Yesilay Dergisi-Eylul-944.Sayi-Televizyon - page 42

SAĞLIKLI YAŞAM
Bir çay kaşığı tuz azalt, ömrü uzat
Tuzun vücut için vazgeçilmez
ama aşırı tüketilmesinin de
zararlı olduğu bilinen bir ger-
çek! Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon
başta olmak üzere felç, kalp krizi, kalp
yetmezliği, böbrek hastalığı, mide kan-
seri, böbrek taşı, kemik erimesi ve vü-
cutta şişlik gibi değişik sorunlara yol
açıyor. Türk Hipertansiyon ve Böbrek
Hastalıkları Derneği’nin 2012 yılında
yaptığı araştırmaya göre günde ortala-
ma 15 gram tuz alıyoruz. Günlük alınan
tuzun iki çay kaşığına indirilmesinin
kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon
ölümün önlenebileceğini söyleyen Liv
Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Te-
kin Akpolat “Günde bir çay kaşığı daha
az tuz almak yıllık kalp krizi riski-
ni yüzde 5, felç riskini yüzde 3 ve ölüm
riskini de yüzde 4 azaltmış oluruz. Üs-
telik yıllar içinde sağlayacağımız ya-
rar da katlanarak artar” diyor… Prof. Dr.
Tekin Akpolat tuzu azaltarak hayatımı-
za neler katabileceğimizi anlattı…
Ülkemizde en önemli tuz kaynak-
larının başında yemek pişirilirken ek-
lenen tuz ve ekmek geliyor. Sofrada
kullanılan tuzluk günlük tuz alımının
yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Bu
nedenle tuzluk kullanmayarak, yeme-
ğe ilave tuz atmayarak yapılan tuz kı-
sıtlaması yetersiz kalıyor. Dünya Sağ-
lık Örgütü; hipertansiyon, kalp has-
talıkları, böbrek hastalıkları başta ol-
mak üzere obezite, diyabet ve bazı
kanser türlerinden korunmak amacıy-
la günlük tuz tüketimini 5 gram’dan az
olarak öneriyor. Bu da günlük tüket-
tiğimiz tuz miktarını üçte birine in-
dirmemiz gerektiği anlamına geliyor.
Günlük tuz tüketiminin günde 5 gra-
ma indirilmesi ile her yıl dünyada kalp
krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölüm
önlenebilir. Küçük bir çay kaşığının
yaklaşık 2.5 gram tuz aldığını düşü-
nürsek biz günde yaklaşık 6 çay kaşığı
tuz alıyoruz. Halbuki hedefimiz gün-
de 2 çay kaşığını geçmemek olmalı-
dır. 6 çay kaşığını birden 2 çay kaşığı-
na indirmek hemen mümkün olma-
yabilir ama günlük tüketimimizi bir
çay kaşığı azaltsak bile yararı çoktur.
Günde bir çay kaşığı daha az tuz alır-
sak yıllık kalp krizi riskimizi yüzde 5,
felç riskimizi yüzde 3 ve ölüm riski-
mizi yüzde 4 azaltmış oluruz. Üstelik
yıllar içinde sağlayacağımız yarar da
katlanarak artar. Tuzun azaltılmasının
pek çok hastalığın tedavisi için gerek-
li. Size sormadan çayınıza ya da kah-
venize şeker ekleyebiliyorlar mı? Öy-
leyse neden size sormadan yemekle-
rinize tuz ekleyebiliyorlar? Buna izin
vermeyin, sağlığınızı koruyun.
Çocuklar ailelerini örnek alıyor
Tuzun azaltılması kan basıncını
kontrol altına almanın yanı sıra hi-
pertansiyon gelişimini de önleyebilir.
Hipertansiyon sorunu ile karşılaş-
mamak için yapılacak işlerden birisi
de tuzun azaltılmasıdır. Birçoğumu-
zun eli yemeğin tadına bile bakma-
dan tuzluğa gidiyor, eskiden bol tuz-
lu yiyenler yaşlanınca, hipertansiyon
hastası olunca tuzun tadını unutmak
zorunda kalıyor. Ailelerinin bol tuzlu
yediğini gören çocuklar da aşırı tuz
tüketimine yöneliyor. Tuz tüketimini
kontrol altına alarak sadece yaşlılıkta
değil daha erken yaşlarda hipertan-
siyonun ortaya çıkmasını da önle-
nebilir. Hipertansiyonu olan hastalar
daha az tuzlu yiyerek yüksek kan ba-
sınçlarının kontrol altına alınmasını
da kolaylaştırırlar. Yüksek tansiyon
için önemli olan sofra tuzu olarak bi-
linen NaCl’dür. Batı tarzı beslenmede
kişiler günde ortalama 8-9 gram tuz
alırlar. Bu tuzun günde 5 grama dü-
şürülmesi kan basıncının kontrol al-
tına alınmasını kolaylaştırır.
TUZ TÜKETİMİNİ
AZALTACAK
10 PRATİK ÖNERİ
1.
Yemeğin tadına bile bakma-
dan tuz koymayın. Tuzsuz ye-
mek çok tatsız diyorsanız bi-
ber, sirke, limon suyu ve deği-
şik bitkilerle yemek tatlandı-
rılabilir.
2.
Tuzsuz ekmek yi-
yin. Taze sebze yiyin. Konser-
ve, turşudan uzak durun.
3.
Yemek pişirirken tuz koyma-
yın, pişirdikten sonra da koy-
mayın.
4.
Tuzu azaltılmış pey-
nir yiyin.
5.
Doktor veya ecza-
cıya danışarak yapay tuz kul-
lanabiliriz
6.
Dışarıda yemek
yerken seçici olun
7.
Nane, ke-
kik, soğan, sarımsak yemek-
lere tuz olmadan lezzet verir.
Etleri sarımsak, sirke, limon
suyu ile terbiye edin.
8.
Sebze,
meyveler genel olarak az tuz
içerir
9.
Taze fındık, ceviz, se-
mizotu yemeğe lezzet katar
10.
Alışveriş yaparken gıda etike-
tindeki tuz miktarına bakalım.
1...,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41 43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,...68
Powered by FlippingBook