Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  72 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 72 / 84 Next Page
Page Background

KÜLTÜR

GASTRONOMİ

LİMONLU TART

Malzemeler

Hamuru için:

2,5 çay bardağı un

1 çay bardağı toz

şeker

1 yumurta

75 gr tereyağı

Bir tutam tuz.

Limonlu krema için:

2 yumurta

2 çay bardağı

toz

şeker

2 çorba kaşığı un

Bir tutam tuz

1 çay

bardağı limon suyu

1/2 çay bardağı süt

Hazırlanışı

Hamuru için unu yoğurma kabına eleyin. Küp şeklinde

doğranmış tereyağı ve kalan malzemeyi ilave edin.

Pütürsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru

orta boy yuvarlak tart kalıbına elinizle bastırarak

kenarlarından yukarı çıkacak şekilde yayın ve

buzdolabında 15 dakika kadar bekletin. Limonlu kreması

için yumurtaları, şekeri, unu ve bir tutam tuzu çukur

bir kapta iyice karıştırın. Limon suyunu ve sütü ekleyin.

Fırında pişerken çok fazla kabarmaması için tart

hamurunun üzerine (tabanına gelmeyecek şekilde)

çatalla çizikler atın. Önceden 170 ˚C’de ısıtılmış fırında

10 dakika pişirin. Fırından alıp limonlu kremayı dökün.

Tekrar fırına verip krema hafif sertleşene dek pişirin.

Fırından alın, oda sıcaklığında soğuyunca buzdolabına

koyun. Birkaç saat bekletin. Üzeri için çok ince dilimlenmiş

limonları yağlı kağıt üzerine yerleştirin. Dilimlerin üzerine

esmer toz şeker serpin. Önceden 200 ˚C’de ısıtılmış

fırında limonları karamelize edin. Tartın üzerini karamelize

olmuş limon dilimleri ya da limon reçeli ile süsleyebilir,

üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.

LİMONLU VE HAŞHAŞLI SUFLE

Malzemeler

4 yumurta

1,5 çay bardağı toz şeker

2 çorba kaşığı un

1 kahve fincanı krema

Bir tutam tuz

2 çay bardağı limon suyu

1 çay bardağı süt

50 gram beyaz çikolata

1 paket kabartma tozu

1 çorba kaşığı haşhaş tohumu

Hazırlanışı

Beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. Ocaktan alıp arada

bir karıştırarak ılımaya bırakın. Mikser ile yumurta, toz

şeker ve bir tutam tuzu köpük köpük olana dek 5 dakika

boyunca çırpın. Kremayı, limon suyunu ve sütü ilave

edin. Birkaç dakika daha çırpın. Unu ve kabartma tozunu

ekleyip bir spatula yardımı ile alttan üste doğru yavaş

yavaş havalandırarak karıştırın. En son benmari usulü

eritip hafif ılıttığınız beyaz çikolatayı ve haşhaş tohumunu

ekleyin. Karışımı yağlanmış sufle kaplarına paylaştırın.

Önceden 180 ˚C’de ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

Sıcak servis yapın.

YEŞiLAY

HAZİRAN 2015

yesilay.org.tr

72