Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  49 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 49 / 92 Next Page
Page Background

yesilay.org.tr

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015

için tatlıyı yemekten bir-iki saat sonra yiyin. Ayva,

kabak, incir, kayısı gibi meyve tatlılarını seçmek,

baklava, kadayıf gibi hamurlu tatlılara göre daha

az kalori almanızı sağlar. Yalnız meyve tatlılarının

üzerine kaymak ve ceviz koymamak şartıyla!

Bununla birlikte sütlü tatlılar da iyi birer alternatiftir.

Küçük bir kase keşkül, sütlaç, tavuk göğsü veya

güllaç da tercih edilebilir.

Ya da sıcak yaz aylarında iki top pastane dondurması

da yenilebilinir. Tatlı yerken eğer çarpıntı sorununuz

yoksa bir fincan sütlü kahve içmek hem tatlıyı daha

az yemenize vesile olur hem de sizi daha uzun süre

tok tutar.

Bununla birlikte suyu tatlıdan önce içmek de daha az

tatlı yemenizi sağlar. Yani tatlı yemeye başlamadan

bir-iki bardak su için, sütlü tatlı ısmarlayın ve tatlıyı

yerken yanında sütlü kahve için.

Ramazanı ve bayramı geçirdikten sonra artan

kilolarımızdan kurtulmak için sihirli formüllerin peşine

düşmeyelim. Bu konuda mucize bir yöntemin olmadığını

bilelim. Kilo problemi ile başetmek istiyorsak bunun

bilimsel ve kalıcı çözümünün peşine düşelim. İster

Ramazan sonrası olsun ister tatil sonrası olsun isterse

de yerleşik kilolarımızdan kurtulmak istiyorsak işte size

çözüm önerileri:

Yılların ilerlemesi ile vücudumuzda bazı değişiklikler

olur, çeşitli sinsi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Bu hastalıklar hem şişmanlamamıza hem de

organlarımızın bozulmasına neden olabilir. Bunun

için mutlaka her yıl doktor kontrolünden geçmeyi

alışkanlık haline getirelim.

Genişleyen bel çevremizin iç organlarımızın çevresinde

yağlanma meydana getirdiğini unutmayalım. Haftada

bir kez bel çevresi ölçümü yapmayı alışkanlık haline

getirelim. Bayanların 88 cm’yi, erkeklerin 94 cm’yi

geçmemeye özen göstermesi gerekir.

Yemek şeklimizi yaşam tarzımız yapalım. Yemek için

yaşamaktansa, yaşamak için yiyelim. Bunun içinde

sağlıklı ve dengeli beslenmenin kurallarını öğrenelim.

Her sabah nitelikli bir kahvaltıyı mutlaka yapalım. Tam

tahıl ekmeği, peynir, domates, biber, salatalık, zeytin

ve taze sıkılmış meyva suyundan oluşan bir kahvaltı

oldukça iyidir. Ama bazılarımız sabahları çok aç

olmayabilir ve yemek yemek istemeyebilir. O zaman

bir bardak süt ile iki-üç yemek kaşığı yulaf ezmesi ve

bir adet mevsimmeyvesi de iyi bir kahvaltı sayılır.

Yemek yemeyi vücut saatimize göre ayarlayalım.

Acıkınca yiyelim ve açlığımızı çok ertelemeyelim.

Günlük et tüketimimizi öğlen yemeğinde yapmak hem

metabolizmamızın daha iyi çalışmasına neden olur hem

de akşamı hazım açısından daha rahat geçirmemizi

sağlar. O nedenle öğlenleri bir-iki dilim esmer ekmek

veya dört yemek kaşığı bulgur pilavı ile bir porsiyon

tavuk veya balık veya yağsız köfte yemek özellikle

yanında da salata ve ayranı unutmamak çok iyi olur.

En çok atlanan öğünlerden biri olan ikindiyi

unutmamak, hem iş performansınız daha iyi olmasını

hem de akşam yemeğinde daha az yemenizi sağlar.

İkindide bir tane yağsız tost ve yanına yiyeceğiniz bir

adet meyva metabolizmanızı da daha canlı tutar.

Akşam yemeklerini olabildiğince hafif geçirmek

gerekir. Bir-iki dilim ekmekle beraber az yağlı bir etsiz

sebze yemeği yanında bir kase yoğurt ve salata ile

birlikte çok iyi bir tercih olur. Doymazsanız üzülmeyin

üzerine bir tane de mevsimmeyvesi yiyebilirsiniz.

Haftada en az üç gün, en az 50-60 dakikalık bir

egzersiz veya haftada en az beş gün 30-40 dakikalık

bir aktif egzersizi de hayat tarzınız haline getirin. Çok

yağlı yiyeceklerden, şerbetli ve hamurlu tatlılardan,

alkolden, kızartmalardan, şekerli ve gazlı içeceklerden

uzak durun.

RAMAZANSIRASINDAVE BAYRAMDA FORMUMUZUNASIL KORUYABİLİRİZ?

BAYRAMDA BEL ÇEVRESİ

GENİŞLEMESİNE DİKKAT!

Oruç sonrası bayram sofraları başlıyor. Nelere dikkat

edilmeli bu geçişte?

Ramazan ayında değişen yemek alışkanlıklarımız, vücut

metabolizmamızın da değişmesine neden olur. Uzun

süre aç kalan vücudumuz fazla enerjileri depolamaya

daha meyillidir. Tatlı ve şekerleme yüklü bu bayramda

daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle yapımında fazla

miktarda yağ, şeker ve un kullanılan hamurlu-şerbetli

tatlılardan, kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak

kalabilmekte fayda var. Enerji değeri çok yüksek olan

bu yiyecekleri gün içinde birkaç porsiyon tüketirsek,

bel çevremizin genişlemesi muhakkaktır. Bel çevresi

genişlemesi de başta insülin direnci, karaciğer

yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik

hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

49