

HAZİRAN 2018 77
FINDIKLI ŞEKERPARE
(36 adet)
●
1’er çay bardağı süt ve
tozşeker
●
1 çay bardağı yoğurt
●
1 çay bardağı toz fındık
125 gram oda sıcaklığında
tereyağı
●
1’er paket kabartma tozu ve
vanilya
●
7 çay bardağı un
●
2 adet yumurta
Üzeri için:
●
Fındık
Şerbeti için:
●
3 su bardağı tozşeker
●
3 su bardağı su
Şerbet
için tozşeker ve suyu, tozşeker eriyene dek kaynatın.
Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tatlı için yumurtaların akını ve
sarısını ayırın. Un ve 1 yumurtanın sarısı hariç kalan malzemeyi
karıştırın. Ele yapışmayan bir hamur elde edene dek yavaş yavaş
un ilave edin. Hamurdan bezeler koparıp avucunuzda yuvarlayın.
Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan yumurta sarısını çırpıp
üzerlerine sürün. Ortalarına 1’er adet fındık yerleştirip önceden
ısıtılmış 170 derece fırında pembeleşene dek pişirin. Fırından alıp
üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çekince servis yapın.
CEVİZLİ EV BAKLAVASI
(15-20 kişilik)
●
1 adet yumurta
●
1 su bardağı süt
●
125 grammargarin
●
Yarım çay kaşığı tuz
●
Yarım limonun suyu
●
1 paket kabartma tozu
●
Aldığı kadar un
Açmak için:
●
1 paket mısır nişastası
Araları için:
●
500 gram çekilmiş ceviz
Üzerine:
●
250 gram tereyağı
Şerbeti için:
●
6 su bardağı tozşeker
●
6 su bardağı su
●
Yarım limonun suyu
Öncelikle
şerbet için tozşeker ve suyu bir tencerede kaynatın.
Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu ekleyip birkaç
dakika daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Baklava için yumurta,
süt, eritilip ılıtılmış margarin, tuz ve limon suyunu karıştırın. Un ve
kabartma tozunu eleyerek hamura ilave edip yoğurun. Yoğurduğunuz
hamuru yarım saat dinlendirin ve 5 eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız
her parçadan 10 beze elde edin (toplam 50 beze olacak). Nişastayı
çukur bir kaseye alın ve 10 adet bezeyi içine katın. Her bir bezeyi
düz bir tezgahta çay tabağı büyüklüğünde açın ve aralarına nişasta
serperek üst üste dizipmerdane veya oklava yardımıyla tepsi
büyüklüğünde açın. Yağlanmış tepsiye yayıp üzerine cevizin 1/5’ini
serpin. Diğer hamurlar bitinceye dek aynı işlemi tekrarlayın. En son
katı yerleştirdikten sonra baklava dilimi şeklinde kesin. Erittiğiniz
tereyağını üstüne gezdirip önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri
kızarana kadar pişirin. Baklavayı soğutup soğuk şerbeti üzerine
gezdirin. Baklava şerbeti çekince servis yapın.