Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  52 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 52 / 84 Next Page
Page Background

S

alata ve yemeklere lezzet

katan yeşilliklerden olan

maydanoz, lezzetinin yanı

sıra sağlıklı olmasıyla da beslenme

uzmanlarınca sık tüketilmesi

tavsiye edilen besinler arasında

yer alıyor. Uzman Diyetisyen

Ceylan Akış, maydanozun

faydalarını sıralamadan önce

“Salatalar, ana yemekler, çorbalar

kısacası birçok yemeğe eşlik

eden; çiğ ve tek başına da

kullanılabilen maydanoz biz

beslenme uzmanlarının en

sevdiği yeşil yapraklıların başında

gelmektedir.” diyor. Özellikle

aroma verici olarak yaygın bir

şekilde kullanılan maydanozun

sofralarımızdaki misafirliğinin

Romalılar dönemine kadar

uzandığını belirten Uz. Dyt. Akış,

maydanozun Avrupa, Amerika ve

Orta Doğu mutfaklarında yaygın

bir şekilde kullanıldığını ifade

ediyor.

GÜNLÜKVİTAMİN

İHTİYACINI KARŞILIYOR

Maydanozun sağlıklı beslenme

örüntülerinde bu kadar ön planda

olup sevilmesinin birçok nedeni

olduğunu söyleyen Uz. Dyt.

Akış, özellikle çiğ maydanozun

ciddi bir lif kaynağı olduğunu

vurguluyor. Uz. Dyt. Akış ayrıca,

maydanozun çok az miktarlarının

dahi günlük A, K ve C vitamini

ihtiyacının karşılanmasında

önemli katkısı olduğunu

sözlerine ekliyor. Maydanozun

düşük kalorili bir gıda olduğuna

Belit ŞENOL

dikkat çeken Uz. Dyt. Akış,

“Maydanoz, çok düşük kalorisinin

yanında zengin kalsiyum, demir,

magnezyum ve potasyum içeriği;

ayrıca antioksidan özelliği ile

birçok hastalığın önüne geçiyor

ve yıldız gıdalar listesinde üst

sıralarda yer alıyor.” diyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ

GÜÇLENDİRİYOR

Uz. Dyt. Akış, lezzeti ve aromasıyla

mutfakların vazgeçilmezi olan

bu küçük yapraklı sebzenin

birçok faydası olduğunu

vurguluyor. Maydanozun zengin

A vitamini içeriği ile özellikle

göz fonksiyonları, immün

Maydanozun faydaları hakkında bilgisine başvurduğumuz Uzman Diyetisyen Ceylan Akış,

maydanozun yüksek lif, düşük kalori ve zengin vitamin içeriğiyle beslenme uzmanlarının en

sevdiği yeşil yapraklı sebzelerin başında geldiğini söylüyor.

YEŞİLYAPRAKLILARIN

BAŞTACI;MAYDANOZ

Etrafta onlarca maydanoz kürünün ve

tariflerinin dolaştığı günümüz diyet dünyasında

biz beslenme uzmanları maydanoz kullanımını

sonuna kadar desteklerken, vücudunuz için

maksimum etkinin taze, çiğ ve posalı olarak tüketildiğinde

görüleceği konusunda hemfikiriz.

“Maydanoz, çok düşük

kalorisinin yanında

zengin kalsiyum, demir,

magnezyum ve potasyum

içeriği; ayrıca

antioksidan özelliği ile

birçok hastalığın önüne

geçiyor ve yıldız gıdalar

listesinde üst sıralarda

yer alıyor.”

Uzman Diyetisyen Ceylan Akış

yaşam

Yeşilay

52