

zenginliğiyle de şifa kaynağı
olarak biliniyor. Kalsiyum,
magnezyum, potasyum, demir,
fosfor ve sodyum açısından
zengin olan bu meyve, A, E, K,
B1, B2 ve B6 vitaminlerini de
içeriyor.
YÜKSEK LİF ORANI
Hazır gıdalarla ağırlık
kazanan günümüz beslenme
anlayışında lif tüketimi çoğu
zaman yetersiz kalabiliyor.
Bu durum da bağırsaklarda
tembelliğe yol açıyor. İncir
yüksek lif oranı sayesinde
bağırsak hareketlerini
arttırıyor; kabızlığı önleyerek
sağlıklı ve düzenli bir bağırsak
işlevi kazanmaya yardımcı
oluyor. İncirle birlikte su
tüketilmesi ise bu etkiyi
arttırıcı rol oynuyor. 2-3 adet
kuru inciri suyun içerisinde
bir gece bekletip ertesi
ĉODJS ZàLTFL MJG PSBO
TBZFTJOEF CBĈSTBL
IBSFLFUMFSJOJ BSUUSZPS
LBC[MĈ ÚOMFZFSFL TBĈMLM
WF Eà[FOMJ CJS CBĈSTBL
JĆMFWJ LB[BONBZB ZBSEND
PMVZPS
sabah içmek sindirim sistemi
rahatlatırken tok tutmaya da
yardımcı oluyor. Kemikleri
güçlendirme özelliği de incirin
az bilinen faydalar arasında
yer alıyor. Zengin kalsiyum
ve magnezyum içeriğiyle
incir, kemiklerin gücenmesini
sağlıyor ve osteoporoz riskini
azaltıyor.
KOLESTEROLÜ
DÜZENLİYOR
Kan basıncını düşüren ve
kontrol etmeye yardımcı olan
incir, içeriğindeki lif, Omega 3
ve Omega 6 ile yüksek tansiyon
hastalarına da tavsiye ediliyor.
Diyabet hastalığı olmayan
kişilerin günde bir adet incir
tüketmesi kan basıncını
dengeleyerek kalp sağlığının
korunmasına yardımcı
oluyor. İçeriğindeki pektin
enzimiyle kandaki yağ oranını
dengeleyerek kolesterolü
düşürücü etki gösteren incir,
ayrıca yine içeriğindeki yüksek
orandaki karoten, lutein
ve tannen ile yaşlanmanın
etkilerini de geciktiriyor.
KANSERE KARŞI
KORUYUCU
Lif açısından zengin olan incir,
serbest radikallerle savaşan
besinler arasında yer alıyor.
Meme ve cilt kanserine karşı
koruyucu olduğu araştırmalarla
ortaya konan bu lezzetli
meyve, özellikle menopoz
sonrası kadınlar için öneriliyor.
İçeriğindeki biyoaktif bileşenler
ve fenolik bileşikler ise cilt
kanseri riskini azaltıyor.
Zengin lif kaynağı ayrıca
kolon kanserini önlemeye
de yardımcı oluyor. Tüm bu
faydalarının yanı sıra incir
yaprağı çayının astım ve çeşitli
solunum yolu hastalıklarına iyi
geldiği de biliniyor.
Fırsatınız varken bu sağlık dolu
ve lezzetli meyveyi mevsiminde
tüketmeyi ihmal etmeyin. Kış
ve bahar aylarında da incirin
kurutulmuş haline kahvaltı
sofranızda, atıştırmalıklarınızda
ve ara öğünlerinizde yer açmayı
unutmayın.
ÖLÇÜLÜ TÜKETMEK
GEREKİYOR
Vücut sağlığına birçok katkısı
olan incirin içeriğindeki
yüksek şeker oranı nedeniyle
diyabet hastaları tarafından
dikkatli tüketilmesi gerekiyor.
Kandaki şeker oranının aniden
yükselmesine neden olabilecek
inciri tüketirken yalnızca
diyabet hastalarının değil
sağlıklı kişilerin de ölçülü olması
tavsiye ediliyor. Sağlıklı kişilerin
bir porsiyonda iki adet orta boy
incirden fazlasını tüketmemesi,
diyabet hastalarının ise miktar
ve sıklık konusunda mutlaka
doktorlarına danışması
gerekiyor.
İNCİRSALATASI
1paketAkdenizyeşilliği
250 gram taze incir
1 çay bardağı ceviz
150 gramkeçi peyniri
Yarım çay bardağı
zeytinyağı
3 çorba kaşığı
balsamik sirke
Tuz, karabiber
Karabiber, tuz, balsamik
sirke ve zeytinyağını çırparak
salatanızın sosunu hazırlayın.
Yeşillikleri yıkayıp süzün
ve tabağa alın. Üzerine
dilimlenmiş taze incir, ceviz ve
keçipeyniriparçalarınıekleyin.
Son olarak salata sosunu
dökün.
AĞUSTOS 2019 51