Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  38 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 38 / 84 Next Page
Page Background

Betül Gürevin Bultan’ın iki yıllık çaba

ve arayışlarının sonucu şekersiz,

atıştırmalık meyve küpleri olmuş.

Meyve küplerini, “nemi azaltılmış meyve

ezmesi” olarak tanımlayabiliriz. Küp

küp kesilen ve kakao, hindistan cevizi

veya ceviz kırıklarına bulanan bu küpler,

ilk bakışta lokumu andırıyor. Ancak

içine sonradan eklenmiş şeker yok

ve meyvenin besin değerini düşüren

pişirme gibi işlemler kullanılmadan

hazırlanıyor. Dolayısıyla sadece

meyvenin kendi doğasında bulunan

şekerden gelen hafif tatlılığa sahip, doğal

lifler, potasyum ve magnezyum gibi

minerallerin korunduğu, oda sıcaklığında

uzun süre saklanabilen bir ara öğün

yiyeceği icat etmiş oldu. İcat diyoruz

çünkü Betül Gürevin Bultan, armudun

tamamen kurutulmadığı bu kıvam için

kendi yöntemini geliştirdi ve patentini

aldı.

“Bursa’da çiftçilik yapan ailemin ürettiği

naşi armudundan hem çocuklar

hem de yetişkinler için şekersiz

bir atıştırmalık üretmek amacıyla

araştırmalarıma başladım. Tabiattan

gelen ürünlerde belli oranda sodyum

ve şeker var, hepsi kendi içinde dengeli.

Bu dengeyi gözeterek sağlıklı ürünler

üretmek için ablamla yola çıktık.

Ar-Ge çalışmalarımızın sonunda hem

doğal, hem lezzetli hem de uzun süre

dayanabilen bu meyve küplerini ortaya

çıkardık” diyen Bultan, koruyucu ve

katkı maddesi kullanmadıklarının altını

çiziyor. Armudun lif oranının yüksek

olması hem ofis işleri yapan yetişkinler

hem de hareket olanağı kısıtlanmış

çocukların sindirim sisteminin düzenli

çalışması için onu çok uygun bir besin

haline getiriyor. Fakat taze armut

tüketilebilen süre sınırlı. “Meyve küpleri,

doğal, katkısız bir şekilde armudu

dört mevsim tüketebilmenin bir yolu.

100 gramında 239 kalori var. Bir

porsiyonu 40 gram olarak düşünürsek

96 kalori ediyor. Diğer besin öğelerini

de göz önüne alınca, diyetisyenlerin

tavsiye ettiği bir ürün haline geldi.

Diyet yapanlar zaman zaman tatlı bir

şey yeme ihtiyacı duyuyorlar. Fakat

şekerli gıdalardaki katkı maddelerinden

ya da polisakkarit yapıdaki (unlu

gıdalardaki nişastada bulunan) şekerden

kaçınmak gerekiyor. Meyve küpleri

tatlı olmasına rağmen bunlarda sadece

basit şeker yani disakkarit var, vücut

bu yapıdaki meyve şekerini çok daha

kolay parçalayabiliyor” diyen Bultan,

doktorların meyve yemesine izin verdiği

diyabet hastalarının da bu küpleri

tüketebileceğini ifade ediyor.

Betül Gürevin Bultan, sağlığımız tehdit

eden bir diğer beslenme yanlışının

besinlere çok fazla tuz eklemek

olduğunu düşünüyor ve ablasıyla birlikte

tuzsuz zeytin, salça, asma yaprağı ve

hatta turşu denemeleri yapıyor. Bu

ürünlerin henüz deneme aşamasında

olmalarına rağmen talep gördüğünü

anlatan Bultan, tuzun sağladığı

koruyuculuğun başka tekniklerle

sağlanabildiğini, ama tuz tadının

alışkanlıkla ilgili olduğunu sözlerine

ekliyor.

SAĞLIKLI YAŞAMYOLUNDABİRBULUŞ: ŞEKERSİZMEYVEKÜPLERİ

Kimyamühendisi Betül GürevinBultan, ikiz çocuklarının katı gıdaya geçtiği aşamada, içinde rafine şeker ve katkı maddesi

olmayan ne kadar az seçenek olduğunu fark ederek, kendi “şekersiz atıştırmalık” ürününü kendi üretmeye karar verdi. İlaç

sektöründe çalıştığı dönemde, ülkemizdeki sağlık sorunları hakkında pek çok bilgi edinenBultan, özel hayatında hemkendi

hemde ailesinin sağlıklı beslenmesi için çaba gösteriyor.

ŞEKERİ HAYATIMIZDAN NASIL ÇIKARABİLİRİZ?

Şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmak için

beslenme alışkanlıklarını tümden değiştirmek

gerekiyor. Fakat doğruyu söylemek gerekirse,

bunu pek çok kişi denemesine rağmen, top-

lumsal ve kültürel alışkanlıklar nedeniyle enin-

de sonunda sofrasında şeker ve şekerli ürünleri

buluyor. Şekerin meyve ve sebzelerde buluna-

bilen bir madde olduğundan bahsetmiştik. Bazı

bilim insanları, meyve ve sebzelerle birlikte alı-

nan şekerin, meyvelerdeki lif miktarı, vitamin ve

mineraller nedeniyle rafine şeker gbi metabolize

olmadığını, şeker kadar zararlı olmadığını düşü-

nüyor. Bir seferde bir kilo portakal yemediğiniz,

yani porsiyonları ölçülü tutabildiğiniz sürece,

günde bir veya iki porsiyon meyve yemek sağlık

açısından gerekli.

Peki yemeklerden sonra tatlı yeme alışkanlığı

olanlar ne yapacak? Bu alışkanlıktan bir defada

kurtulmak çok zor olabilir. Bu nedenle şekere

alternatif tatlı gıdalar, yine ölçüyü kaçırmamak

kaydıyla kullanılabilir.

yesilay.org.tr

38

YEŞiLAY

MART 2017

SAĞLIK

Betül Gürevin

Bultan