![Show Menu](styles/mobile-menu.png)
![Page Background](./../common/page-substrates/page0038.jpg)
Betül Gürevin Bultan’ın iki yıllık çaba
ve arayışlarının sonucu şekersiz,
atıştırmalık meyve küpleri olmuş.
Meyve küplerini, “nemi azaltılmış meyve
ezmesi” olarak tanımlayabiliriz. Küp
küp kesilen ve kakao, hindistan cevizi
veya ceviz kırıklarına bulanan bu küpler,
ilk bakışta lokumu andırıyor. Ancak
içine sonradan eklenmiş şeker yok
ve meyvenin besin değerini düşüren
pişirme gibi işlemler kullanılmadan
hazırlanıyor. Dolayısıyla sadece
meyvenin kendi doğasında bulunan
şekerden gelen hafif tatlılığa sahip, doğal
lifler, potasyum ve magnezyum gibi
minerallerin korunduğu, oda sıcaklığında
uzun süre saklanabilen bir ara öğün
yiyeceği icat etmiş oldu. İcat diyoruz
çünkü Betül Gürevin Bultan, armudun
tamamen kurutulmadığı bu kıvam için
kendi yöntemini geliştirdi ve patentini
aldı.
“Bursa’da çiftçilik yapan ailemin ürettiği
naşi armudundan hem çocuklar
hem de yetişkinler için şekersiz
bir atıştırmalık üretmek amacıyla
araştırmalarıma başladım. Tabiattan
gelen ürünlerde belli oranda sodyum
ve şeker var, hepsi kendi içinde dengeli.
Bu dengeyi gözeterek sağlıklı ürünler
üretmek için ablamla yola çıktık.
Ar-Ge çalışmalarımızın sonunda hem
doğal, hem lezzetli hem de uzun süre
dayanabilen bu meyve küplerini ortaya
çıkardık” diyen Bultan, koruyucu ve
katkı maddesi kullanmadıklarının altını
çiziyor. Armudun lif oranının yüksek
olması hem ofis işleri yapan yetişkinler
hem de hareket olanağı kısıtlanmış
çocukların sindirim sisteminin düzenli
çalışması için onu çok uygun bir besin
haline getiriyor. Fakat taze armut
tüketilebilen süre sınırlı. “Meyve küpleri,
doğal, katkısız bir şekilde armudu
dört mevsim tüketebilmenin bir yolu.
100 gramında 239 kalori var. Bir
porsiyonu 40 gram olarak düşünürsek
96 kalori ediyor. Diğer besin öğelerini
de göz önüne alınca, diyetisyenlerin
tavsiye ettiği bir ürün haline geldi.
Diyet yapanlar zaman zaman tatlı bir
şey yeme ihtiyacı duyuyorlar. Fakat
şekerli gıdalardaki katkı maddelerinden
ya da polisakkarit yapıdaki (unlu
gıdalardaki nişastada bulunan) şekerden
kaçınmak gerekiyor. Meyve küpleri
tatlı olmasına rağmen bunlarda sadece
basit şeker yani disakkarit var, vücut
bu yapıdaki meyve şekerini çok daha
kolay parçalayabiliyor” diyen Bultan,
doktorların meyve yemesine izin verdiği
diyabet hastalarının da bu küpleri
tüketebileceğini ifade ediyor.
Betül Gürevin Bultan, sağlığımız tehdit
eden bir diğer beslenme yanlışının
besinlere çok fazla tuz eklemek
olduğunu düşünüyor ve ablasıyla birlikte
tuzsuz zeytin, salça, asma yaprağı ve
hatta turşu denemeleri yapıyor. Bu
ürünlerin henüz deneme aşamasında
olmalarına rağmen talep gördüğünü
anlatan Bultan, tuzun sağladığı
koruyuculuğun başka tekniklerle
sağlanabildiğini, ama tuz tadının
alışkanlıkla ilgili olduğunu sözlerine
ekliyor.
SAĞLIKLI YAŞAMYOLUNDABİRBULUŞ: ŞEKERSİZMEYVEKÜPLERİ
Kimyamühendisi Betül GürevinBultan, ikiz çocuklarının katı gıdaya geçtiği aşamada, içinde rafine şeker ve katkı maddesi
olmayan ne kadar az seçenek olduğunu fark ederek, kendi “şekersiz atıştırmalık” ürününü kendi üretmeye karar verdi. İlaç
sektöründe çalıştığı dönemde, ülkemizdeki sağlık sorunları hakkında pek çok bilgi edinenBultan, özel hayatında hemkendi
hemde ailesinin sağlıklı beslenmesi için çaba gösteriyor.
ŞEKERİ HAYATIMIZDAN NASIL ÇIKARABİLİRİZ?
Şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmak için
beslenme alışkanlıklarını tümden değiştirmek
gerekiyor. Fakat doğruyu söylemek gerekirse,
bunu pek çok kişi denemesine rağmen, top-
lumsal ve kültürel alışkanlıklar nedeniyle enin-
de sonunda sofrasında şeker ve şekerli ürünleri
buluyor. Şekerin meyve ve sebzelerde buluna-
bilen bir madde olduğundan bahsetmiştik. Bazı
bilim insanları, meyve ve sebzelerle birlikte alı-
nan şekerin, meyvelerdeki lif miktarı, vitamin ve
mineraller nedeniyle rafine şeker gbi metabolize
olmadığını, şeker kadar zararlı olmadığını düşü-
nüyor. Bir seferde bir kilo portakal yemediğiniz,
yani porsiyonları ölçülü tutabildiğiniz sürece,
günde bir veya iki porsiyon meyve yemek sağlık
açısından gerekli.
Peki yemeklerden sonra tatlı yeme alışkanlığı
olanlar ne yapacak? Bu alışkanlıktan bir defada
kurtulmak çok zor olabilir. Bu nedenle şekere
alternatif tatlı gıdalar, yine ölçüyü kaçırmamak
kaydıyla kullanılabilir.
yesilay.org.tr
38
YEŞiLAY
•
MART 2017
SAĞLIK
Betül Gürevin
Bultan