Background Image
Table of Contents Table of Contents
Previous Page  47 / 84 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 47 / 84 Next Page
Page Background

Hızlı tüketim ağına yemekler de

girdi. 5 dakikada akşam yemeği,

4 malzemeyle kek gibi tariflere

rastlıyoruz. Bu düşünceye sıcak

bakıyor musunuz? Size göre

mutfak da çağa ayak uydurmalı

mı yoksa kendine has kültürünü

bozmamak mı gerekir?

Evet, hızlı tüketim ağına girildi.

“5 dakikada akşam yemeği”ni

de büyük ihtimalle ilk yapan

biziz. Bunun sebebi de şu;

insanların bulunduğu yerden

ulaşmak istediği yer arasındaki

mesafe artınca insanlar onu

yapmaktan vazgeçiyorlar. Yani

siz evde hiç yemek yapmayan

bir insana yarım saat dolma yap,

sarma yap dediğiniz zaman ona

onu yaptırmanız pek mümkün

olmuyor. Fakat 5 dakikada şöyle

yaparız dedikten ve insanlara

bir mutfağa girmenin keyfini

verdikten sonra zaten bir süre

sonra daha uzun yemekler

yapmayı istiyorlar. Buradaki

mühim olan şey 5 dakikada

yapılan yemeklerin lezzetinin

çok gelişen ülkelerden bir

tanesi. Dolayısıyla, amacımız

“Bunları evde daha hesaplı,

daha hızlı ve daha lezzetli

yapabilir miyiz?” bunu

denemekti. Bu markaların

bugüne kadar herhangi bir

negatif etkisi olmadı. Bu

hayatta markalarla ilgili kötü

bir şey söyleyerek hiçbir yere

gidilemeyeceğine inanıyoruz;

ayrıca bunlar insanların en

çok sipariş verdiği yiyeceklerin

başında geliyor, bizim

haddimiz de olmaz. Biz bu

yiyeceklerin evde yapılabilecek

yöntemlerini gösteriyoruz,

hatta birkaç tane markadan

bizimkini de yapar mısınız

diye teklif geldi. Buradan da

anlıyoruz ki, yaptığımız zaman

markalar bunun bir tanıtım

olduğuna inanıyor. Ancak

biz bunların hiçbirini kabul

etmedik çünkü bu bölümde

tarafsız olmayı ve hiçbir

şekilde sponsor alınmamasını

istiyoruz.

Prodüksiyon” adında bir şirket

kurduk. Yemekle ilgili her türlü

üretilmesi gereken içerik, içinde

ben olsam da olmasam da, bu

mutfaktan yetişen insanların

yemek yiyip, yemek fotoğrafı

çektikleri bir proje.

Son projeleriniz arasında

yer alan “Refika’nın Yemek

Okulu”ndan bahsedebilir

misiniz?

Refika'nın Yemek Okulu,

bizim Youtube kanalımız. Her

geçen gün büyüyen ve çok

ciddi oranda izlenen bir kanal.

Bu kanalın en önemli amacı

gençlerin, öğrencilerin, yeni

evlenmiş insanların mutfakta

daha çok vakit geçirmesini

sağlamak. Çünkü dışarıda

yemek yeme oranları arttıkça,

insanların kazandıkları

paradan yemek yemeye ayırdığı

bütçeler de artıyor. Aslında

her şeyin tüketime döndüğü

günümüz dünya şartlarında

eğer yediklerimizi biz üretirsek

daha mutlu insanlar olabiliriz.

Çünkü insan elleriyle bir şey

yaptığında tadı bir başka güzel

oluyor. Yemek Okulu’nda bunları

yapmaya çalışıyoruz. Yemek

Okulu aslında eğlenceli, ilk

hayal ederken Hababam Sınıfı

gibi düşündüğümüz, farklı

hocaların geldiği ve derslerin

güle oynaya yapıldığı bir

okul. Sonuç olarak herkes kendi

evindeki malzemelerle bunları

denediği için “Bunu ben yaptım,

benim.” diyebilecekleri yeni

tarifleri olacak. Buradan yeni bir

jenerasyon çıkacak gibi ben de

mutlu oluyorum.

Bu projede özellikle bazı fast

food markalarına meydan

okuyorsunuz. Bu fikir nereden

çıktı? Markaların meydan

okumaya yaklaşımları nasıl

oldu?

Türkiye’de dışarıdan yemek

söylemek, dışarıda yemek

yemek kadar gelişmiş bir şey.

Hatta Türkiye bu anlamda en

Hayalim, bundan 20 yıl sonra Türk mutfağı

tekniği denince akıllara bizim kitaplarımızın

gelmesi, insanların bizim yemeklerimizle büyüyüp

sonra çocuklarına da o yemekleri öğretmeleri.

İnsan elleriyle bir şey

yaptığında tadı bir başka

güzel oluyor. Yemek

Okulu’nda bunları

yapmaya çalışıyoruz.

MART 2019 47