Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  36 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 36 / 84 Next Page
Page Background

?

Atalarımız “can boğazdan gelir” diyerek sağlığın beslen-

meyle yakın ilişkisi olduğunu üç kelime ile özetlemiş. Bu

atasözü bilimsel herhangi bir temele dayanmasa da, yedik-

lerimizin sağlığımıza etkisi kolayca gözle görülebilir. Sağlık

konusunda yapılan çeşitli araştırmalar, içinde yaşadığımız

“bolluk” çağının hayatımızı daha iyiye değil, daha sağlıksız

bir noktaya götürdüğünü gösteriyor. Kuşkusuz kalabalık

şehirler ve stresin yanı sıra, kolayca erişilebilen hazır gıda

ürünlerinin bol tüketilmesi de günümüzde yaşanan top-

lumsal sağlık sorunlarının temel sebebi.

Araştırmalar gösteriyor ki şeker, insülin direncinden tip 2

diyabete, obeziteden infertiliteye (hamile kalamama) pek

çok sağlık sorununun sebebi. Şekerin yarattığı sağlık so-

runlarını enine boyuna ele almak için kitap, hatta kitaplar

yazmak gerekir. Bu yazımızda, şekerin sağlık üzerindeki

etkilerine kısaca değinip, hayatımızdan şekeri çıkarmanın

yollarından ve tatlı ihtiyacımıza cevap verebilecek alternatif

gıdalardan bahsetmek istiyoruz.

ŞEKER BİZİ NASIL ZEHİRLİYOR?

Şeker için bilim insanları “zehir” tabirini kullanıyorlar. Şeker

dendiğinde öncelikle gıda endüstrisinde ve evlerde kulla-

nılan şeker anlaşılmalı. Yani pancar veya şeker kamışından

elde edilen, sofra şekeri haline getirilen rafine edilmiş şeker.

Fabrikalarda üretilen çikolata, bisküvi, gofret ve benze-

ri ürünlerde mısır nişastasından elde edilen bir şeker türü

(mısır şurubu) kullanılıyor. Şeker, normalde doğada meyve

ve sebzelerde, tahıllarda ve nişastalı yiyeceklerde bulunan

bir madde. Ancak sağlığı tehdit eden şeker türünden bah-

sedilirken, günlük hayatta yiyeceklere sonradan ilave edi-

len sofra şekeri veya mısır şurubu kastediliyor.

Şekerin neden zehir olarak anıldığına gelince: Bütün gıdalar,

yenildikten sonra midede öğütülür ve bağırsaklar ve kara-

ciğer yardımıyla bileşenlerine ayrılır. Kimi gıdalardaki şeker

kana yavaş karışırken, rafine edilmiş şeker katılan gıdalar ve

nişastalı gıdalardaki (örneğin beyaz pirinçten yapılan pilav)

yesilay.org.tr

36

YEŞiLAY

MART 2017

SAĞLIK

Gıda sektöründe çok yaygın kullanılan

ve azar azar, ama sürekli tüketildiği için

sağlığımızı en fazla tehdit eden ürün şeker.

Şeker, günümüzde bebek mamasından

ketçaba, bisküvi, çikolata ve benzeri tatlı

yiyeceklerden pastalara, evde yapılan

tatlılardan kahvaltıda içilen çaya kadar pek

çok gıdaya katılıyor. Kimini bilerek, kimini

farkına varmadan tüketiyoruz ama bir

süre sonra şeker tüketiminin bedenimiz

üzerindeki zararlı etkileri gözle görülür

hale gelmeye başlıyor.

ŞEKERSİZ YAŞAM

MÜMKÜN MÜ

NAHİDE MUTLU