

HAZİRAN 2018 79
TAHİNLİ KURU BAKLAVA
(8 kişilik)
Hamuru için:
●
1 şişe maden suyu
●
1 paket instant maya
●
1 çay bardağı sıvıyağ
●
1 çay bardağı süt
●
1 adet yumurta
●
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
●
2 tatlı kaşığı tozşeker
●
Yarım çay kaşığı tuz
●
Aldığı kadar un
Arası için:
●
1 su bardağı tozşeker
●
1 su bardağı tahin
●
1 su bardağı ceviz
Üzeri için:
●
1 adet yumurta sarısı
Aşçının notu:
Yarım kahve fincanı pudraşeke-
riyle yarımşar çay kaşığı vanilya
ve tarçını karıştırarak da tatlını-
zın üzerine serpebilirsiniz.
Hamur
için un hariç tümmalzemeyi bir kaba alıp karıştırın. Üzerine
azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Nemli
bir bez örterek 1 saat dinlendirin. Daha sonra 3 eşit bezeye ayırın.
1 parça hamurumerdaneyle yarım cmkalınlığında ve dikdörtgen
olacak şekilde açın. Üzerine önce tahin sürün. Şeker ve ceviz serpin.
Hamuru rulo şeklinde sarın ve 3 parmak genişliğinde verev olarak
kesin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine
çırpılmış yumurta sarısı sürün. Kalan hamurları da aynı şekilde
hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana
dek pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudraşekeri ya da tarçın
serperek servis yapın.
ŞAMBALİ
(10-12 kişilik)
●
500 gram irmik
●
Yarım su bardağı un
●
1’er paket vanilya ve
kabartma tozu
1 su bardağı un haline
getirilmiş badem
●
Bir buçuk su bardağı
yoğurt
●
1 su bardağı tozşeker
Şerbeti için:
●
3 su bardağı tozşeker
●
3 su bardağı su
●
Çeyrek limon
Üzeri için:
●
Badem ve toz antepfıstığı
İrmik
, un, vanilya, kabartma tozu, badem, yoğurt ve tozşekeri
yoğurup 25x30 cm ebatlarında dikdörtgen bir fırın kabına
yerleştirin. Dilimleyip üzerlerine birer bademkoyun. Önceden
ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Fırından
çıkarıp kenara alın. Şerbet için tozşeker, su ve limon suyunu 5
dakika kaynatın. Sıcak tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirip şerbeti
çekene dek dinlendirin. Ilık veya soğuk servis yapın.