B
aşlarken, Refika şu an
nelerle meşgul, “Refika’nın
Mutfağı”, TV programları,
projeler ne durumda biraz
anlatabilir misiniz?
Biz şu an nelerle meşgulüz;
yaklaşık 12 ay gibi bir sürede
7 aylık her gün olacak şekilde
bir televizyon programı hazırladık.
İçerik olarak Türk mutfağının
tekniklerini anlatan bir program
oldu ve bu programı bitirdik.
Bunun devamında Türk mutfağı
tekniklerini anlatan, 2 ciltlik kitabı
hazırlamaya çalışıyoruz. Projeler
olarak, Youtube kanalımızda
“Refika'nın Yemek Okulu” var.
Biz buna Türkiye'nin en
büyük, en demokratik mutfağı
da diyoruz; çünkü bedava
olduğu için demokratik ve
herkes istediği şekilde hiç para
vermeden bu okulun bir parçası
olabiliyor. Oradan da mutfakla
ilgili öğrenilmesi gereken ipuçları,
yerel üretimin desteklenmesi gibi
konularda çalışıyoruz. Bunun
haricinde toprağa GDO’lu
şeylerin ekilmesi, toprakların
yanlış gübreleme ve sulama gibi
sebeplerden dolayı verimliliğinin
düşmesi ile ilgili yeni projeler
üzerinde çalışmaktayız. Bir taraftan
da “Refika’nın Mutfağı Börek
Televizyondaprogramı başladığındaekranakilitlendiğimiz, özel günlerdekarşılıklı yepyeni tarifler
denediğimiz, fast-fooddevlerinebirliktemeydanokuduğumuz, Türkmutfağının, kültürününâşığı
RefikaBirgül, namıdiğer Refika’nınMutfağı ilemart sayımız içinbir arayageldik. Türkmutfağının
onun içinneanlamageldiğini, Türkiye için, Türk kültürü içinne tür projelere imzaattığını konuşurken,
“herkesinRefikası”olmayı nasıl başardığının sırrını çözdük.
Burçin ŞENEL
Fotoğraf: Bahar KİTAPÇI
MUTFAKTA DA
ÖZÜMÜZE DÖNMELİYİZ
yaşam
Yeşilay
46