Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  33 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 33 / 84 Next Page
Page Background

HAZİRAN 2017 33

İftar sofraları hangi

besinlerden oluşmalı?

Atıştırmalık olarak neler

tercih edilmeli?

Beslenme düzenindeki

değişikliklere bağlı olarak

oluşabilecek sorunları

önlemek için, yemeklerde kuru

baklagiller, kepekli ekmek,

çok tahıllı ekmek, çavdar

ekmeği, kepekli makarna,

kepekli pirinç, tahıl ve sebze

gibi lif oranı yüksek gıdalar ve

ara öğünlerde de taze ve kuru

meyveler, ceviz, fındık, badem

gibi kuru yemişler tercih

edilmelidir.

Sahurda neler tüketmeli,

hangi besinlerden

kaçınmalıyız?

Sahur öğünü ağır yemeklerden

oluşursa gece metabolizma

hızı düştüğü için yemeklerin

yağa dönüşme hızı ve kilo alma

riski artar. Bu tarz beslenme,

kalp-damar rahatsızlıklarını

da tetikler. Bu nedenle sahurda

seçtiğimiz yiyecekler midede

rahatsızlık oluşturmamalı,

gün boyu tok kalmaya yardım

etmeli, tuz oranı düşük olmalı,

yeterli miktarda sıvı içermeli

ve bağırsak hareketleri için

yeterli miktarda lif ve posa

içermelidir. Sahur öğününde

süt, yoğurt, peynir gibi

besinlerden oluşan bir kahvaltı

yapılmalı ya da çorba, sebze

ve kuru baklagil, zeytinyağlı

yemeklerinden oluşan bir

menü tercih edilmelidir.

Sahurda tüketilen meyveler lif

ve posa içeriğiyle tok kalmayı

sağlarken, kabızlığı da önler.

Ayrıca yüksek su içerikleriyle

gün içindeki susuzluk hissinin

azalmasına da yardımcı olur.

Sahurda içilen çorbalara

yulaf veya buğday kepeği de

ilave edilebilir. Öğünlerde

domates, salatalık, yeşil biber,

roka, marul, semizotu gibi

taze sebzelerden yapılan her

türlü salataya mutlaka yer

verilmelidir.

“İftardanhemen

sonra televizyon

veyabilgisayar

karşısınageçmek

yerinebiraz

hareket etmek,

kısamesafeli

yürüyüşler

yapmak

sindirime

yardımcı olması

açısından

yararlıdır.”

Ramazan ayında diğer

sıvılarla birlikte çay ve kahve

tüketimi nasıl olmalı?

Günde ortalama 2- 2,5 litre su

içmek, yaz aylarında ise sıvı alımını

2,5-3 litreye çıkarmak gerekir.

Enerji verirken sıvı ihtiyacını da

karşılayacak ayran, cacık, taze

sıkılmış meyve suları ve meyve

kompostoları tercih edilebilir.

Maden suyu ve sebze suları da

içilebilir. Turşu ve sucuk gibi

besinlerden gün içinde daha çabuk

susamamıza neden olacağından

kaçınmalıyız. Çay ve kahve, idrar

söktürücü etkisi olduğu için

vücutta sıvı kaybına neden olabilir;

bu nedenle iftar ve sahurda çay

ve kahve tüketimini sınırlamak

gerekiyor.

Yemekleri pişirme yöntemi ne

olmalı? Nasıl tüketmeliyiz?

İftar saatinde kan şekeri

düştüğünden, oruçlu kişi kısa

sürede çok miktarda besin

tüketmek isteyebilir. Yapılan en

büyük hatalardan birisi de çok hızlı

bir şekilde, çok yüksek miktarda

besin tüketmektir. Çok hızlı yemek

yendiğinde bu süre zarfında

yüksek miktarda, enerjisi yüksek

besinler yenebilir ve bu durum

ilerleyen günlerde kilo alımına

sebep olabilir. Tek seferde büyük

porsiyonlar yerine, iftardan sonra

birer saat ara ile her seferinde azar

azar küçük porsiyonlar şeklinde

beslenilmelidir. Ramazan ayında

yemeklerin pişirme yöntemi de çok

önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama

ve fırında yapılan yemekler tercih

edilmeli; kavrulmuş, tütsülenmiş

ve kızartılmış besinlerden uzak

durulmalıdır. Yemekleri ılık servis

etmek gerekir. İftardan hemen

sonra televizyon veya bilgisayar

karşısına geçmek yerine biraz

hareket etmek, kısa mesafeli

yürüyüşler yapmak sindirime

yardımcı olması açısından yararlıdır.

Oruç tutmanın sakıncalı

olabileceği durumlar

hangileridir?

Oruç tutmanın sağlıklı insanların

metabolik dengesinde önemli

değişiklikler yapmadığı, ancak şeker

hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi

bazı hastalıklarda veya hamilelik,

emzirme gibi özel durumlarda

olumsuz sonuçlar doğurabileceği

göz ardı edilmemelidir. Kronik

hastalığı olan kişilerin ilgili uzman

hekime danışarak oruç tutmaları

gerekir. Oruç tutmak sağlıklı

Müslümanlara farzdır; bu nedenle

riskli grupta bulunanlarınmutlaka

hekimlerinden izin alarak bu

ibadeti yerine getirmeleri önemlidir.