

sistem (hastalıklarla savaşan
bağışıklık sitemi) ve akne gibi cilt
sorunlarının tedavisinde anahtar
rolde olduğunu belirtiyor. K
vitamini kaynağı olmasının kemik
ve kalp sağlığı konusunda da
maydanozu ön plana çıkardığını
ifade eden Uz. Dyt. Akış, “K
vitamini ayrıca fazla kanamayı ve
kan kaybını önleyen pıhtılaşma
fonksiyonunun esansiyel
elementlerinden biridir. Bir avuç
kadar maydanoz size neredeyse
günlük ihtiyacınızın tümü
kadar K vitamini sağlar.” diyor.
Maydanozun içeriğinde yer alan C
vitamininin ise, vücudun yaşlanma
ve hastalanma sebebi olan serbest
radikallere karşı bağışıklık
sistemini güçlendirerek savaşmaya
yardımcı olduğunu belirtiyor.
KALPHASTALIKLARI RİSKİNİ
AZALTIYOR
Maydanozun kalp hastalıklarım
riskini azaltan çok önemli bir sebze
olduğunun altını çizen Uz. Dyt.
Akış, “Maydanozun içeriğindeki
karoteniod antioksidanlar ve yüksek
nitrat yoğunluğu özellikle kötü
huylu kolesterolün ve yüksek kan
basıncının düşürülmesiyle ilişkilidir.”
diyor ve ekliyor: “Uzun süreli ve
laboratuvar ortamında yapılan
onlarca araştırma yüksek karotenoid
değerleri ile azalan kalp damar
hastalıkları riski arasında oldukça
net sonuçlar ortaya çıkarıyor.”
DİYETLERE YARDIMCI
Maydanozun özellikle diyetlerde
ve detoks programlarında en çok
kullanılan sebze oluşunun tesadüfi
olmadığını ifade eden Uz. Dyt.
Akış, maydanozun içeriğindeki
inflamasyon önleyici bileşikler
sayesinde idrar ph’ını dengeleyerek
ve kan basıncını düşürerek
vücudun toksinlerden kurtulmasına
yardımcı olduğunu ifade ediyor ve
bu özelliğiyle böbrek sağlığını da
koruduğuna dikkat çekiyor.
DEMİR EKSİKLİĞİNE BİREBİR
Maydanozun uzun yıllardır demir
içeriğinin fazla oluşuyla sebzelerin
kralı kabul edilen ıspanağın tahtına
ortak olduğunu söyleyen Uz. Dyt.
Akış, “Diğer zengin içeriğinin
yanında maydanoz, çok ciddi bir
bitkisel demir kaynağı olarak,
anemi sorunu yaşayan vegan ve
vejeteryanların sofralarından eksik
olmaması gerekenlerin en başında
yer almaktadır.” diyor.
HAMİLELERDİKKATLİ
TÜKETMELİ
Uz. Dyt. Akış, maydanozun
faydalarını sıralarken bir uyarıda
da bulunuyor: “Her güzelin ufak
da olsa bir kusuru olduğu gibi
bizimmaydanozumuzun da var.
Zengin bir folat kaynağı olması
onu normal bireyler için cazip hale
getirirken hamilelerde uterusu
uyarıcı etkileri nedeniyle kasılmayı
artırabileceğinden günlük
kullanımının 25 gr’ı geçmemesi
tavsiye ediliyor.”
MAYDANOZUNASIL
TÜKETMELİYİZ?
“Etrafta onlarca maydanoz
kürünün ve tariflerinin dolaştığı
günümüz diyet dünyasında biz
beslenme uzmanları maydanoz
kullanımını sonuna kadar
desteklerken, vücudunuz için
maksimum etkinin taze, çiğ
ve posalı olarak tüketildiğinde
görüleceği konusunda hemfikiriz.”
diyen Uz. Dyt. Akış, besinlerin
her zaman doğala en yakın
haliyle tüketilmesi gerektiğini
ifade ediyor. “Besinler ne kadar
işlemden geçerse içeriğindeki
yararlı etkileri gösteren bileşikler
o kadar azalacağı ve tahrip
olacağından genel sağlıklı
beslenme prensibiniz her
zaman doğalına en yakın haliyle
tüketmek olmalıdır.” diyen Uz.
Dyt. Akış, posasını kaybetmiş ve
havayla temas ederek beklemiş
veya kaynayan suyun içerisinde
çoğu bileşiğini kaybetmiş bir
maydanozun hiçbir zaman taze
halde tüketilmesiyle aynı etkiye
sahip olamayacağını vurguluyor.
“Maydanozu salatalarınıza,
yemeklerinize katarak çiğ veya
pişmiş tüketebileceğiniz gibi
posasıyla yani suyunu sıkmadan
smoothie ve sebze karışımlarınıza
da ekleyerek tüketebilirsiniz.”
diyen Uz. Dyt. Akış, ayrıca
saplarını atmayarak çay ve
çorbalara da katabileceğinizi
söylüyor.
Maydanozu salatalarınıza, yemeklerinize
katarak çiğ veya pişmiş tüketebileceğiniz gibi
posasıyla yani suyunu sıkmadan smoothie ve sebze
karışımlarınıza da ekleyerek tüketebilirsiniz.
UzmanDiyetisyen
CeylanAkış’tanödem
attırıcı,besleyicive
doyurucubir
smoothietarifi:
2 dilim ananas
1 avuç saplarıyla
maydanoz
1avuç tazenaneyaprağı
1 subardağı kefir veya 1
yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil ve
zerdeçal
Tümmalzemeleri blender’dan
geçirip içerisine dilerseniz
1 yemek kaşığı yulaf veya
chia tohumu ekleyerek
tüketebilirsiniz.
EYLÜL 2019 53