkol tüketildiğine yağlanma, kilo yapar;
karaciğere zararlıdır. Uyuşturucu zatenmalum. Bunların
yasaklanması o dönembilimsel verilere dayanmıyor
ancak sağlığa zararlı oldukları fark edildiği, bilindiği için
yasaklanıyor.
Helal kelime anlamıyla İslamhukukuna göremeşru, yasal veya uygun anlamına gelmektedir.
Helal, beslenmeyi de içinde barındırıyor. Peki hangi besinler, gıdalar helaldir? Bir ürünün helal
olması için gerekli şartları taşıdığını ifade eden ve tümdünyaMüslümanları tarafından kabul
görmüş bir ‘helal’ sertifikasyonu henüz yok. Ancak bu tür sertifikasyon yapan bağımsız birçok
kurumve kuruluş var. Konuyu diyetisyen Dr. Ender Saraç ile konuştuk. Ayurveda uzmanı da
olan Saraç, helal gıdayı manevi açıdan da anlattı. İşlenmiş gıdalardan gıda güvenliğine kadar
çeşitli konulardaki sorularımızı yanıtladı.
yesilay.org.tr
35
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015