yesilay.org.tr
YEŞiLAY
•
TEMMUZ 2015
için tatlıyı yemekten bir-iki saat sonra yiyin. Ayva,
kabak, incir, kayısı gibi meyve tatlılarını seçmek,
baklava, kadayıf gibi hamurlu tatlılara göre daha
az kalori almanızı sağlar. Yalnız meyve tatlılarının
üzerine kaymak ve ceviz koymamak şartıyla!
Bununla birlikte sütlü tatlılar da iyi birer alternatiftir.
Küçük bir kase keşkül, sütlaç, tavuk göğsü veya
güllaç da tercih edilebilir.
Ya da sıcak yaz aylarında iki top pastane dondurması
da yenilebilinir. Tatlı yerken eğer çarpıntı sorununuz
yoksa bir fincan sütlü kahve içmek hem tatlıyı daha
az yemenize vesile olur hem de sizi daha uzun süre
tok tutar.
Bununla birlikte suyu tatlıdan önce içmek de daha az
tatlı yemenizi sağlar. Yani tatlı yemeye başlamadan
bir-iki bardak su için, sütlü tatlı ısmarlayın ve tatlıyı
yerken yanında sütlü kahve için.
Ramazanı ve bayramı geçirdikten sonra artan
kilolarımızdan kurtulmak için sihirli formüllerin peşine
düşmeyelim. Bu konuda mucize bir yöntemin olmadığını
bilelim. Kilo problemi ile başetmek istiyorsak bunun
bilimsel ve kalıcı çözümünün peşine düşelim. İster
Ramazan sonrası olsun ister tatil sonrası olsun isterse
de yerleşik kilolarımızdan kurtulmak istiyorsak işte size
çözüm önerileri:
●
Yılların ilerlemesi ile vücudumuzda bazı değişiklikler
olur, çeşitli sinsi hastalıklar ortaya çıkabilir.
Bu hastalıklar hem şişmanlamamıza hem de
organlarımızın bozulmasına neden olabilir. Bunun
için mutlaka her yıl doktor kontrolünden geçmeyi
alışkanlık haline getirelim.
●
Genişleyen bel çevremizin iç organlarımızın çevresinde
yağlanma meydana getirdiğini unutmayalım. Haftada
bir kez bel çevresi ölçümü yapmayı alışkanlık haline
getirelim. Bayanların 88 cm’yi, erkeklerin 94 cm’yi
geçmemeye özen göstermesi gerekir.
●
Yemek şeklimizi yaşam tarzımız yapalım. Yemek için
yaşamaktansa, yaşamak için yiyelim. Bunun içinde
sağlıklı ve dengeli beslenmenin kurallarını öğrenelim.
●
Her sabah nitelikli bir kahvaltıyı mutlaka yapalım. Tam
tahıl ekmeği, peynir, domates, biber, salatalık, zeytin
ve taze sıkılmış meyva suyundan oluşan bir kahvaltı
oldukça iyidir. Ama bazılarımız sabahları çok aç
olmayabilir ve yemek yemek istemeyebilir. O zaman
bir bardak süt ile iki-üç yemek kaşığı yulaf ezmesi ve
bir adet mevsimmeyvesi de iyi bir kahvaltı sayılır.
●
Yemek yemeyi vücut saatimize göre ayarlayalım.
Acıkınca yiyelim ve açlığımızı çok ertelemeyelim.
Günlük et tüketimimizi öğlen yemeğinde yapmak hem
metabolizmamızın daha iyi çalışmasına neden olur hem
de akşamı hazım açısından daha rahat geçirmemizi
sağlar. O nedenle öğlenleri bir-iki dilim esmer ekmek
veya dört yemek kaşığı bulgur pilavı ile bir porsiyon
tavuk veya balık veya yağsız köfte yemek özellikle
yanında da salata ve ayranı unutmamak çok iyi olur.
●
En çok atlanan öğünlerden biri olan ikindiyi
unutmamak, hem iş performansınız daha iyi olmasını
hem de akşam yemeğinde daha az yemenizi sağlar.
İkindide bir tane yağsız tost ve yanına yiyeceğiniz bir
adet meyva metabolizmanızı da daha canlı tutar.
●
Akşam yemeklerini olabildiğince hafif geçirmek
gerekir. Bir-iki dilim ekmekle beraber az yağlı bir etsiz
sebze yemeği yanında bir kase yoğurt ve salata ile
birlikte çok iyi bir tercih olur. Doymazsanız üzülmeyin
üzerine bir tane de mevsimmeyvesi yiyebilirsiniz.
●
Haftada en az üç gün, en az 50-60 dakikalık bir
egzersiz veya haftada en az beş gün 30-40 dakikalık
bir aktif egzersizi de hayat tarzınız haline getirin. Çok
yağlı yiyeceklerden, şerbetli ve hamurlu tatlılardan,
alkolden, kızartmalardan, şekerli ve gazlı içeceklerden
uzak durun.
RAMAZANSIRASINDAVE BAYRAMDA FORMUMUZUNASIL KORUYABİLİRİZ?
BAYRAMDA BEL ÇEVRESİ
GENİŞLEMESİNE DİKKAT!
Oruç sonrası bayram sofraları başlıyor. Nelere dikkat
edilmeli bu geçişte?
Ramazan ayında değişen yemek alışkanlıklarımız, vücut
metabolizmamızın da değişmesine neden olur. Uzun
süre aç kalan vücudumuz fazla enerjileri depolamaya
daha meyillidir. Tatlı ve şekerleme yüklü bu bayramda
daha dikkatli olmak gerekir. Özellikle yapımında fazla
miktarda yağ, şeker ve un kullanılan hamurlu-şerbetli
tatlılardan, kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak
kalabilmekte fayda var. Enerji değeri çok yüksek olan
bu yiyecekleri gün içinde birkaç porsiyon tüketirsek,
bel çevremizin genişlemesi muhakkaktır. Bel çevresi
genişlemesi de başta insülin direnci, karaciğer
yağlanması, tansiyon yükselmesi gibi metabolik
hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
49