sağlık
Yeşilay
32
G
enel anlamda ramazan
ayına yönelik olarak
beslenme önerileriniz
neler?
Oruç tutarken, sağlıklı ve çeşitli
besin öğelerini içeren beslenme
seçenekleriyle yeterli ve dengeli
beslenmenin sağlanmasına
dikkat etmek gerekir. Yemek
kültürü açısından zengin bir
mutfağa sahibiz. Bu bereketli
ayda iftar sofraları daha da
çeşitli olabiliyor. İftar sofrasında
en sevdiklerimizden tadımlık
tüketme prensibinde olmalıyız.
İftarda vücudun sıvı ve elektrolit
dengesini desteklemek için su,
hurma ya da zeytin ile oruç açıp
peynir, domates gibi kahvaltılıklar
veya çorba gibi hafif yemeklerle
başlamalıyız. 10-15 dakika sonra
ise az yağlı et yemeği, sebze
yemeği veya salatayla devam
edilmesi uygundur. Enerji veren
ancak kan şekerini dengeli bir
biçimde yükselten besinler tercih
edilmeli. Beyaz ekmek, pirinç
pilavı gibi glisemik indeksi yüksek
olan gıdalar yerine bulgur pilavı,
kepekli ekmek veya kepekli
makarna gibi posalı besinleri
tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
Pide yerine ise tam buğday ve
çavdar ekmeği tercih edilebilir.
İftarda aşırı şerbetli, yağlı ve
ağır hamur tatlıları yerine sütlü
tatlılar veya meyve tatlıları tercih
edilmelidir.
Oruç tutarken nelere dikkat
etmeliyiz?
Oruç tutan kişinin aç kaldığı
sürede kendisini güçsüz
hissetmemesi, şeker düşüklüğü
ve susuzluk hissi yaşamaması
için beslenmesinde dikkat etmesi
gereken hususlar mevcuttur. Gün
içerisinde aşırı acıkma problemi
olan kişilerin midenin boşalma
süresini uzatarak acıkmayı
geciktiren kuru fasulye, nohut,
mercimek, bulgur pilavı gibi
yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı,
tuzlu ve ağır yemeklerle unlu
gıdalardan uzak durması gerekir.
“İftarda vücudun sıvı
ve elektrolit
dengesini
desteklemek için su,
hurma ya da zeytin
ile oruç açıp, peynir,
domates gibi
kahvaltılıklar veya
çorba gibi hafif
yemeklerle öğüne
başlamalıyız.”
Manevi huzura
erdiğimiz, 11 ayın
sultanı Ramazan
geldi. Bu değerli
ayda dini vecibemizi
yerine getirmek için
oruç tutuyoruz. Oruç
tutmak, beslenme
kurallarına dikkat
edildiğinde sağlık
yolunu da açan bir
ibadet. İç Hastalıkları
Uzmanı Yrd. Doç.
Dr. Burcu Raylaz ile
Ramazan ayında sağlıklı
beslenmek için dikkat
edilmesi gerekenleri
konuştuk.
Oruç tut,
sıhhat bul
Belit ŞENOL
İç Hastalıkları
Uzmanı Yrd. Doç.
Dr. Burcu Raylaz