GASTRONOMİ
KABAK KALYASI
4 kişilik
l
4 adet kabak
l
1 su bardağı nohut
l
2 adet havuç
l
20 adet arpacık soğan
l
4 çorba kaşığı zeytinyağı
l
3 su bardağı su
l
1 demet dereotu
l
100 gram ceviz içi
l
50 gram tereyağı
l
Tuz
l
1 çay bardağı üzüm pekmezi
NOHUDU
bir gece önce ıslatın. Ertesi gün bol suda haşlayıp
süzün. Kabakları temizleyip uzunlamasına 4’e bölün.
Ortasındaki beyaz kısmı alıp, doğrayın. Havuçları da aynı
şekilde hazırlayın. Arpacık soğanları temizleyin.
Zeytinyağını bir tencereye alıp arpacık soğanları ekleyin.
Soğanlar yarı yarıya kavrulunca, havucu ilave edin. Bir-iki
dakika sonra kabakları katın. 5 dakika daha kavurup suyu
ekleyin. Dereotunun kök kısımlarını kesip yıkayın. Demet
halinde bağlayıp tencereye katın. Haşlanmış nohudu ilave
edin. Tuzunu ayarlayıp 20 dakika kısık ateşte kapağı kapalı
olarak pişirin.
Cevizleri dövüp tereyağı ile birlikte bir tavaya alın.
Biraz kavurduktan sonra pekmezi ilave edin ve cevizle
özdeşleşince, pişmiş yemeğin üstüne gezdirin. Dereotu ile
süsleyerek servis yapın.
DANE-I SARI
5 kişilik
l
2 su bardağı yasemin pirinci
l
Yarım su bardağı nohut
l
6 çorba kaşığı tereyağı
l
4 su bardağı et suyu
l
1 çorba kaşığı gülsuyu
l
Bir tutam safran
l
2 dal maydanoz
l
Tuz
NOHUDU
bir gece önceden ıslatıp, ertesi gün tuzlu suda
haşlayın. Pirinci ılık tuzlu suya koyun. 1 saat bekletip süzün.
Tereyağını bir tencerede eritin. Üzerine pirinç ve bir tutam
tuz ekleyip pirinç beyazlaşana dek karıştırarak kavurun.
Pirincin yarısını başka bir tencereye alın. Kalan pirincin
üzerine kemik suyunun yarısını ve haşlanmış nohudu
ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene
kadar pişirin. Safranı, gülsuyu ve 5 çorba kaşığı et suyuyla
birlikte küçük bir cezveye alıp birkaç dakika kaynatın. Diğer
tenceredeki pirincin üzerine kalan et suyunu ve safranı
ekleyin. Kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirin.
Pilavların üzerine kağıt havlu koyup 10 dakika demlendirin.
Çok büyük olmayan bir kaseyi soğuk suyla ıslatın. İçine
önce safranlı pilavı, sonra nohutlu pilavı koyun. Servis
tabağına ters çevirerek çıkarın. Kalan pilavı da aynı şekilde
hazırlayın. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
yesilay.org.tr
70
YEŞiLAY
•
ŞUBAT 2016
KÜLTÜR