SAĞLIKLI YAŞAM
OBEZİTE UZMANI DR. AYÇA KAYA ANLATTI:
Ramazan ayında nasıl sağlıklı oruç tutulur? İftar ve sahurda hangi gıdayı ne kadar
tüketmeliyiz? Susuzluğa karşı ne yapmalıyız? Bayramda kilo almamak için ne yapmalı?
İç Hastalıkları ve Obezite Uzmanı Dr. Ayça Kaya, önerilerde bulundu.
SAĞLIKLI RAMAZAN VE BAYRAM
Ramazan bu sene de uzun ve sıcak günlere denk geldi.
Oruç tutanlar sahur ve iftarda nelere dikkat etmeli?
Uzun yaz günlerinde oruç tutarken, çoğu zaman
tahammül aralığımız daralıyor ve eskiden hiç tepki bile
vermediğimiz birçok şeye sinirleniyoruz, tahammül
edemiyoruz. Çoğu zaman bu durum şeker düşmesinden
ve susuzluktan kaynaklansa da bazı yiyeceklere
sahurda ve iftarda daha çok yer vererek bu durumlara
düşmekten kendimizi alıkoyabiliriz.
Şeker oranı yüksek yiyecekleri sahurda yemeyin. Beyaz
sofra şekeri katılmış yiyeceklerden başka, beyaz unla
yapılmış pide, börek, kek, kurabiye ve pirinç sahurda
tüketilirse vücut bunların içindeki şekeri çok hızlı kullanır
ve gün içinde şeker düşmesini daha çok yaşayarak daha
sinirli olursunuz. Sahurda kahvaltılık yiyin.
İftarda dikkat edilecek noktalara gelince; orucunuzu
bir bardak su ve bir tane hurma ile açın. Vücut en
çok susuzluktan etkilendiği için öncelikle suya yer
verilmelidir. Hurma kan şekerini hızlı yükselten ve
lif oranı çok yüksek bir besindir. Hem kan şekerini
yükselttiği için insanın kendini daha iyi hissetmesini,
hem de lif oranı yüksek olduğu için su ile birleşince daha
fazla doygunluk sağlar.
Bütün gün aç kalan ve çalışma hızını azaltan mideyi
birden yağlı yemekler, etler ve tatlılarla doldurmamak
gerekir. Küçük bir kase az yağlı sebze çorbası, yoğurtlu
çorba veya tarhana çorbası ile yemeye başlanmalıdır.
Kremasız çorba tercih etmek daha az kalori almayı
sağlar. Çorba ile bir dilim az yağlı peynir ve bir dilim
pide yemek hemmideye hem bağırsaklara iyi gelir.
Çorbadan sonra mümkünse yarım saat ara verilip daha
sonra ana yemeğe geçilmelidir.
Ana yemeğinizi yerken tabağınızı dört parçaya bölün.
Tabağınızın birinci parçasına tahıl grubu olan ekmek,
pilav, makarna, patates veya börek gibi besinlerden
bir tanesini koyun. Tabağınızın ikinci parçasına et
grubu olan yiyeceklerden mesela tavuk, balık, köfte,
yumurta gibi protein açısından değerli besinleri
koyun. Tabağınızın üçüncü parçasına zeytinyağlı lif
oranı yüksek bir sebze yemeğinden (enginar, kabak,
semizotu, fasulye, ıspanak gibi) 3-4 yemek kaşığı
koyun. Tabağınızın dördüncü parçasına da mutlaka
yoğurt, ayran, cacık gibi kalsiyum oranı yüksek bir
besin yer alsın. Tabii bu tabağın yanında büyük bir
kasede az yağlı bol yeşillikli bir salata yemeyi de ihmal
etmemek gerekir.
SOFRALARI
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015
yesilay.org.tr
46