?
Atalarımız “can boğazdan gelir” diyerek sağlığın beslen-
meyle yakın ilişkisi olduğunu üç kelime ile özetlemiş. Bu
atasözü bilimsel herhangi bir temele dayanmasa da, yedik-
lerimizin sağlığımıza etkisi kolayca gözle görülebilir. Sağlık
konusunda yapılan çeşitli araştırmalar, içinde yaşadığımız
“bolluk” çağının hayatımızı daha iyiye değil, daha sağlıksız
bir noktaya götürdüğünü gösteriyor. Kuşkusuz kalabalık
şehirler ve stresin yanı sıra, kolayca erişilebilen hazır gıda
ürünlerinin bol tüketilmesi de günümüzde yaşanan top-
lumsal sağlık sorunlarının temel sebebi.
Araştırmalar gösteriyor ki şeker, insülin direncinden tip 2
diyabete, obeziteden infertiliteye (hamile kalamama) pek
çok sağlık sorununun sebebi. Şekerin yarattığı sağlık so-
runlarını enine boyuna ele almak için kitap, hatta kitaplar
yazmak gerekir. Bu yazımızda, şekerin sağlık üzerindeki
etkilerine kısaca değinip, hayatımızdan şekeri çıkarmanın
yollarından ve tatlı ihtiyacımıza cevap verebilecek alternatif
gıdalardan bahsetmek istiyoruz.
ŞEKER BİZİ NASIL ZEHİRLİYOR?
Şeker için bilim insanları “zehir” tabirini kullanıyorlar. Şeker
dendiğinde öncelikle gıda endüstrisinde ve evlerde kulla-
nılan şeker anlaşılmalı. Yani pancar veya şeker kamışından
elde edilen, sofra şekeri haline getirilen rafine edilmiş şeker.
Fabrikalarda üretilen çikolata, bisküvi, gofret ve benze-
ri ürünlerde mısır nişastasından elde edilen bir şeker türü
(mısır şurubu) kullanılıyor. Şeker, normalde doğada meyve
ve sebzelerde, tahıllarda ve nişastalı yiyeceklerde bulunan
bir madde. Ancak sağlığı tehdit eden şeker türünden bah-
sedilirken, günlük hayatta yiyeceklere sonradan ilave edi-
len sofra şekeri veya mısır şurubu kastediliyor.
Şekerin neden zehir olarak anıldığına gelince: Bütün gıdalar,
yenildikten sonra midede öğütülür ve bağırsaklar ve kara-
ciğer yardımıyla bileşenlerine ayrılır. Kimi gıdalardaki şeker
kana yavaş karışırken, rafine edilmiş şeker katılan gıdalar ve
nişastalı gıdalardaki (örneğin beyaz pirinçten yapılan pilav)
yesilay.org.tr
36
YEŞiLAY
•
MART 2017
SAĞLIK
Gıda sektöründe çok yaygın kullanılan
ve azar azar, ama sürekli tüketildiği için
sağlığımızı en fazla tehdit eden ürün şeker.
Şeker, günümüzde bebek mamasından
ketçaba, bisküvi, çikolata ve benzeri tatlı
yiyeceklerden pastalara, evde yapılan
tatlılardan kahvaltıda içilen çaya kadar pek
çok gıdaya katılıyor. Kimini bilerek, kimini
farkına varmadan tüketiyoruz ama bir
süre sonra şeker tüketiminin bedenimiz
üzerindeki zararlı etkileri gözle görülür
hale gelmeye başlıyor.
ŞEKERSİZ YAŞAM
MÜMKÜN MÜ
NAHİDE MUTLU