

alışverişe davet ediyor. Çarşıda
yaşam, gün doğmadan
başlayıp geç saatlere kadar
devam ediyor.
BEŞİKTAŞ BALIK PAZARI
Karşımızda şehrin
The Chicago
Athenaeum: Museum of
Archictecture&Design
Award ödülüne değer
görülen çarşısı Beşiktaş
Balık Pazarı. Beşiktaşlıların
mahallelerini iyileştirme
talepleri doğrultusunda 2008
yılında yenilenen pazar,
yoğunluğuna rağmen mahalle
hayatının sürdüğü bölgenin
bu özelliğiyle bütünleşen
mimarisiyle dikkat çekiyor.
Taze balık almak isteyenler
için önemli bir durak olan
pazar alanı, deniz kabuğuna
benzeyen çatısıyla ikonik bir
görünüme sahip. Beşiktaş
Balık Pazarı’nın albenisi
tezgâhları süsleyen taze
balıklardan kaynaklandığı
kadar çarşının etrafında 24
saat akıp giden kıpır kıpır
mahalle hayatından da
kaynaklanıyor. Dolayısıyla
balığınızı, salata malzemenizi
Karaköy’e, Üsküdar’a, Bakırköy’e
uğramadık bile. İlaveten her
semtin elbette kendine göre
güvenilir, sevilir balıkçıları da
var. Hepsi de gezilip görülesi.
Yerimiz dar olduğu için biz
şimdilik sözümüzü burada
noktalıyor, size sofralarınızdan
eksik olmayacak, bol balıklı
ziyafetler diliyoruz.
alıp doğruca evin yolunu
tutmak zor olabilir. Alışverişe
değil gezmeye geldiyseniz,
o zaman gönül rahatlığıyla
civardaki mekânlardan birine
oturup balığınızın tadını
çıkarabilirsiniz.
İstanbul’un birbirinden güzel
balık pazarları elbette bunlarla
sınırlı değil. Daha Sarıyer’e,
"Kasım ayında hangi balık yenir?" dediğinizde cevap belli: Uskumru.
Ekmek arası balığın başrolü uskumru tam da bu ayda yenir. "Levrek ve
mercan yemeden mevsimi geçti" diye üzülmeyin, onları da afiyetle yiye-
bilirsiniz. Aralık ayının vazgeçilmez balığıdır tek lokmalık hamsi. Hamsi
yemeye ocak ayında da devam! Tavası da ızgarası da parmakları yedir-
tecek kadar güzeldir bu mevsimde. Levrek, mercan, palamut da bu ay
lezzetini korumaya devam ediyor. Şubat, balıkların en bol olduğu aylar-
dan. Mezgit, torik, hamsi, gümüş, izmarit, mersin... Mart balıkları kalkan,
mezgit ve gümüştür. Nisanın en lezzetli balıkları ise izmarit ve mezgittir.
Mayısla birlikte havalar ısınır, balıklar azalır. Gümüş ya da morina da iyi
seçenekler... Haziranda sardalya tüm lezzetiyle bekler balıkçı tezgâhların-
da... Temmuzda sarıağız, orfoz, trança gibi adını sık duymadığımız ama
tadını unutamayacağımız lezzetler gelir. Ağustosta çingene palamudu dü-
şer tezgâha. Ve eylül – ekim palamuda doyma aylarımızdır!
HANGİ BALIKNEZAMANYENMELİ?
'Kasım ayında hangi
balık yenir?' dediğinizde
cevap belli: Uskumru.
Ekmek arası balığın
başrolü uskumru tam da bu ayda yenir.
kültür
Yeşilay
62