AĞUSTOS 2017 73
ACIKA
●
250 gram ceviz içi
●
2 dilim bayat ekmek
●
Yarım kg ev tipi acı biber salçası
●
Yarım su bardağı sıvı yağ
●
1 çorba kaşığı toz kişniş
●
3-4 diş dövülmüş sarımsak
YAZ BAHÇESİ
(6-8 kişilik)
Hamur için:
●
100 gram eritilmiş tereyağı
●
10 çorba kaşığı un
●
3 çorba kaşığı yoğurt
●
1 çay kaşığı kabartma tozu
Üzeri için:
●
600 gram lor peyniri
●
6-7 adet kiraz domates
●
3-4 adet sivri biber
●
Yarımşar demet maydanoz, dereotu ve nane
●
5-6 dal ince kıyılmış taze soğan
Üzerine:
●
2 adet yumurta
●
1 çay bardağı süt
Ceviz içini incecik çekin. Ekmeklerin kenarlarını alıp suda ıslatın.
Elinizle sıkıp ufalayın. Salçayı geniş bir kaba alıp üzerine ceviz, ekmek
içi, sıvı yağ, kişniş ve sarımsak ekleyip iyice karıştırın. Ekmeğe sürerek
servis yapın.
Aşçının notu:
Bir Çerkes yiyeceği olan acıka, Çerkes halkının vazgeçilmez
kahvaltılıkları arasında yer alır.
Acıkayı ağzı kapalı kavanozlara koyup buzdolabında uzun süre
saklayabilirsiniz.
Hamur için tereyağı, un, yoğurt ve kabartma tozunu yoğurun.
Orta büyüklükte bir tart kalıbının içine kenarlarını kaplayacak
şekilde yayın. İçi için bir kasede lor peyniri, dörde bölünmüş kiraz
domates, ince kıyılmış sivri biber, maydanoz, dereotu ve naneyle
taze soğanı karıştırın. Hamurun üzerine yayın. Bir kapta yumurta
ve sütü çırpın. Karışımın her tarafına gelecek şekilde dökün.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hamur kızarana kadar pişirin.
Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.