

AĞUSTOS 2018 67
bir ruha sahipseniz, mevsimine
göre farklı spor aktivitelerinde
bulunabilirsiniz. Ne demişler,
gezilecek yerler bitmez. Onlar
için söylenecek sözler de.
Umarım bu küçük anlatılar
sizi heyecanlandırır ve yollara
düşürür. Böylece siz de Van Gölü
çevresinde kendinizce bir keşif
yaparsınız.
kime teşekkür etmeliyiz? Nefis
manzara sizi şair yapabilir
ya da inzivaya çekilme isteği
uyandırabilir.
Kısacası, Bitlis ve Van Gölü
çevresi, bir geziden beklediğiniz
ne varsa karşılayabilecek
nitelikte. Zamanını denk
getirebilirseniz, festivallerini
takip edebilir ya da eğer maceracı
Dağı’nın bekçilik ettiği ovada
yer alıyor ve önceden olduğu
gibi şimdi de limanıyla dikkat
çekiyor. Yöreye özgü tarihi ve
doğal güzellikler burada da
kendini gösteriyor. Ama en çok,
Van Gölü’nün keyfini çıkarmak
için ideal bir yer. İran'a transit
yolun buradan geçmesi ilçenin
göç almasına ve ekonomisinin
canlanması ile hızla büyümesine
yol açmış. Mutfağı da özel tatlar
sunuyor.
YÜZYILLAR ÖNCESİNDEN
BİR SELAM: AKDAMAR
KİLİSESİ
Doğu'nun kültürleri kucaklayan
derin düzlükleri; kendisini
aydınlatacak her fikre, her dine
kollarını açmış. Tıpkı Bitlis’te
olduğu gibi. Büyük kentlerdeki
müzeleri aratmayacak
zenginlikte ve güzellikte bir
miras bu topraklarda ziyaretçileri
bekliyor. Doğa ile kültürün
birleştiği Bitlis'i gezerken,
kendinizi tarihin bir parçası gibi
hissediyorsunuz. Dokunduğunuz
her taş, size bin yıllar önceki
başka bir elin selamını getiriyor.
O selamların en özellerinden
biri de kuşkusuz ki Akdamar
Kilisesi. Bunun için önce
Gevaş’a uzanmalıyız. Van Gölü
kıyısındaki ve şehre 20 km.
uzaklıktaki Edremit’ten biraz
ileriye uzandığınızda Gevaş
çıkıyor karşınıza. Hiç yabancı
gelmiyor değil mi? Hafızanızı
biraz zorlayın, “Vizontele”
filmi nerede çekilmişti? Gevaş,
Akdamar Adası’na geçişi
sağlayan önemli noktalardan
biri ayrıca. Bin yıl önce Kral 1.
Gagik tarafından mimar-keşiş
Manuel’e yaptırılan Akdamar
Kilisesi bölgede var olmuş,
Ermeni kültürünün en güzel
örneklerinden birisi olarak
mutlaka gezilmesi gereken yerler
arasında. Kızıla boyalı kilisenin
duvarları, konusunu İncil ve
Tevrat’tan alan kabartmalarla
bezeli. Renkler, renkler,
renkler... Bu görsel şölen için
Bitlis’in en ünlü yemeği
büryan kebabı. Büryan
kebabında “hevur” de-
nilen erkek keçi eti kul-
lanılıyor. Haziran, Tem-
muz, Ağustos ayları bu
yemeği tatmak için ide-
al. İki buçuk metre de-
rinliğindeki çukurlar-
da, ağzı iyice kapatılan,
hatta hava almasın diye
çamurla sıvanan bir tandırda, kırk beş dakika ila bir saat arasında
pişiyor. Yumuşak ama layıkıyla pişmiş, yağlı ve besleyici olduğu ka-
dar bir o kadar lezzetli bir kebap, altında pidesiyle size servis edili-
yor. Yanında acılı ezme ya da söğüş domates ile yeşillik getiriliyor.
Bitlis köftesi, katıklı dolma, avşor çorbası, Hizan fındığı, Adilcevaz
cevizi, Mutki kara kovan balı, küp peyniri bölge mutfağının diğer
öne çıkanları. Bitlis’in yöresel lezzetlerini tatmak isteyenlere, Mu-
hittin Usta, Yeni Papşin Medresesi ve Ahlat Hünerli Eller restoran-
larını tavsiye ederiz.
BİTLİS’İNLEZZETLERİ
Ahlat Türk - İslam
Mezarlığı