Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  37 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 37 / 84 Next Page
Page Background

şeker kana daha hızlı karışır. Kandaki şeker seviyesi

hızla yükselir, bunu dengelemek için vücut normal-

den fazla insülin salgılar. İşte bu şekeri dengeleme

çabası, vücudun diğer dengelerini bozarak öncelikle

insülin direncine ve onun ilerlemesiyle tip 2 diyabete

yol açıyor. İnsülin direncinin kilo alımında ve obezi-

tede çok büyük rolü var.

Şeker için “boş kalori” de denir. Yani yapısında vücuda

yararlı diğer vitamin ve mineraller, lifler olmadığından

- bunlar rafine edilirken yok ediliyor- vücuda enerji

verir, ancak bu enerjinin gelmesiyle gitmesi bir olur.

Yani vücutta depolanamaz. Şekeri dengeleme süreci,

vücutta yağ depolanmasına neden olur ve bu yağlar

fazla kilodan karaciğer yağlanmasına, damar sertliğin-

den polikistik over sendromuna kadar pek çok sağlık

sorununu beraberinde getirir. Üstelik, bir kere düzeni

bozulan vücut, sürekli şeker istemeye başlar ve kişiyi

tatlı, çikolatavebenzerlerini atıştırmaya zorlar. Yani bir

tür bağımlılık oluşur.

KURUMEYVELER:

Hurma, dut, üzüm, incir gibi meyvelerin

hem tazeleri hem kuruları yüksek

meyve şekerine sahiptir ve diğer

meyvelerden daha tatlıdırlar. Bu

meyvelerin kurularını dört mevsim

tüketmek mümkün. İster ara öğünde

yensin, ister şeker yerine tatlılara

eklensin, meyve kuruları ile tatlı

ihtiyacınızı daha sağlıklı bir şekilde

giderebilirsiniz.

BAL:

Bal kalori bakımından çok zengindir,

ama B vitamini gibi sağlıklı vitaminler de

içerir. Yiyeceklerinizi veya içeceklerinizi

tatlandırmak için gerektiğinde bir çay

kaşığı bal kullanabilirsiniz. Bal kullanırken

ölçüye çok dikkkat etmek ve balın

kaynağını bilmek önemli. Çünkü bazı

üreticiler arıları şekerle besleyerek bal

elde edebiliyorlar. Bazı ballar ise daha

akışkan ve güzel renkte görünmesi için

fabrikalarda işleniyor.

AGAVE ŞURUBU VE PEKMEZ:

Marketlerde yeni yeni boy göstermeye

başlayan agave şurubu, agave

bitkisinden elde ediliyor. Pekmez ise

üzüm, pancar veya dut gibi şeker oranı

yüksekmeyvelerin ezilip suyunun

kaynatılmasıyla elde edilen geleneksel

şurup. Rafine şekerin olmağı veya çok

pahalı olduğu çağlarda tatlıların yapımında

bu tür şuruplar kullanılırdı. Günümüzde de

kullanılmaması için hiçbir neden yok.

ŞEKERYERİNEKULLANILABİLECEKALTERNATİFBESİNLER:

Kadın Hastalıkları ve DoğumUzmanı Op. Dr. Betül

Görgen şeker kullanımı ve hamilelik sürecini

şu şekilde özetliyor: "Öncelikle öncelikle ani

şeker düşüşü sizi halsiz hissettirir ve vücuttan

stres hormonlarının (adrenalin ve kortisol)

salgılanmasına neden olur. Stres hormonlarının

devamlı salınması, progesteron hormonuna

verilen tepkiyi değiştirir. Bu hormon normal adet

döngüsü ve gebelik için çok önemlidir. İkinci olarak,

yüksek kan şekeri sık sık insülin salgılanmasına

neden olur ki bu sayede şeker seviyesi dengelenir. Burada sorun

şudur; sisteme sık sık insülin salgılanması, vücudun bazı bölümlerinde

bulunan insülin alıcılarının duyarsızlaşmasını sağlar. Bu reseptörlerden

bir kısmı da overlerde bulunur. Bu duyarsızlaşma durumuna ‘insülin

direnci’ adı verilir. Bu durum ‘polikistik over sendromlular’ için ciddi bir

risk faktörü olup, yumurtaların direkt zarar görmesine bir sebeptir.

Zaten boş kalori olan şeker, kilo almaya, yağlanmaya sebep olur.

Yumurta ve spermlerde erken yaşlanmayı kolaylaştırır. Yüksek oranda

rafine şekerler (çikolata, bisküvi vs) çiğ şekerdeki doğal formlarıyla

değiştirilmelidir. Böylece vücudunuza daha az zarar verirsiniz.”

BEBEKSAHİBİ OLMAYAÇALIŞIYORSANIZ

ŞEKERDENUZAKDURUN

yesilay.org.tr

37

YEŞiLAY

MART 2017

Op. Dr.

Betül Görgen