LİMONLU BAR
Malzemeler
●
4 yumurta
●
1 su bardağı pudra şekeri
●
1 çorba kaşığı un
●
1 çorba kaşığı nişasta
●
1
kahve fincanı krema
●
Bir tutam tuz
●
2 çay
bardağı limon suyu
●
1 çay bardağı süt
Tabanı için:
●
1 paket kepekli bisküvi
●
50 gram eritilip
ılıtılmış tereyağı
●
1 limonun rendelenmiş kabuğu
●
1 çorba kaşığı limon suyu
●
1 çorba kaşığı süt
Hazırlanışı
Kekin tabanı için bisküvileri mutfak robotunda
çekin. Eritilip ılık hale gelmiş tereyağını, limon
suyunu ve sütü ekleyip hamur haline gelene
dek ezin. En son rendelenmiş limon kabuğunu
ekleyip spatula ile karıştırın. Bu karışımı tart
kalıbına, kenarları yüksek olacak şekilde elinizle
düzleştirerek yayın. Buzlukta 10 dakika kadar
bekletin. Limonlu dolgu için yumurtaları pudra
şekeri ile iyice çırpın. Kalan malzemeyi de ilave
edin. Birkaç dakika daha çırpın. Karışımı buzluktan
çıkarmış olduğunuz tart kalıbının içine dökün.
Önceden 170 ˚C’de ısıtılmış fırında 30-35 dakika
pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın.
LİMON REÇELİ
Malzemeler
●
1 kg limon
●
1600 gram toz şeker
Hazırlanışı
Limonların kabuğunu ovarak iyice yıkayın.
Geniş bir tencerede birkaç litre suyu
kaynatın. Kaynayan suyun içine limonları
bütün olarak atın. Birkaç dakika sonra
limonların kabuğundan sarı suyu çıkacaktır.
Bu su çıkınca limonları içinden alın ve suyu
döküp tencereye yeniden temiz su koyun.
Tekrar kaynatıp birkaç dakika daha haşlayın.
Bu işlemi bir kez daha yineledikten sonra
limonları süzün. Şekeri ve bir kahve fincanı
suyu orta boy ve çukur bir tencerede
eriyinceye kadar kaynatın. Limonları keskin
bir bıçak yardımıyla dilimleyin ve kaynayan
şerbetin içine atın. Orta ateşte, arada bir
karıştırarak ve üzerinde biriken köpükleri
temizleyerek 12-15 dakika pişirin. Tencerenin
ağzı açık kalacak şekilde oda sıcaklığında
soğumaya bırakın. Daha sonra sterilize
edilmiş kavanozlara aktarın. Kapağını sıkıca
kapatıp buzdolabında muhafaza edin.
yesilay.org.tr
73
YEŞiLAY
•
HAZİRAN 2015