Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  36 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 36 / 92 Next Page
Page Background

DOSYA

RÖPORTAJ

Sol elimiz alıcı enerjidir, sağ

elimiz verici enerji. O

yüzden yemeği sağ

elle yemek önerilir.

Yemeği pişirme

şekli de

önemlidir.

Mesela

tasavvuf

tekkelerinde

önce ‘bismillah’

denilerek Allah'ın

adı anılır negatif

enerjiyi göndermek

için. Sonra yemek saat

dönüşünün ters yönünde

karıştırılarak pişirilir. Dünyanın

dönüşü, saat dönüşünün ters

yönündedir.

Yemeği sağ elle, küçük lokmalarla yemek. Tam

doymadan yemekten kalkmak. Yemek bittikten sonra

hamdetmek. Yemeği pişirene teşekkür etmek. Yemeği

paylaşmak. Kendinize göre değil artı bir kişi varmış

gibi pişirmek. Ayurveda tıbbında da öyledir. Artı bir kişi

fazla pişirilir yemeğin bereketi artsın diye. Bütün bu

ritüeller bir araya geldiğinde daha olumlu bir enerji ortaya

çıkartıyor.

Bu arada haramolmayan amamekruh olan şeyler

var. Meselamidye. Midye hacminden binmetre fazla

suyu bir gün içinde filtre ediyor. Deniz dibinin çöpçüsü.

İstanbul’da, Marmara’da, Karadeniz’de, İzmir Körfezi’nde

çıkanmidyeyi ağzınıza koymayın. Midye ve kabuklular

nedenmekruhtur, ağır metal taşıdığı, toksini yüksek

olduğu için.

İslamda etin helal olması için özel kesim ritüeli de vardır.

Bunun altında ne yatıyor?

Geleneksel İslami özelliklere göre kesimsırasında

hayvanın gözleri bantlanıyor. Böylece ölümkorkusu,

stresi azalıyor. Hayvanın başı önden arkaya

okşanıyor. Bu sırada yedinci çakra yani oradaki enerji

merkezleri dengeleniyor. Böylece diğer altı çakrayı da

sakinleştiriyorsunuz. İslami kesimduaları okuyor. Hayvan

manasını anlamasa da sakinleşiyor. Hayvanın şah damarı

kesiliyor, ölümsırasında açığa çıkanmaddeler yapışmadan

gitmiş oluyor. Genelde çift parmaklı hayvanlarda iki

tırnak arasında bir de kesi atılır. Burası endorfin noktası

ve hayvan daha az acı duyuyor. Oyüzden geleneksel

kesimde önce iki tırnak arasına kesik atılır. Ama bunların

ne kadarı Türkiye’de uygulanıyor, emin değilim.

Helal gıdayı o zaman şöyle özetleyebiliriz; hak ederek

kazanılacak; helal biçimde kesilecek...

Evet, aynen öyle. Yiyeceğin pozitif enerjisinin artırılması,

negatif enerjisinin azalması demek helal.

YEDİĞİMİZ YEMEKLER DOĞAL OLMALI

Türkiye’de helal gıdanın yanı sıra ne kadar doğal

beslendiğimiz de tartışılır. Gıda güvenliği varmı? Yeterli mi?

Yediğimiz yiyecekler organik değil; buğday, buğday değil;

tavuk, tavuk değil; balık ağır metal dolu. Beyaz un ve

beyaz şeker doğada yok ancak insanoğlu doğal yaratılmış

tambuğday unu, tahıl ununu ve organik şeker pancarını

bozdu. GDO yetmezmiş gibi bir demısırın şurubunu

çıkarmışız. Beyaz şekeri mumla arar olduk. Eskiden beyaz

şeker, mısır şurubu, beyaz un, mevsimdışı turfandalar,

gen yapısı değiştirilmiş domatesler yoktu. Helal

sertifikalarının bence şu an hiçbiri geçerli değil. Çünkü

hiçbiri orijinal, organik gıda değildir. Tamamen işlenmiş

sosise helal sertifikası verseniz ne olur! Hemmanevi hem

fiziki deformasyon var...

GDO’lu gıdalar, radyasyon, hazır gıdadaki koruyucu

maddeler hayatımıza girdi. Eskiden yağmur yağdıktan

sonra kurt çıkacak diye kiraz yiyemezdik.

Şimdi öyle bir dert yok. Çünkü değil kurt, kullanılan

Helal

beslenme

maneviyatı barındırır.

Obez peygamber, sabaha

kadar yiyen peygamber yok.

Biz kimiz ki kendimizi onlardan

daha üstün görelim. Günümüzde

tasavvuf erkanını düşünün, sadedir,

incedir, sakindir. Cildi berraktır,

durudur, temizdir. İnsanın özü temiz

olmalıdır, tatlı dilli olmalıdır. Biz

bunu kaybettik. Türkiye’deki

hastalık oranı dünyanın çok

üstünde.

yesilay.org.tr

36

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015