

Kim ne derse desin, İstanbul demek biraz da balık demektir. Hele bir de balığın tammevsimiyse,
sofralar iyice şenlenir. Siz de bu şehri en iyi anlatan lezzetin balık olduğunu düşünüyor ve illa ki
balık diyorsanız şehrin en güzel balık pazarları sizi bekliyor. İşte bizim “mutlaka” dediklerimiz ve
mevsimine göre balık takvimi…
İSTANBUL’DABALIĞIN İZİNDE…
E
ylül ayıyla birlikte
nihayet sofralarımız
palamutla, barbunla
şenlendi. Bu sezon bol bol
balık yiyeceğiz. Yanına da bol
roka, bol soğan, bolca limon…
Şimdiden hepimize şifa olsun!
Ancak küçük bir parantez
açalım: Balığı sadece lezzet
olarak görmeyip onu aynı
zamanda sağlığımız için çok
değerli bir besin kaynağı ve
denizlerdeki ekosistemin en
önemli unsurlarından biri
olarak kabul etmek hepimizin
en önemli sorumluluklarından
biri. Bu nedenle balık tüketirken
“balık takvimine” sadık kalmak
hem sevdiğimiz lezzetten en
getiriyoruz; hangi ayda hangi
balığı tüketeceğimize dikkat
edip hem sağlığımızı hem de
denizlerimizdeki ekosistemi
destekliyoruz!
Balık çarşıları demişken
İstanbul’un o meşhur
pazarlarına da bir değinelim.
Biliyoruz, artık balık denince
İstanbul’da akan sular
durmuyor. 50 yıl öncesinin
balık zenginliğine, o zenginlik
etrafında şekillenen koca
bir kültüre rastlamak bugün
çok zor. Yaşar Kemal’in
“Görülmemiş Lüfer Akını” diye
anlattığı günler çok eskilerde ve
Ara Güler fotoğraflarında kaldı.
Ama lüferin hâlâ İstanbul
Boğazı’na küsmemiş olması
bizim için bir ufak teselli.
Çok şükür ki onu ve diğer
üst seviyede yararlanıp sağlığımıza
önemli bir katkı sağlayacak
hem de doğru balığı doğru
zamanda tüketmek ekosistemin
korunmasına yardımcı olacaktır,
aklınızda olsun.
Çoğu insan için balık takvimsiz
bir lezzettir, oysa onun da tıpkı
sebzeler, meyvelerde olduğu
gibi bir doğru zamanı vardır.
Zamanından önce ya da sonra
tüketilen balık, hem lezzet
hem de besin değeri açısından
eksiktir. Nasıl ki eylül, ekim
palamut mevsimiyse bu aylarda
hamsi yemememiz gerektiğini
bilmemiz gerekir, çünkü hamsi
kasımdan önce yeterince
büyüyüp yağlanmaz. Öyleyse
ne yapıyoruz? Balık çarşılarını,
tezgâhlarını dolaşırken
aklımıza hep balık takvimini
Gökçe ÇİÇEK
kültür
Yeşilay
60