

S
alata ve yemeklere lezzet
katan yeşilliklerden olan
maydanoz, lezzetinin yanı
sıra sağlıklı olmasıyla da beslenme
uzmanlarınca sık tüketilmesi
tavsiye edilen besinler arasında
yer alıyor. Uzman Diyetisyen
Ceylan Akış, maydanozun
faydalarını sıralamadan önce
“Salatalar, ana yemekler, çorbalar
kısacası birçok yemeğe eşlik
eden; çiğ ve tek başına da
kullanılabilen maydanoz biz
beslenme uzmanlarının en
sevdiği yeşil yapraklıların başında
gelmektedir.” diyor. Özellikle
aroma verici olarak yaygın bir
şekilde kullanılan maydanozun
sofralarımızdaki misafirliğinin
Romalılar dönemine kadar
uzandığını belirten Uz. Dyt. Akış,
maydanozun Avrupa, Amerika ve
Orta Doğu mutfaklarında yaygın
bir şekilde kullanıldığını ifade
ediyor.
GÜNLÜKVİTAMİN
İHTİYACINI KARŞILIYOR
Maydanozun sağlıklı beslenme
örüntülerinde bu kadar ön planda
olup sevilmesinin birçok nedeni
olduğunu söyleyen Uz. Dyt.
Akış, özellikle çiğ maydanozun
ciddi bir lif kaynağı olduğunu
vurguluyor. Uz. Dyt. Akış ayrıca,
maydanozun çok az miktarlarının
dahi günlük A, K ve C vitamini
ihtiyacının karşılanmasında
önemli katkısı olduğunu
sözlerine ekliyor. Maydanozun
düşük kalorili bir gıda olduğuna
Belit ŞENOL
dikkat çeken Uz. Dyt. Akış,
“Maydanoz, çok düşük kalorisinin
yanında zengin kalsiyum, demir,
magnezyum ve potasyum içeriği;
ayrıca antioksidan özelliği ile
birçok hastalığın önüne geçiyor
ve yıldız gıdalar listesinde üst
sıralarda yer alıyor.” diyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ
GÜÇLENDİRİYOR
Uz. Dyt. Akış, lezzeti ve aromasıyla
mutfakların vazgeçilmezi olan
bu küçük yapraklı sebzenin
birçok faydası olduğunu
vurguluyor. Maydanozun zengin
A vitamini içeriği ile özellikle
göz fonksiyonları, immün
Maydanozun faydaları hakkında bilgisine başvurduğumuz Uzman Diyetisyen Ceylan Akış,
maydanozun yüksek lif, düşük kalori ve zengin vitamin içeriğiyle beslenme uzmanlarının en
sevdiği yeşil yapraklı sebzelerin başında geldiğini söylüyor.
YEŞİLYAPRAKLILARIN
BAŞTACI;MAYDANOZ
Etrafta onlarca maydanoz kürünün ve
tariflerinin dolaştığı günümüz diyet dünyasında
biz beslenme uzmanları maydanoz kullanımını
sonuna kadar desteklerken, vücudunuz için
maksimum etkinin taze, çiğ ve posalı olarak tüketildiğinde
görüleceği konusunda hemfikiriz.
“Maydanoz, çok düşük
kalorisinin yanında
zengin kalsiyum, demir,
magnezyum ve potasyum
içeriği; ayrıca
antioksidan özelliği ile
birçok hastalığın önüne
geçiyor ve yıldız gıdalar
listesinde üst sıralarda
yer alıyor.”
Uzman Diyetisyen Ceylan Akış
yaşam
Yeşilay
52