Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  32 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 32 / 84 Next Page
Page Background

sağlık

Yeşilay

32

G

enel anlamda ramazan

ayına yönelik olarak

beslenme önerileriniz

neler?

Oruç tutarken, sağlıklı ve çeşitli

besin öğelerini içeren beslenme

seçenekleriyle yeterli ve dengeli

beslenmenin sağlanmasına

dikkat etmek gerekir. Yemek

kültürü açısından zengin bir

mutfağa sahibiz. Bu bereketli

ayda iftar sofraları daha da

çeşitli olabiliyor. İftar sofrasında

en sevdiklerimizden tadımlık

tüketme prensibinde olmalıyız.

İftarda vücudun sıvı ve elektrolit

dengesini desteklemek için su,

hurma ya da zeytin ile oruç açıp

peynir, domates gibi kahvaltılıklar

veya çorba gibi hafif yemeklerle

başlamalıyız. 10-15 dakika sonra

ise az yağlı et yemeği, sebze

yemeği veya salatayla devam

edilmesi uygundur. Enerji veren

ancak kan şekerini dengeli bir

biçimde yükselten besinler tercih

edilmeli. Beyaz ekmek, pirinç

pilavı gibi glisemik indeksi yüksek

olan gıdalar yerine bulgur pilavı,

kepekli ekmek veya kepekli

makarna gibi posalı besinleri

tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Pide yerine ise tam buğday ve

çavdar ekmeği tercih edilebilir.

İftarda aşırı şerbetli, yağlı ve

ağır hamur tatlıları yerine sütlü

tatlılar veya meyve tatlıları tercih

edilmelidir.

Oruç tutarken nelere dikkat

etmeliyiz?

Oruç tutan kişinin aç kaldığı

sürede kendisini güçsüz

hissetmemesi, şeker düşüklüğü

ve susuzluk hissi yaşamaması

için beslenmesinde dikkat etmesi

gereken hususlar mevcuttur. Gün

içerisinde aşırı acıkma problemi

olan kişilerin midenin boşalma

süresini uzatarak acıkmayı

geciktiren kuru fasulye, nohut,

mercimek, bulgur pilavı gibi

yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı,

tuzlu ve ağır yemeklerle unlu

gıdalardan uzak durması gerekir.

“İftarda vücudun sıvı

ve elektrolit

dengesini

desteklemek için su,

hurma ya da zeytin

ile oruç açıp, peynir,

domates gibi

kahvaltılıklar veya

çorba gibi hafif

yemeklerle öğüne

başlamalıyız.”

Manevi huzura

erdiğimiz, 11 ayın

sultanı Ramazan

geldi. Bu değerli

ayda dini vecibemizi

yerine getirmek için

oruç tutuyoruz. Oruç

tutmak, beslenme

kurallarına dikkat

edildiğinde sağlık

yolunu da açan bir

ibadet. İç Hastalıkları

Uzmanı Yrd. Doç.

Dr. Burcu Raylaz ile

Ramazan ayında sağlıklı

beslenmek için dikkat

edilmesi gerekenleri

konuştuk.

Oruç tut,

sıhhat bul

Belit ŞENOL

İç Hastalıkları

Uzmanı Yrd. Doç.

Dr. Burcu Raylaz