69
ŞEFTALILI KAA
4-5 kişilik
ÖNCELİKLE
şerbeti hazırlayın. Bunun için tozşeker ve suyu
bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan 5
dakika sonra liman suyunu katın. Bir-iki taşımdaha kaynatıp
ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Şeftalileri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra
dilimleyin. Çekirdek yatakları yukarı bakacak şekilde bir
fırın kabına yerleştirin. Üzerlerine tozşeker serpin. Karanfil
ve tarçını koyup, kabın üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Şeftalilerin suyu
çıkmaya başlayınca, folyoyu çıkarın. 5 dakika daha pişirip
ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamuru için yumurta, yoğurt ve 1 çay bardağı zeytinyağını
birlikte çırpın. Unu düz bir zemine eleyin. Ortasını havuz
şeklinde açıp, yumurtalı karışımı dökün ve yoğurun. Cevizi
katıp yeniden yoğurun. Kulakmemesi kıvamında bir hamur
elde edince, üzerine nemli bir bez örtüp 30 dakika dinlendirin.
Hamuru 3mmkalınlığında açın. Su bardağı ağzıyla yuvarlaklar
kesin. Daha sonra sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Sıcakken
soğuk şerbete atın. Hamurlar şerbeti çekince çıkarın.
1 adet şerbetli hamuru servis tabağına koyun. Üzerine 2-3
dilimşeftali yerleştirin. Yeniden bir parça hamur koyup,
şeftali yerleştirin. Kalan hamur ve şeftalileri de aynı şekilde
hazırlayın. Üzerlerine birer top dondurma koyup, nane yaprağı
ile süsledikten sonra servis yapın.
l
800 gram pırasa
l
3 adet orta boy yarma
şeftali
l
9 çorba kaşığı tozşeker
l
3 adet karanfil
l
2 adet çubuk tarçın
Hamuru için:
l
5 çay bardağı kepekli un
l
1 adet yumurta
l
1 çay bardağı yoğurt
l
1 çay bardağı zeytinyağı
l
Yarım çay bardağı
dövülmüş ceviz içi
Şerbeti için:
l
2 su bardağı tozşeker
l
2 su bardağı su
l
çorba kaşığı limon suyu
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Servis için:
Kaymaklı
dondurma
MUTANCANA
4 kişilik
l
600 gram kuşbaşı kuzu eti
l
3 çorba kaşığı tereyağı
l
20 adet arpacık soğan
l
1 çorba kaşığı un
l
2 su bardağı ılık su
l
Yarım çay bardağı kuru rezaki üzüm
l
5 adet kuru kayısı
l
1 çorba kaşığı bal
l
Yarım çay bardağı tatlı badem
l
4 adet kuru incir
l
Tuz
BADEMLERİ
sıcak suda 5 dakika kaynatın. Kabuklarını soyup
kenara alın. 2 çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp eritin.
Üzerine eti ilave edin. Suyunu salıp yeniden çekinceye
kadar kavurun. Arpacık soğanları ekleyip 2-3 dakika daha
kavurun. Un serperek 1-2 dakika daha kavurmaya devam
edin. Daha sonra suyu katın. Etler yumuşamaya başlayınca
üzüm, dörde bölünmüş kayısı, bal ve tuzu ilave edin. 5
dakika pişirdikten sonra tencereye bademleri ekleyin.
Kapağı kapalı olarak kısık ateşte etler iyice yumuşayana
dek pişirip, servis tabağına alın. İncirleri altıya bölün. 1 çorba
kaşığı tereyağını küçük bir tavaya alın. Üzerine inciri ekleyip
birkaç dakika sote edin. İncirleri de lezzet vermesi için
yemeğin üzerine ekleyerek servis yapın.
yesilay.org.tr
YEŞiLAY
•
ŞUBAT 2016