Background Image
Previous Page  51 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 51 / 84 Next Page
Page Background

zenginliğiyle de şifa kaynağı

olarak biliniyor. Kalsiyum,

magnezyum, potasyum, demir,

fosfor ve sodyum açısından

zengin olan bu meyve, A, E, K,

B1, B2 ve B6 vitaminlerini de

içeriyor.

YÜKSEK LİF ORANI

Hazır gıdalarla ağırlık

kazanan günümüz beslenme

anlayışında lif tüketimi çoğu

zaman yetersiz kalabiliyor.

Bu durum da bağırsaklarda

tembelliğe yol açıyor. İncir

yüksek lif oranı sayesinde

bağırsak hareketlerini

arttırıyor; kabızlığı önleyerek

sağlıklı ve düzenli bir bağırsak

işlevi kazanmaya yardımcı

oluyor. İncirle birlikte su

tüketilmesi ise bu etkiyi

arttırıcı rol oynuyor. 2-3 adet

kuru inciri suyun içerisinde

bir gece bekletip ertesi

ĉODJS ZàLTFL MJG PSBO‘

TBZFTJOEF CBĈ‘STBL

IBSFLFUMFSJOJ BSUU‘S‘ZPS

LBC‘[M‘Ĉ‘ ÚOMFZFSFL TBĈM‘LM‘

WF Eà[FOMJ CJS CBĈ‘STBL

JĆMFWJ LB[BONBZB ZBSE‘ND‘

PMVZPS

sabah içmek sindirim sistemi

rahatlatırken tok tutmaya da

yardımcı oluyor. Kemikleri

güçlendirme özelliği de incirin

az bilinen faydalar arasında

yer alıyor. Zengin kalsiyum

ve magnezyum içeriğiyle

incir, kemiklerin gücenmesini

sağlıyor ve osteoporoz riskini

azaltıyor.

KOLESTEROLÜ

DÜZENLİYOR

Kan basıncını düşüren ve

kontrol etmeye yardımcı olan

incir, içeriğindeki lif, Omega 3

ve Omega 6 ile yüksek tansiyon

hastalarına da tavsiye ediliyor.

Diyabet hastalığı olmayan

kişilerin günde bir adet incir

tüketmesi kan basıncını

dengeleyerek kalp sağlığının

korunmasına yardımcı

oluyor. İçeriğindeki pektin

enzimiyle kandaki yağ oranını

dengeleyerek kolesterolü

düşürücü etki gösteren incir,

ayrıca yine içeriğindeki yüksek

orandaki karoten, lutein

ve tannen ile yaşlanmanın

etkilerini de geciktiriyor.

KANSERE KARŞI

KORUYUCU

Lif açısından zengin olan incir,

serbest radikallerle savaşan

besinler arasında yer alıyor.

Meme ve cilt kanserine karşı

koruyucu olduğu araştırmalarla

ortaya konan bu lezzetli

meyve, özellikle menopoz

sonrası kadınlar için öneriliyor.

İçeriğindeki biyoaktif bileşenler

ve fenolik bileşikler ise cilt

kanseri riskini azaltıyor.

Zengin lif kaynağı ayrıca

kolon kanserini önlemeye

de yardımcı oluyor. Tüm bu

faydalarının yanı sıra incir

yaprağı çayının astım ve çeşitli

solunum yolu hastalıklarına iyi

geldiği de biliniyor.

Fırsatınız varken bu sağlık dolu

ve lezzetli meyveyi mevsiminde

tüketmeyi ihmal etmeyin. Kış

ve bahar aylarında da incirin

kurutulmuş haline kahvaltı

sofranızda, atıştırmalıklarınızda

ve ara öğünlerinizde yer açmayı

unutmayın.

ÖLÇÜLÜ TÜKETMEK

GEREKİYOR

Vücut sağlığına birçok katkısı

olan incirin içeriğindeki

yüksek şeker oranı nedeniyle

diyabet hastaları tarafından

dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

Kandaki şeker oranının aniden

yükselmesine neden olabilecek

inciri tüketirken yalnızca

diyabet hastalarının değil

sağlıklı kişilerin de ölçülü olması

tavsiye ediliyor. Sağlıklı kişilerin

bir porsiyonda iki adet orta boy

incirden fazlasını tüketmemesi,

diyabet hastalarının ise miktar

ve sıklık konusunda mutlaka

doktorlarına danışması

gerekiyor.

İNCİRSALATASI



1paketAkdenizyeşilliği



250 gram taze incir



1 çay bardağı ceviz



150 gramkeçi peyniri



Yarım çay bardağı

zeytinyağı



3 çorba kaşığı

balsamik sirke



Tuz, karabiber

Karabiber, tuz, balsamik

sirke ve zeytinyağını çırparak

salatanızın sosunu hazırlayın.

Yeşillikleri yıkayıp süzün

ve tabağa alın. Üzerine

dilimlenmiş taze incir, ceviz ve

keçipeyniriparçalarınıekleyin.

Son olarak salata sosunu

dökün.

AĞUSTOS 2019 51