Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  53 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 53 / 84 Next Page
Page Background

sistem (hastalıklarla savaşan

bağışıklık sitemi) ve akne gibi cilt

sorunlarının tedavisinde anahtar

rolde olduğunu belirtiyor. K

vitamini kaynağı olmasının kemik

ve kalp sağlığı konusunda da

maydanozu ön plana çıkardığını

ifade eden Uz. Dyt. Akış, “K

vitamini ayrıca fazla kanamayı ve

kan kaybını önleyen pıhtılaşma

fonksiyonunun esansiyel

elementlerinden biridir. Bir avuç

kadar maydanoz size neredeyse

günlük ihtiyacınızın tümü

kadar K vitamini sağlar.” diyor.

Maydanozun içeriğinde yer alan C

vitamininin ise, vücudun yaşlanma

ve hastalanma sebebi olan serbest

radikallere karşı bağışıklık

sistemini güçlendirerek savaşmaya

yardımcı olduğunu belirtiyor.

KALPHASTALIKLARI RİSKİNİ

AZALTIYOR

Maydanozun kalp hastalıklarım

riskini azaltan çok önemli bir sebze

olduğunun altını çizen Uz. Dyt.

Akış, “Maydanozun içeriğindeki

karoteniod antioksidanlar ve yüksek

nitrat yoğunluğu özellikle kötü

huylu kolesterolün ve yüksek kan

basıncının düşürülmesiyle ilişkilidir.”

diyor ve ekliyor: “Uzun süreli ve

laboratuvar ortamında yapılan

onlarca araştırma yüksek karotenoid

değerleri ile azalan kalp damar

hastalıkları riski arasında oldukça

net sonuçlar ortaya çıkarıyor.”

DİYETLERE YARDIMCI

Maydanozun özellikle diyetlerde

ve detoks programlarında en çok

kullanılan sebze oluşunun tesadüfi

olmadığını ifade eden Uz. Dyt.

Akış, maydanozun içeriğindeki

inflamasyon önleyici bileşikler

sayesinde idrar ph’ını dengeleyerek

ve kan basıncını düşürerek

vücudun toksinlerden kurtulmasına

yardımcı olduğunu ifade ediyor ve

bu özelliğiyle böbrek sağlığını da

koruduğuna dikkat çekiyor.

DEMİR EKSİKLİĞİNE BİREBİR

Maydanozun uzun yıllardır demir

içeriğinin fazla oluşuyla sebzelerin

kralı kabul edilen ıspanağın tahtına

ortak olduğunu söyleyen Uz. Dyt.

Akış, “Diğer zengin içeriğinin

yanında maydanoz, çok ciddi bir

bitkisel demir kaynağı olarak,

anemi sorunu yaşayan vegan ve

vejeteryanların sofralarından eksik

olmaması gerekenlerin en başında

yer almaktadır.” diyor.

HAMİLELERDİKKATLİ

TÜKETMELİ

Uz. Dyt. Akış, maydanozun

faydalarını sıralarken bir uyarıda

da bulunuyor: “Her güzelin ufak

da olsa bir kusuru olduğu gibi

bizimmaydanozumuzun da var.

Zengin bir folat kaynağı olması

onu normal bireyler için cazip hale

getirirken hamilelerde uterusu

uyarıcı etkileri nedeniyle kasılmayı

artırabileceğinden günlük

kullanımının 25 gr’ı geçmemesi

tavsiye ediliyor.”

MAYDANOZUNASIL

TÜKETMELİYİZ?

“Etrafta onlarca maydanoz

kürünün ve tariflerinin dolaştığı

günümüz diyet dünyasında biz

beslenme uzmanları maydanoz

kullanımını sonuna kadar

desteklerken, vücudunuz için

maksimum etkinin taze, çiğ

ve posalı olarak tüketildiğinde

görüleceği konusunda hemfikiriz.”

diyen Uz. Dyt. Akış, besinlerin

her zaman doğala en yakın

haliyle tüketilmesi gerektiğini

ifade ediyor. “Besinler ne kadar

işlemden geçerse içeriğindeki

yararlı etkileri gösteren bileşikler

o kadar azalacağı ve tahrip

olacağından genel sağlıklı

beslenme prensibiniz her

zaman doğalına en yakın haliyle

tüketmek olmalıdır.” diyen Uz.

Dyt. Akış, posasını kaybetmiş ve

havayla temas ederek beklemiş

veya kaynayan suyun içerisinde

çoğu bileşiğini kaybetmiş bir

maydanozun hiçbir zaman taze

halde tüketilmesiyle aynı etkiye

sahip olamayacağını vurguluyor.

“Maydanozu salatalarınıza,

yemeklerinize katarak çiğ veya

pişmiş tüketebileceğiniz gibi

posasıyla yani suyunu sıkmadan

smoothie ve sebze karışımlarınıza

da ekleyerek tüketebilirsiniz.”

diyen Uz. Dyt. Akış, ayrıca

saplarını atmayarak çay ve

çorbalara da katabileceğinizi

söylüyor.

Maydanozu salatalarınıza, yemeklerinize

katarak çiğ veya pişmiş tüketebileceğiniz gibi

posasıyla yani suyunu sıkmadan smoothie ve sebze

karışımlarınıza da ekleyerek tüketebilirsiniz.

UzmanDiyetisyen

CeylanAkış’tanödem

attırıcı,besleyicive

doyurucubir

smoothietarifi:

2 dilim ananas

1 avuç saplarıyla

maydanoz

1avuç tazenaneyaprağı

1 subardağı kefir veya 1

yemek kaşığı yoğurt

1 çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı zencefil ve

zerdeçal

Tümmalzemeleri blender’dan

geçirip içerisine dilerseniz

1 yemek kaşığı yulaf veya

chia tohumu ekleyerek

tüketebilirsiniz.

EYLÜL 2019 53