Uyuşturucu Bağımlılığı, Arz ve Talep Azaltımı, Tedavi ve Korunma Yöntemleri - page 57

Beslenme, yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluştu-
rur. Optimal beslenmede “minumumhastalık riski, maksi-
mum iyi hal/sağlık dolayısıyla “maksimumsağlıklı yaşam”
hedeflenmektedir. Beslenme bilimindeki son gelişmeler
de;  diyetin sadece optimal sağlığın oluşumu ve gelişiminde
değil, dengesiz beslenmeye bağlı şişmanlık ve diyete bağlı
kardiyovasküler hastalıklar,  kanser, tip 2 diyabet, osteoporoz
gibi kronik hastalık riskini azaltmada da potansiyel bir etkiye
sahip olduğunu göstermektedir. 
Tavuketininoptimal beslenmeönerilerindeönemli bir yeri oldu-
ğuna işaret edenYakınDoğuÜniversitesi SağlıkBilimleri Fakül-
tesi Dekanı Prof. Dr. SevinçYücecan, “Tavuketi, hemçocuklar,
hemdeyetişkinler içinbenzersizbir gıda. Her yaştan tüketici
gönül rahatlığıylaönerilendüzeylerde tüketebilir” diyekonuştu.
“Diyet hem sağlıklı, hem keyifli olmalı”
Optimal beslenmenin, yaşamın her döneminde sağlığın te-
melini oluşturduğu belirtenProf. Dr. Sevinç Yücecan, “Sağlıklı
beslenmede diyetin öncelikli görevi, metabolik gereksinimleri
karşılayan ve vücudun çalışması için gerekli enerji ve besin
öğelerini yeterli miktarda sağlamaktır. Ancak diyet, tüketiciye
kendini iyi hissetme ve keyif alma duygularını da vermelidir. O
halde diyetin kabul edilen tartışılmaz beslenme etkisi yanında,
yararlı fizyolojik ve psikolojik etkileri vardır” diye vurguladı.
”7’den 70’e herkes tavuk eti tüketmeli”
Optimal beslenmede  derisiz tavuk etini her yaş grubu önerilen
düzeylerde tüketebilir diye vurgulayanYücecan, şöyle devam
etti: “Optimal beslenme önerilerinde önemli bir yeri olan tavuk
etini satın alırken, hazırlarken, pişirirken ve tüketirken her
zaman hijyene dikkat etmelidir”.
Bedensel ve zihinsel gelişime katkı sağlıyor
Tavuk eti insan sağlığına yararlı olduğu kadar, düşükmaliyetiyle
ve doğru beslenmedeki önemiyle de dikkat çekiyor. Türki-
ye’nin genç nüfus yapısı da düşünüldüğünde tavuk eti tüketimi
daha da önemli bir hale geliyor.
Uzmanlar tavuk etinin insan sağlığına sağladığı faydalarla ilgili
şu bilgileri veriyor;
Tavuk eti, bedensel ve zihinsel gelişim, sağlıklı ve dengeli
beslenme için tüketilmesi gereken başlıca protein kaynak-
larından bir tanesidir.
Tavuk etinin sindirilebilirliği %91-100’dür. Bu nedenle tavuk
etinin proteini iyi kaliteli protein kaynağı olarak değerlendi-
rilmektedir.
Tavuk eti proteinlerinin, elzemamino asit bileşimleri vücut
gereksinmesine  uygundur ve sindirimsisteminde fazla
kayba uğramadan vücuda alınırlar.
Vücut proteinlerinin oluşumu için kaynak, yiyeceklerin için-
de bulunan proteinlerdir. Tavuk eti proteinlerinin bileşiminde
bulunan amino asitlerin hepsi bir arada bulundukları için bu
amino asitlerin birleşerek vücut proteini haline gelmeleri
daha kolay ve hızlı olur.
Tavuk eti, diğer etlere kıyasla daha az yağlıdır ve bu nedenle
de enerji değerleri diğer etlere kıyasla daha düşüktür.
Tavuk etinin doymuş yağ ve kolesterol içeriği de daha azdır.
Tavuk eti  vitaminB2  (riboflavin), niasin, vitamin B6  ve
vitaminB12  bakımından  da zengin besinler arasında sayı-
lırlar.
Sodyum içeriğinin çok düşük olması, tavuk etini düşük
sodyumlu diyetlere son derece uygun bir besin kaynağı
durumuna getirir.
Yüksek düzeyde biyolojik değere sahip olan tavuk eti,
bütün bu özellikleri nedeniyle; obezite, kalp ve damar
hastalıkları gibi birçok sağlık sorununun tıbbi beslenme
tedavisinde yer alabilir.
Tavuk eti; et, yumurta, kurubaklagiller grubu içerisinde de-
ğerlendirilir. Bu grup için günlük tüketilmesi önerilenmiktar
yetişkin, genç, çocuklar için 2 porsiyon, gebe ve emzikli kadınlar
için 3 porsiyondur.
yesilay.org.tr
55
YESiLAY
HAZiRAN
2014
1...,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56 58,59,60,61,62,63,64,65,66,67,...90
Powered by FlippingBook