Yesilay Dergisi-Eylul-944.Sayi-Televizyon - page 43

Migreni hangi gıdalar tetikliyor?
Bulantı, kusma, ışığa ve sese
aşırı duyarlılık gibi belirti-
leri olan migren ne yazık ki
tüm dünyada hem kadınlarda hem de
erkeklerde çok sık görülüyor. Anne-
den geçen yatkınlık, cinsiyet, yaşam
ve iklim koşulları gibi çok çeşitli fak-
töre bağlı olarak ortaya çıkan migren,
daha çok tek yanlı, zonklayıcı, şiddet-
li, bulantının sıklıkla eşlik ettiği, ağrı
sırasında ışığın, sesin rahatsız ettiği,
dört saatten üç güne kadar uzayabilen
baş ağrısı atakları ile kendini göstere-
biliyor. Ağrının migren atağı sırasında
beyin zarında ve beyin zarındaki da-
marlarda oluşan geçici iltihabi durum
olduğunu söyleyen Liv Hospital Nö-
roloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş,
bu iltihabi reaksiyonun oluşmasında
regl (kadınlarda), rüzgar, klima, açlık,
fazla veya az uyku, stres, fiziksel efor,
sigara dumanlı ortam ya da fazla ışık-
lı ortamlar yanı sıra gıdaların da mig-
renin belirleyicileri olabileceğini be-
lirtiyor ve ekliyor: “Genetik yatkınlık-
la birlikte çevresel ve kişisel faktörle-
rin de çıkışında etkili olduğu migreni
tetikleyen gıdaları fark etmek sizi has-
talığa karşı koruyabilir.”
Migreni tetikleyen gıdaların tes-
pit edilmesinin oldukça güç olduğunu
söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ertaş, bu-
nun nedeni şu şekilde açıklıyor: “Te-
tikleyiciye maruz kalındığı anda baş
ağrısı ortaya çıkmıyor, ortaya çıkı-
şına kadar saatler, bazen bir gün ge-
çebiliyor. Bu da tetikleyen gıdayı
veya faktörü belirlemeyi güçleştiri-
yor.” Mustafa Ertaş, migrende gıdala-
ra karşı gelişen IgG antikorlarını kul-
lanarak çapraz karşılaştırmalı, kont-
rollü, çift kör olarak yaptıkları klinik
çalışmayla hastaların 266 gıdaya kar-
şı IgG antikor düzeyleri ölçülebildiği-
ni söylüyor. Çalışmadan yola çıkarak
hastanın hassas olduğu gıdaların be-
lirlenebildiğini belirten Ertaş, kişiye
özel olarak bu gıdaları içeren (provo-
kasyon diyeti, uyarıcı diyet) veya bun-
lardan arınmış (eliminasyon diyeti,
önleyici diyet) diyet hazırlanabildiği-
nin de altını çiziyor. Ertaş, yapılan kli-
nik çalışmanın sonucunda da önleyici
diyet sırasında atak sıklığı, baş ağrı-
lı gün sayısı, baş ağrısı için kullanılan
ilaç sayısı ve ilaç kullanmayı gerek-
tiren baş ağrısı sayısında istatistiksel
anlamlı olarak azalma olduğuna dik-
kat çekiyor. Bu çalışmanın sadece gı-
dalara karşı oluşan antikorların kişi-
den kişiye nasıl çeşitlendiğini göster-
mediğini söyleyen Ertaş, aynı zaman-
da yalnızca bu antijenlerden arınmış
gıdalardan oluşan diyet uygulamanın
bile baş ağrılarında ne denli anlamlı
bir azalmaya neden olduğunu ortaya
koyması açısından oldukça önemli ol-
duğunun altını çiziyor.
Kurallara uyun, ağrıtan kurtulun
Sabah banyo yapıp sokağa çıkma-
yın ve saçınızı iyice kurutun. Banyo
yapıp dışarı çıkarsanız başınız esinti-
yi daha çok hissedecektir.
Rüzgârda durmayın. Başa doğrudan
gelen rüzgârı önlemek çok önemli.
Ev veya araçta klimayı doğrudan
yüzünüze üfletmeyin.
Migreninizi lodos tetikliyorsa o gün
dışarı çıkmamaya çalışın. Kapıyı bile
açıp o havayı içeri aldığınızda evde
lodosun etkisini yaşama şansınız var.
Araba yolculuğunda pencereyi esin-
tiyi hissedeceğiniz şekilde açmayın.
Kapalı ortammigren için tetikleyici
olabilir. Sigara gibi mesela. Ama yine
de içeri hava girsin diye doğrudan yü-
zünüze esecek şekilde camı açmayın.
Saç kurutma makinesini ılık ayarda
kullanın. Ne çok sıcak ne de çok so-
ğuk olmalı. Vücut ısısına yakın olmalı
ve hızlı üflememeli.
Jöle sürmeyin. Çünkü jöle iletkenli-
ği artırıyor. Aslında anneler çocukla-
ra kızmakta çok haklı. Genç migrenli
hastalarla büyük bir sıkıntımız bu.
1...,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42 44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,...68
Powered by FlippingBook