Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  50 / 92 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 50 / 92 Next Page
Page Background

yesilay.org.tr

50

YEŞiLAY

TEMMUZ 2015

SAĞLIKLI YAŞAM

SAYARAK YİYİN

Bayramda kahvaltıdan akşam yemeğine kadar

öğünlerde nelere dikkat edilmeli?

En özel, en güzel, en ailevi, en birlikte olduğumuz

zamanlardır bayram günleri. Bu kadar mutluluk

ve birliktelik bir arada olduğu içinde en önemli

kutlama metodu olan farklı yemeklerin sunumu da

vazgeçilmezdir. Hem her şeyden

yiyelim hem bayram

kutlayalım hem de

kilo almayalım

istiyorsak ‘sayarak

yeme metodu’nu

kullanabilirsiniz.

Sayarak zayıflama

metodunda

yiyecekleri

dört temel besin

grubuna ayırın:

TAHILLAR:

Ekmek, pilav,

makarna, börek,

patates, pasta, kek, kurabiye, bütün

şekerli yiyecek ve içecekleri bu grupta

toplayın. Kadınların bu gruptan beş,

erkeklerin sekiz hakkı var. Bir porsiyonu ölçmek için bir

ince dilim veya iki yemek kaşığını kullanacaksınız.

ETLER:

Et, tavuk, balık, köfte, yumurta ve

peyniri bu grupta düşüneceksiniz. Kadınlar üç

porsiyon, erkekler dört porsiyon bu gruptan

gün içinde yiyebilir. Bir porsiyonun ölçüsü

etlerde avuç içi büyüklüğü, peynirde kartvizit

büyüklüğü olarak düşünebilirsiniz.

SÜTLER:

Süt, yoğurt, ayran ve kefir bu

grupta. Kadınlar da, erkekler de bu

guruptan üçer porsiyon tüketebilir. Bir

porsiyon ölçüsü olarak, bir klasik su

bardağı ölçüsü düşünüyorsunuz.

MEYVELER:

Her türlü meyve bu grupta

yer alıyor. Kadınlar toplam üç porsiyon,

erkekler dört porsiyon tüketebilir. Bir

porsiyonun ölçüsünü orta büyüklükte

elma, armut, şeftali; kiraz, çilek, üzüm ve

erik gibi sayılabilir küçük meyvelerde 10

tane; kuru üzüm, dut, yaban mersini gibi

sayılamaz küçük meyvelerde ise bir yemek kaşığı olarak

düşünebilirsiniz.

BAYRAMDAKİLOALMAMAK İÇİN

Güne hafif bir kahvalti ile başlayın. Gün içinde her

ikrama ‘hayır’ diyemeyeceğimiz için önlemi baştan

almakta fayda var. Bir kase yoğurt, beraberinde

bir adet mevsimmeyvası ve üç-dört tane

bademle yapılan kahvaltı yeterli olur.

Öğlen yemeğini acıktığınızda yiyin. Etli, peynirli

veya tavuklu bir salata ile bir bardak ayran

içtiğinizde açlığınıza çok iyi bir cevap vermiş

olursunuz.

Öğleden sonraki bayram gezmelerinizde de ikram

edilen yiyeceklerden dört dilim baklava, üç dilim

börek, iki dilim kek yerine; mümkünse bir porsiyon

sütlü tatlı, bir dilim börek ve bir ince dilim kek tercih

edilebilir. Bu tüketilen tatlı miktarlarının günde iki

porsiyonu geçmemesine özen göstermek gerekir.

Şeker hastalarının, kalp hastalarının, tansiyon

hastalarının daha dikkatli olması gerekir.

Gün içinde su, şekersiz meyve çayları ve ayran

tüketimini artırmak iyi olur.

Gün içinde tüketilen ikramlardan sonra akşam

yemeğini az yiyin. Beş-altı yemek kaşığı

zeytinyağlı sebze yemeği ile bir kase cacık ve bir

porsiyon meyve yemek yeterli olacaktır.

Kilo kontrolünün önemli bir bölümünün de

hareket etmek olduğunu unutmamak gerekir.

Bayram tatilini fırsat bilerek günlük aktivitemizi

de artırmak, yediklerimizi dengelemek açısından

önemlidir.

Egzersiz

her daim

çok önemlidir.

Ramazan'da da

yapılmalıdır. İftardan

1-1,5 saat sonra ortalama

45 dakikalık, hafif tempolu

bir yürüyüş yapmak yeterli

olacaktır.